Ariën Artists - Anneke Luyten - Nederlandse CV

nothing

 

Anneke LUYTEN, soprano

luyten_2
>> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> ENGLISH BIOGRAPHY

De Belgische sopraan Anneke Luyten behoort ongetwijfeld tot de meest getalenteerde vollere lyrische sopranen van haar generatie. Ze beschikt over een uitzonderlijk rijk timbre en wordt alom geprezen om haar meesterlijke stembeheersing over alle registers heen. In december 2007 stond ze voor de eerste keer in een productie in de Munt, waar ze de rol van Kätchen in Werther van Jules Massenet vertolkte. In de daaropvolgende jaren was ze er onder meer opnieuw te horen als : Blumenmädchen in de ophefmakende Parsifal productie van Romeo Castellucci.

Tijdens het seizoen 2009/2010 werd ze opgenomen in de Operastudio “Jeunes voix du Rhin” van de Opéra National du Rhin (Colmar en Straatsburg) waar ze aan verschillende producties meewerkte : Aladin (Princesse Badr'Al-Budur), Ariadne auf Naxos (Echo), Il matrimonio segreto (Elisetta) en in Louise (Irma) - een rol waarmee ze ook bij de opera van Düsseldorf aantrad.

In de rol van Sacerdotessa in Aida maakte ze haar debuut bij de Vlaamse Opera waar ze vervolgens (seizoen 2011/12) deel uitmaakte van het" Jong Ensemble" en als soliste in 3 producties Tsjarodejka, Il viaggio a Reims en La Forza del destino optrad. Ook de afgelopen seizoenen was Anneke Luyten te horen in de Vlaamse Opera, meer bepaald als Blumenmädchen in Parsifal, in de nieuwe productie van Tatjana Gürbaca. Voorts nam ze deel aan gastoptredens van La Forza del Destino in het Grand Théâtre du Luxembourg, Zauberflöte (1. Dame) in regie van Mariame Clément bij Opéra national du Rhin te Straatsburg.en werkte ze mee aan de scenische productie van Manfred (Schumann) in de Opéra Comique te Parijs olv Emmanuel Krivine.

Onder haar recente roldebuten: Frau Fluth in "Die lustige Weiber von Windsor" (Opéra royal de Wallonie, 2015, regie : David Hermann). Ze soleerde ondertussen eveneens in "Knoxville" (van Samuel Barber) met de Thüringen Philharmonie Gotha (D). Beide prestaties werden door de internationale muziekpers op lof onthaald. Dit seizoen zong ze opnieuw de 1. Dame in Zauberflöte, deze keer aan de Opéra royal de Wallonie te Luik.

Anneke Luyten zong ondertussen onder gezaghebbende dirigenten als Hartmut Haenchen, Kazushi Ono, Alberto Zedda, Dmitri Jurowski, Roland Böer, Alexander Joel, Leo Hussain, Patrick Fournillier, Theodor Guschlbauer, Christian Arming, Christopher Warren-Green, Emmanuel Krivine, Michel Tilkin, Eliahu én Daniel Inbal, Paolo Arrivabeni... en werkte samen met regisseurs als Vincent Boussard, Waut Koeken, Christophe Gayral, Romeo Castellucci, Guy Joosten, Mariame Clément, André Engel, Michael Thalheimer, Tatjana Gürbaca en Peter Konwitschny.

In concert was ze te horen in het Kerstconcert 2008 in het Koninklijk Paleis samen met violist Augustin Dumay en het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië. Dit concert werd verschillende malen uitgezonden op verscheidene nationale televisiezenders. Ze verleende haar medewerking aan de Nieuwsjaarsconcerten van de Vlaamse Opera o.l.v. Yannis Pouspourikas en soleerde naast José van Dam in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, een zaal waar ze in 2011 eveneens als Pamina en 2. Dame in een semi-concertante uitvoering van Zauberflöte te horen was. In december 2013 zong ze de 2de sopraan in Mozarts c-moll Mis met het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik en Collegium vocale Genet (o.l.v. Christian Arming). Een werk dat ze eerder vertolkte met Sinfonia Varsovia o.l.v. Christopher Warren-Green naar aanleiding van een reeks concerten in Spanje. Ze maakte ook haar opwachting bij het Festival van Sion (CH) in werken van R. Strauss, Mendelssohn en Mozart (Lithuanian Chamber Orchestra, o.l.v. Augustin Dumay).

Opleiding : de Belgische sopraan Anneke Luyten begon als violiste haar muzikale carrière. Aan het Lemmensinstituut te Leuven, studeerde ze aanvankelijk viool bij Bernadette Bracke en vervolgens zang bij de mezzo-sopranen Dina Grossberger en Lieve Jansen. In 2006 behaalde haar diploma's Klassieke Zang en Initiële Lerarenopleiding aan het Lemmensinstituut. Vervolgens zette ze haar studies verder aan de Vlaamse Operastudio te Gent waar ze in juni 2007 haar diploma behaalde. Tenslotte, dankzij een beurs van Belgacom, kan ze nog twee jaar verder studeren aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth (Brussel) waar ze gecoached werd door Susanna Eken, Agnès Chauvot en José van Dam.

Anneke Luyten is de Prijswinnares van de Wedstrijd voor Jonge Solisten van de Koninklijke Filharmonie Vlaanderen (2007) en krijgt op die manier de kans om te soleren met deFilharmonie. In 2011 wordt ze geselecteerd om deel te nemen aan de Koningin Elisabeth Wedstrijd Zang waar ze de Halve Finale behaalt.


cv-update : seizoen 2015/2016

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -