Ariën Artists - Mireille Capelle - Nederlandse CV

nothing

 

 
MIREILLE CAPELLE, MEZZO-SOPRANO

 

>> Biographie française >> English biography >> Repertoire

 

Na studies in dramatische en lyrische kunsten, zong Mireille Capelle verschillende rollen zoals Despina (Cosi fan Tutte), Eva (Meistersinger), Salome, Komponist (Ariane auf Naxos), Charlotte (Werther), Marie (Wozzeck), Kundry (Parsifal), Metella (La Vie Parisienne), Marcellina (Le Nozze di Figaro) en maakte haar opwachting in La  Cenerentola, Eugen Onegin, Il Trittico, King Priam, Jenufa ... onder dirigenten als Silvio Varviso, Seiji Ozawa (op het Saito Kinen festival), Marc Minkowski, Stefan Soltesz, Elar Howarth, Koen Kessels,  Friedeman Layer, Massimo Zanetti... In de loop van haar loopbaan werke ze nauw samen met regisseurs als Robert Carsen, Guy Joosten en Peter Mussbach.

Breed concertrepertoire

Ondanks haar verplichtingen als operazangeres, bouwde Mireille Capelle haar concert- en recitalrepertoire gestadig uit en was regelmatig te horen in Mozarts Requiem, Beethovens 9de Symfonie, Rossini's Petite Messe Solennelle, Purcells Dido & Aeneas, Wagners Wesendoncklieder, Liszts Christus, Francks Les Béatitudes naast José Van Dam, Bruckners Te Deum, Berlioz' Nuits d’Eté en l’Enfance du Christ, Honeggers Jeanne d’Arc au Bûcher ... werken die zong onder de leiding van dirigenten als Sylvain Cambreling, Hans Zender, Arturo Tamayo, Christopher Hogwood, Muhai Tang, Philippe Pierlot, Jacques Mercier, Rudolf Werthen vertolkte. Dankzij haar ontmoeting met Jos van Immerseel vertolkte Mireille Capelle diverse werken uit de barok. Tal van haar concerten werden opgenomen door de VRT, RTBF, France Musique, BBC...

De laatste jaren specialiseerde ze zich in hedendaagse muziek. Zo vertolkte ze Donati's Ultima Sera, Crumb's Ancient Voices of Children, Carters A Mirror on which to dwell, Kurtags Messages de feu Demoiselle R.V. Troussova , Gorecki's 3de Symfonie, Hubers La Terre des Hommes, Maxwell Davies' Miss Domnithorens Maggot, Ahmed Essvads Tifounacine naast werken van Pagh-Paan, Cage, Rihm, Kagel, Scelsi, Berio, Dillon, Fontyn, Nyman, Denisov, enz. Ze creëerde Visao van Joao Oliviera met het Orkest van de Fundaçao Gulbenkian onder Michel Swierczewski en Non lasciate ogni speranza van Luc Brewaeys onder Arturo Tamayo een werk dat later als deel van de integrale opname van de Symfonische werken van Brewaeys op CD is verschenen en bekroond werd met de Caecilia Prijs 1996.

Aan de zijde van het Hermes Ensemble was ze ook recent te horen in werk van de bekende Belgische componist Wim Henderickx waaronder : Disappearing light, Triptych en Atlantic Wall.

Terugblik

Noemenswaardig zijn de werken van Younghi Pagh-Paan waaronder “sowon ... borira” die ze in Donaueschingen of nog de Biënnale van Berlijn aan de zijde van het SWR-Sinfonieorkest onder Jürg Wittenbach en  verder onder Michael Gielen, in 2001 creëerde. Hetzelfde jaar creëerde ze in Genève een werk van Bettina Skrzypczak. Verdere hoogtepunten vormen haar vertolking van Canteloubes Chansons d’Auvergne en Berio's Folksongs aan de zijde van het Hermes Ensemble onder Koen Kessels en de  aftrap van de triptiek Architecture Sonore waarvan het eerste deel - Kinesis Akinetos – in 2004 werd gecreëerd in Zaal “Anish Kapoor” in Antwerpen.  In 2005 en 2006 werden de de twee andere delen – Nephesh en Ruach – tijdens het Festival voor Hedendaagse Muziek te Luik uitgevoerd.

In de lente van 2002 maakte ze haar debuut aan het Liceu van Barcelona (Lady Macbeth de Msensk). Naast haar optredens bij de Vlaamse Opera onder meer in Prova d’Orchestra van Giorgio Battistelli, de sprookjesopera Aladdin van Nino Rota, Pikovaya Dama van Tchaikovsky en in de wereldcreatie van Luc Van Hoves La Strada, was ze de laatste seizoenen vaak te horen in Groot-Britannië, Nederland (Amsterdam), Argentinië (Teatro Colon in Buenos Aires met werk van Salvatore Sciarrino).

In de Munt nam ze de laatste jaren deel aan R. Strauss’ Elektra, Janaceks Kat’a Kabanova en Jenufa, Bergs Lulu en Saint-Saëns Dialogues des Carmélites. Bij de Vlaamse opera was te horen in Tchaïkovsky’s Eugen Onegin (Madame Larina) en bij Opéra royal de Wallonie Luik in Mozarts Nozze di Figaro als Marcellina.

Met het Brussels Philharmonic onder Michel Tabachnik vertolkte ze de recitante in Debussy’s Le Martyre de Saint-Sébastien. Een glanspartij die ze een achteraf met het Radio Philharmonisch Orkest (Hilversum) in Vredenburg eveneens met succes uitvoerde.

 

CV UPDATE SEIZOEN 2021-2022 : gelieve het Impresariaat te contacteren om de meest recente biografische gegevens te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -