Ariën Artists - Mireille Capelle - Nederlandse CV

nothing

 

Mireille CAPELLE, mezzo-soprano

capelle mireille main
>> Biographie française >> English biography >> Repertoire

Na studies in dramatische en lyrische kunsten, zong Mireille Capelle verschillende rollen zoals Despina (Cosi fan Tutte), Eva (Meistersinger), Salome, Komponist (Ariane auf Naxos), Charlotte (Werther), Marie (Wozzeck), Kundry (Parsifal), Metella (La Vie Parisienne), Le Nozze di Figaro, La  Cenerentola, Eugene Onegin, Il Trittico, King Priam ... o.l.v. dirigenten zoals Silvio Varviso, Marc Minkowsky, Stefan Soltesz, Elar Howarth, Koen Kessels,  Friedeman Layer, Massimo Zanetti... enz. Ze werkte samen met regissseurs als Robert Carsen, Guy Joosten en Peter Mussbach.

Haar concertrepertoire is zeer uitgebreid : Mozart Requiem, 9e.symfonie van Beethoven, La petite Messe Solenelle (Rossini), Dido & Aeneas (Purcel), Wesendoncklieder (Wagner), Christus (Liszt), Les Béatitudes (Franck) (met José Van Dam), Te Deum (Bruckner), Les Nuits d’Eté en l’Enfance du Christ (Berlioz), Jeanne d’Arc au Bûcher (Honegger) ... ze bracht die werken o.l.v.  dirigenten als Sylvain Cambreling, Hans Zender, Arturo Tamayo, Christopher Hogwood, Muhai Tang, Philippe Pierlot, Jacques Mercier, Rudolf Werthen e.a. Tal van haar concerten werden opgenomen door de VRT, RTBF, France Musique, BBC... Dankzij haar ontmoeting met Jos van Immerseel vertolkt Mireille Capelle werken uit de barok. Ook geeft ze talrijke lied-recitals in Europa en in Japan.

Mireille Capelle heeft zich de laatste jaren meer en meer gespecialiseerd in hedendaagse muziek. Zo trad ze regelmatig op bij  internationale festivals met werken van Donati (Ultima Sera), Cage, Rihm, Crumb (Ancient Voices of Children), Carter (A Mirror on which to dwell), Kurtag (Messages de feu Demoiselle R.V. Troussova), Gorecki (3de Symfonie), K.Huber (La Terre des Hommes), Maxwell Davies (Miss Domnithorens Maggot), Kagel, Scelsi, Berio, Diillon, Pagh-Paan, Essvad (Tifounacine), Fontyn, Nyman, Denisov, enz. Ze creëerde werken zoas “Visao” van Joao Oliviera (met het Orkest van de Fundaçao Gulbenkian onder leiding van M. Swerczewski), en “Non lasciate ogni speranza” van L. Brewaeys (leiding A.Tamayo) die later als deel van de integrale opname van de Symfonische werken van Brewaeys op CD is verschenen en bekroond werd met de Caecilia Prijs 1996.

In oktober 1998 zong Mireille Capelle in Donaueschingen de creatie van “sowon ... borira” van Younghi Pagh-Paan met het SWR-Sinfonieorkest o.l.v. Jürg Wittenbach. Met hetzelfde orkest, maar met dirigent Michael Gielen, verzorgde ze een andere creatie van een werk van Younghi Pagh-Paan tijdens de Biennale van Berlijn in maart 2001. Hetzelfde jaar creëerde ze in Genève een werk van Bettina Skrzypczak, bracht ze samen met het Belgische Hermes Ensemble gedirigeerd door Koen Kessels een selectie uit Chansons d’Auvergne (Canteloube) en Folksongs (Berio), trad ze o.l.v. Seiji Ozawa bij het Saito Kinen Festival  in Japan op en begon ze met de compositie van het triptiek 

“Architecture Sonore” waarvan het eerste deel - Kinesis Akinetos – in 2004 werd gecreëerd in Zaal “Anish Kapoor” in Antwerpen. In 2005 en 2006 werden de twee andere delen – Nephesh en Ruach – opgevoerd tijdens het Festival van de Hedendaagse Muziek in Luik.

In de lente van 2002 maakte ze haar debuut aan het Liceu van Barcelona (Lady Macbeth de Msensk). Naast haar optredens aan de Vlaamse Opera (o.a. in Prova d’Orchestra van G.Battistelli, de sprookjesopera Aladdin van Nino Rota, die in Antwerpen en Gent maar ook in Luxemburg opgevoerd werd, Jenufa/Janacek,  Pikovaja Dama/Tchaikovsky en in de wereldcreatie van Luc Van Hove’s La Strada) was ze de laatste seizoenen te horen in Groot-Britannië, Nederland (Amsterdam), Argentinië (Teatro Colon in Buenos Aires met werk van Sciarrino) en in België met o.a. het Vlaams Radio-orkest.

Meer recent maakte Mireille Capelle opnieuw haar opwachting in de Munt waar ze meewerkte aan de producties van Elektra/Strauss (regie van Guy Joosten) en Kat’a Kabanova/Janacek (regie Andrea Breth). Dit seizoen is ze er te horen in Lulu/Berg in de rol van die Mutter.  Bij de Vlaamse opera nam ze deel aan de spraakmakende productie van Jevgeni Onegin (regie : Tatjana Gürbaca) en bij de Opéra de Wallonie (Luik) zong ze laatst Marcellina (Nozze di Figaro).

Kortelings (februari 2012) gooide ze hoge ogen met de rol van de recitante in Debussy’s “Le Martyre de Saint-Sébastien” (productie van het Brussels Philharmonic onder leiding van Michel Tabachnik). Een rol die ze een nadien eveneens met het Radio Philharmonisch Orkest (NL) in Vredenburg met succes uitvoerde.

Mireille Capelle is hoofd van de afdeling zang en docente voor zang en kamermuziek aan de Hogeschool / Conservatorium te Gent.


 

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -