overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
 
HANNNE ROOS, SOPRANO
CV FRANCAIS CV ENGLISH REPERTOIRE MEDIA

 

De Belgische sopraan Hanne ROOS, vatte in 2004 haar professionele zangopleiding in het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent aan. Ze behaalde er haar “Bachelor” diploma bij Erika Pauwels en sloot haar “Masters” studies cum laude bij Gidon Saks, Evelyn Bohen en Mireille Capelle af. Aansluitend maakte ze één seizoen lang (2009/2010) deel uit van de Operastudio Vlaanderen, om vervolgens als vast ensemblelid van de operastudio te Colmar twee seizoenen lang ook aan de Opéra national du Rhin (ONR) te Straatsburg verbonden was. Zo werkte ze mee aan een succesvolle producties bij ONR, waaronder Les Huguenots (Giacomo Meyerbeer) in regie van de Olivier Py.

Recente en toekomstige engagementen

Hanne Roos vertolkte meer recent Dorella in Richard Wagners Liebesverbot en Giannetta in L'Elisir d'Amore, twee nieuwe producties bij Opéra national du Rhin Strasbourg. Norina in Don Pasquale bij Zomeropera Alden-Biesen en 1. Blumenmädchen in Parsifal (herneming in 2018 Opera Vlaanderen). Daar is het nu uitkijken naar haar deelname in de wereldcreatie van Les Bienveillantes van Hèctor Parra. Onder haar andere nieuwe rollen : Elvira in Rossini's L'Italiana in Algeri bij Zomeroperafestival Alden-Biesen en Esmeralda in Bedrich Smetana's De verkochte bruid bij de Nederlandse Reisopera.

Onder haar noemenswaardige projecten in concert : de wereldcreatie van Songs for the crossing van de Belgische componist Jeroen D'hoe naar Oorlog en terpentijn en De Bekeerlinge van Stefan Hertmans (december 2017, Flagey, Brussels Philharmonic olv Jun Märkl) waarmee Hanne Roos hoge ogen gooide. De volgende seizoenen zal het project zowel in de originele als in een kamermuziek versie te horen zijn, waarbij Gene Bervoets tussen de liederen in, zowel uit Stefan Hertmans' Oorlog en terpentijn, De bekeerlinge en de dichtbundel Muziek voor de overtocht zal voordragen.

Terugblik

Ondertussen bouwde Hanne Roos gestadig aan haar opera-repertoire. Zo zong ze Woglinde, Freia, Ortlinde, Helmwige in een ingkorte versie van Wagners Ring aan de Opera van  Dijon ;  Kate Pinkerton (Butterfly), Micaela (Carmen), Erste Dame (Zauberflöte, Jungfer Marianne in Der Rosenkavalier (Richard Strauss) in regie van de bejubelde Oscar-bekroonde acteur Christoph Waltz en Musetta (La Bohème) bij Opera Vlaanderen ;  naast de sopraan solo in Haydns Die Schöpfung in een danstheater-productie van Les Ballets du Rhin, met live uitvoering van het werk begeleid door het ensemble La Follia ; L'Amour & Clarine in Platée (JP Rameau) in de gelauwerde productie van regisseuse Mariame Clément onder de leiding van de bekende Franse dirigent Christophe Rousset bij ONR Straatsburg. Bij Zomeroperafestival Alden-Biesen werkte Hanne Roos aan diverse producties waaronder in Carmen en Don Pasquale beide in regie van Frank Van Laecke.

In concert verleende ze haar medewerking aan concerten in Straatsburg (Festival Musica) en Venetië (Biënnale van de hedenhaagse muziek) met respectievelijk het Brussels Philharmonic en het Radio-Sinfonieorchester Stuttgart (SWR) in Le Cri de Mohim van en gedirigeerd door Michel Tabachnik. Een jaar later creëerde Hanne Roos de Haiku songs van Dirk Brossé. De succesvolle compositie werd ook op cd ingespeeld (piano: Daniel Blumenthal) en heeft ondertussen ook een orkestversie welke Hanne Roos samen met het Symfonieorkest Vlaanderen onder leiding van Dirk Brossé uitvoerde. De componist nodigde haar eveneens uit om zijn werk Distortion op diverse plaatsen in België, de USA (New-York) en de UK (London Saint-Paul's Cathedral) waar er herdenkingsconcerten ter nagedachtenis van de 100ste verjaardag van het einde van de 1ste wereldoorlog plaatsgevonden hebben, uit te voeren. Recent, op uitnodiging van het 30CC Leuven, zong ze première van een avondvullend recital rondom Bernstein en diens connectie tot Broadway begeleid aan de piano door Jeroen D'hoe

Naast de bovengenoemden dirigenten, trad ze op onder de leiding van dirigenten als : Constantin Trinks, Daniele Callegari, Dmitri Jurowski, Titus Engel, Tomas Netopil, Yannis Pouspourikas, Vincent Monteil, Jan Willem de Vriend, Robert Groslot, Antonino Fogliano en Cornelius Meister.

cv update: Maart 2019

 

Toekomstige roldebuten 2019 & 2020 :

 • Soprano solo in "Les bieveillantes" van Hèctor Parra (Wereldcreatie bij Opera Vlaanderen 2019).
 • Elvira in "L'Italiana in Algeri" van Gioachino Rossini (Zomeropera Alden-Biesen, 2019). Nieuwe productie.
 • Esmeralda in "Der verkochte bruid" van Bedrich Smetana (bij de Nederlandse Reisopera, 2020). Nieuwe productie.

Recente rollen :

 • Norina (Don Pasquale) > Zomeroperafestival Alden-Biesen ;
 • Giannetta (L'Elisir d'Amore) > Roldebuut Opéra national du Rhin, Strasbourg ;
 • Dorella (Das Liebesverbot) > Roldebuut, Opéra national du Rhin, Strasbourg ;
 • Musetta (La Bohème) > Roldebuut, Opera Vlaanderen ;
 • Heart to get (naar de Da Ponte Cyclus van W.A. Mozart) > Opera Vlaanderen ;
 • Akhnaten (Philip Glass) > Roldebuut, Opera Vlaanderen ;
 • Micaela (Carmen) > Zomeroperafestival Alden-Biesen ;
 • 1. Blumenmädchen (Parsifal) ; Opera Vlaanderen

Overzicht gezongen rollen :

 • L'Amour & Clarine (Platée, Rameau o.l.v. Christophe ROUSSET ) - ONR Straatsburg, juni 2014 ;
 • Schöpfung (Haydn, Sopraan partij (danstheater productie, met live uitvoering van Die Schöpfung) - Ballets du Rhin, Ensemble La Follia (maart/april '14) ;
 • Jungfer Marianne (Rosenkavalier, R. Strauss) - Vlaamse Opera ; dec '13 & jan '14) ;
 • Woglinde, Freia, Ortlinde, Helmwige (Ring, Wagner, Opéra de Dijon ; okt. 2013) ;
 • 1. Dame (Zauberflöte, Mozart) - roldebuut, Vlaamse Opera, 2012/2013 ;
 • Micaela (Carmen, Bizet) > roldebuut, Vlaamse Opera, 2011/2012 ;
 • 1ère Bohémienne & Coryphée, (Les Huguenots, Meyerbeer) - ONR Strasbourg, 2011/2012 ;
 • La Princesse (Le chat botté, César Cui) - nieuwe productie, ONR  Studio, 2011/2012 ;
 • Vespetta (Pimpinone, Telemann) – Productie van het “Il Combattimento Consort” Amsterdam ;
 • Norina (Don Pasquale,Donizetti) - Opéra national du Rhin (nieuwe studio productie ONR) ;
 • La Princesse Délia (Ali-Baba ou les 40 voleurs) – Cherubini (nieuwe studio productie ONR) ;
 • Konstanze, in "Is it Love", naar “Entführung” (Mozart). Bij de Vlaamse Opera (ingekorte versie voor de jeugd) ;
 • Kate Pinkerton (Butterfly, Puccini) - Vlaamse Opera ;
 • Rosina (Il Barbiere di Siviglia) - Roldebuut, Zomer-Opera-Festival Alden-Biesen ;
- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -