studeerde aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich aansluitend bij de Operastudio Vlaanderen en de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze door Susanne Eken en José Van Dam gecoacht werd. Ondertussen soleerde ze bij de Wiener Festwochen en het Festival van Aix-en-Provence. Ze debuteerde bij de Bayerische Staatsoper te München 2005 als Natalia-Medusa in de wereldcreatie van Medusa (Arnaldo de Felice) en werd er prompt heruitgenodigd voor Oscar in Ballo in Maschera en Voce dal Cielo in Don Carlo o.l.v. Zubin Mehta, die haar meteen uitnodigde als Blonde in Entführung aus dem Serail (opera Tel-Aviv). Een rol, die ze nadien zowel aan het Liceu te Barcelona als in de Munt vertolkte.
In 2008 vierde ze haar debuut bij het Theater an der Wien als Soeur Constance in Dialogues des Carmélites ; snel volgden Maja in Die Besessenen van Johannes Kalitzke en Najade in Ariadne auf Naxos. Andere belangrijke huizen waar ze sederdien haar opwachting maakte zijn : de Staatsoper unter der Linden Berlin als soprano solo in in Al gran sole carico d’Amore (Luigi Nono), de Nederlandse Opera Amsterdam als Norma Jean in de wereldcreatie van Waiting for Ms Monroe (Robin de Raaff) en Sand- en Taumännchen in Hänsel und Gretel. Nog in Nederland, zong ze onder David Zinman met succes Anna in Richard Strauss' Intermezzo ; het betekende meteen haar debuut in het Concertgebouw Amsterdam.
In Frankrijk maakte ze haar opwachting bij de opera's van Nantes en Angers als Elena in Il Cappello di Paglia di Firenze (Nino Rota) en bij de Opéra national du Rhin te Straatsburg als Despina in Cosi fan tutte, Adèle in Fledermaus en Clorinda in La Cenerentola. In het najaar van 2014 creëerde ze er met groots succes de rol van Claire naar aanleiding van de wereldpremiere van Quai Ouest (*) van de bekende Franse componist Régis Campo. (*) een opera naar het stuk van Bernard-Marie Koltès.
DE JONGSTE JAREN
nadat de lockdowns voor heel wat annuleringen gezorgd hadden, kwam er ten slotte ook voor Hendrickje Van Kerckhoves licht aan het eind van de tunnel. Ze soleerde onoder meer met het Kamerorkest van Genève in Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu van C.P.E. Bach en maakte haar opwachting als 1. Blumenmädchen in Parsifal (Wagner) op uitnodiging van de Munt.
HECHTE BAND MET DE MUNT EN OPERA VLAANDEREN
in 2005 maakte Hendrickje haar debuut in de Munt in Philippe Boesmans’ opera Julie als Kristin (wereldcreatie). Sedertdien zong ze er naast Blonde, Ernestine in Monsieur Choufleuri rentre chez lui (Jacques Offenbach), Sophie in Werther, 1. Blumenmädchen in Parsifal, Dircé in Médée (Luigi Cherubini), Karolka in Jenufa, Shéhérazade in Sindbad (Howard Moody), Johanna in Sweeney Todd van (Stephen Sondheim), Soeur Constance in Dialogues des Carmélites in regie van Olivier Py en werkte ze mee aan de wereldcreatie van Frankenstein van Marc Grey - waarin ze de Au pair vertolkte.
IN CONCERT
Nadat de lockdowns voor heel wat annuleringen gezorgd hadden, kwam er ten slotte ook voor Hendrickje Van Kerckhoves licht aan het eind van de tunnel. Ze soleerde onoder meer met het Kamerorkest van Genève in Die Auferstehung und Himmelfahrt Jesu van C.P.E. Bach en maakte haar opwachting als 1. Blumenmädchen in Parsifal (Wagner) op uitnodiging van de Munt.
DE MUNT & DE VLAAMSE OPERA
Naar aanleiding van de wereldcreatie in 2005 van Philippe Boesmans’ opera Julie in dewelke Hendrickje Van Kerckhove de rol van Kristin zong, maakte ze haar opvallend debuut in de Munt. Ondertussen maakte ze er haar opwachting als Blonde in Die Entführung aus dem Serail, Ernestine in Monsieur Choufleuri rentre chez lui van Jacques Offenbach, Sophie in Werther, 1. Blumenmädchen in Parsifal, Dircé in Médée van Luigi Cherubini, Karolka in Jenufa, Shéhérazade in Sindbad van Howard Moody, Johanna in Sweeney Todd van Stephen Sondheim en Soeur Constance in Dialogues des Carmélites in regie van Olivier Py. Meer recent werkte ze mee aan de wereldcreatie van Frankenstein van Marc Grey - waarin ze de rol van de Au pair vertolkte.
Bij de Vlaamse Opera verleende ze onder meer haar medewerking aan de producties van Don Giovanni (Zerlina), Wagners Ring (Woglinde, Dialogues des Carmélites (Soeur Constance) hier in regie van Robert Carsen, La Sonnambula (Lisa) en Cosi fan tutte (Despina).
IN UITSTEKEND GEZELSCHAP
Hendrickje zong o.l.v. Philippe Herreweghe, Kazushi Ono, Enrique Mazzola, Zubin Mehta, M. Barbacini, Paul Daniel, Patrick Davin, Andreas en Christoph Spering, Bertrand de Billy, Theodor Guschlbauer, Louis Langrée, J. Cl. Casadesus, Walter Weller, Roland Böer, David Afkham, Hervé Niquet, Ingo Metzmacher, Marcus Bosch, Ottavio Dantone, Bassem Akiki, Alain Altinoglu e.a.
Ze soleerde aan de zijde van het Brussels Philharmonic (Matthäus Passion), het Koninklijk Philharmonisch van Luik (Ein deutsches Requiem) ; het Nationaal Orkest van België (Mahler 4 en Mozart concertaria's) ; het Symfonieorkest Vlaanderen (Mahler 4) en deFilharmonie (Luonnotar, Sibelius) ; het Ensemble Orchestral de Paris (Morgenstern-Lieder, Holliger) ; de Camerata Academica Salzburg (Mahler 4) ; het ORF/RSO Wien (Jeanne d’Arc au bûcher, Honegger) ; het Residentie Orkest Den Haag (OrkestlÒiederen van Richard Strauss) ; en met Le Concert Spirituel (Dixit Dominus, Haendel) en het Orchestre des Pays de la Loire (The Messiah, Haendel), de laatste twee onder de muzikale leiding van Hervé Niquet.
Ze werkte samen met regisseurs als Christopher Loy, Luc Bondy, Ivo Van Hove, Robert Carsen, Kasper Holten, David MacVicar, Harry Kupfer, Romeo Castellucci, Matthew Jocelyn, Waut Koeken, Katie Mitchell, het duo Leiser Caurier, Guy Joosten, Olivier Py, Alvis Hermanis en Kristian Frédric.
DE LIEFDE VOOR HET LIED
Ondertussen bouwde Hendrickje Van Kerckhove een stevige reputatie als liedvertolkster op. Reeds in 2008 verkoos ECHO (European Concert Hall Organization) haar tot “Rising Star”. De titel ging gepaard met optredens in het Musikverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, Megaron Athene en de "Filharmonie" van Luxemburg. Ondertussen heeft ze onder meer succesvolle samenwerking met pianist Nicolas Callot opgebouwd. Het duo stond onder meer in de grote liedrecital-serie bij deSingel in een fel opgemerkte liederavond met liederen van Grieg, Schumann en Richard Strauss en bij AMUZ (Antwerpen).
>> Klik hier voor een overzicht van Hendrickje Van Kerckhoves discografie.
Update cv : 2022-2023. Gelieve het Impresariaat te contacteren voor de recentste update van Hendrickjes levensloop. |