overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
 

Lionel LHOTE, Bariton

 

CV ENGLISH CV FRANCAIS CV DEUTSCH REPERTOIRE ACTION SHOTS

De Belgische bariton Lionel Lhote studeerde aan de conservatoria van Bergen en Brussel. In 2004 werd Lionel Lhote laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd zang. Hij kreeg er eveneens de ‘Prijs van het Publiek’.

De jongste jaren duikt zijn naam steevast op aan belangrijke operahuizen, bij de Munt als Enrico (Lucia di Lammermoor), Dandini (Cenerentola), Sancho Panza (Don Quichotte), Pandolfe (Cendrillon), Mercutio (Roméo et Juliette), Frank (Fledermaus) en Lescaut (Manon Lescaut) ; maar ook in huizen als Bordeaux als Sharpless (Butterfly) ; Genève als Faninal (Rosenkavalier), Lyon als Albert (Werther), Don Alfonso (Cosi) en Germont (Traviata), Monte-Carlo als Papageno (Zauberflöte) en Mercutio (Roméo et Juliette), Frankfurt als Rivière (Volo di notte/Dallapiccola), Stuttgart als Dandini (Cenerentola) en in Nice als Ottokar (Freischütz, Berlioz-versie).

Meer recent vierde hij onder meer zijn huisdebuut aan het Liceu te Barcelona in de titelrol van Il Barbiere di Siviglia en aan de Parijse opera als Schaunard (La Bohème) ; maar ook op Festivals als Les Chorégies d'Orange als Schaunard en op het wereldberoemde Glyndebourne Festival waar hij als Don Inigo in l’Heure espagnole en als Le Fauteuil/L’Arbre in L’Enfant et les sortilèges, succesvol zijn opwachting maakte. Noemenswaardig zijn Lionel Lhotes roldebuut als Don Carlo in Verdi's Ernani waarmee hij bij de Opera royal de Wallonie (Luik) hoge ogen gooide, zijn terugkeer als Dandini aan de Opera van Stuttgart zijn debuut aan de Parijse opera in Werther - als Johann - en zijn felgesmaakte verschijning als Somarone in twee verschillende producties van Berlioz' comedie Béatrice et Bénédict ; de ene bij de Munt, de andere op het Festival van Glyndebourne. Afgelopen seizoen was hij onder meer te horen als Lescaut/Manon in Montecarlo, Valentin/Faust in Avignon en Zurga/Pêcheurs de perles in Muscat/Oman.

Recente engagementen / Actualiteit

Tijdens het seizoen 2017/2018 was Lionel Lhote te horen als Sharpless (Butterfly) aan de opera van Toulon, Escamillo (Carmen) bij Opéra royal de Wallonie te Luik en Valentin aan de opera van Montecarlo. Ten slotte zong hij de rol van Le Directeur de la Troupe (debuut) in Pinocchio, de jongste en spraakmakende opera van de Belgische componist Philippe Boesmans, aan de opera van Bordeaux.

Met roldebuten als Amonasro in Aïda, Posa in Don Carlos en Paolo Albiani in Simon Boccanegra zal Lionel LHOTE zich ook in de komende jaren verder een weg banen naar de top van de Verdi-vertolkers. Evenmin zal men om hem heen kunnen als vertolker van het grote Franse repertoire, met rollen als Valentin (Faust) en Pandolfe (Cendrillon), naast nieuwe partijen als Nikalantha (Lakmé) en de titelrol in Hamlet... Zijn toekomstige engagementen zullen hem onder meer opnieuw naar de Munt, de Opéra royal de Wallonie en het Glyndebourne Festival voeren.

Carrière weetjes

Lionel Lhote zong onder bekende dirigenten als Silvio Varviso, Evelino Pido, Andreas Spering, Philippe Auguin, Marc Minkowksi, Stefano Montanari, Kazushi Ono, Julia Jones, Roberto Rizzi-Brignoli, Jacek Kaspszyk, Emmanuel Joel-Hornak, Emmanuel Krivine, Alain Altinoglu, Myung Whun Chung Adam Fischer en Carlo Rizzi. En werkte samen met regisseurs waaronder : David MacVicar, Karl-Ernst en Ursel Herrmann, Guy Joosten, Achim Freyer, Laurent Pelly, Numa Sadoul, Dieter Kaegi, Keith Warner, Rolando Villazon, Jonathan Miller, Waut Koeken en Mariusz Trelinski.

In concert soleerde hij met het Orkest van de Bayerische Rundfunk, het Philharmonisch Orkest van Warschau, het Scottish Chamber Orchestra, het Orkest van de Munt en het Symfonisch orkest van Mulhouse.

Sedert 2002 is Lionel Lhote een vaste waarde aan de Franse operahuizen. Zo zong hij Germont (Traviata), Figaro (Il Barbiere di Siviglia) en Paolo (Simon Boccanegra) aan de opera van Avignon, Germont (La Traviata), Albert (Werther), Don Alfonso (Cosi fan tutte), Leporello (Don Giovanni) aan de Opera van Lyon ; Chorèbe (Les Troyens) bij Opéra national du Rhin en werkte hij aan meerdere producties waaronder : Gisèle (Ourrias), Trovatore (Luna), Zauberflöte (Papageno), Rosenkavalier (Faninal), Barbe-Bleue/Offenbach (Popolani), Cosi fan tutte (Don Alfonso) aan onder meer in Montecarlo, Marseille, Nancy en Bordeaux mee.

Bij Opéra royal de Wallonie (Luik) was hij ook te horen als : Le Général Boum (La Grande Duchesse de Gérolstein), Zurga (Les Pêcheurs de perles), Guesler uit Guillaume Tell van de Belgische componist André Ernest Modeste Grétry en in de titelrol van Il Barbiere di Siviglia. In de rol van Barbe-Bleue vierde hij in 2004 zijn debuut in de Vlaamse Opera tijdens de concertante uitvoering van Ariane et Barbe-Bleue (Paul Dukas) onder leiding van Patrick Fournillier ; later was hij er te horen in Il Barbiere di Siviglia (als Figaro), als Cecil (Maria Stuarda) en als Leporello (Don Giovanni).

In 1999 debuteerde hij als vast ensemblelid van de opera te Giessen. Hij was er te horen in de titelrol van Faust (Spohr) en als Aeneas in Dido and Aeneas, Vater in Hänsel und Gretel, Merlier in L'Attaque du Moulin (Bruneau) en Figaro in Il Barbiere di Siviglia. Met de rol van Mathieu in Andrea Chénier (Giordano) keerde Lionel Lhote terug naar de Opéra Royal de Wallonie. In de opera van Erfurt zong hij de rol van Zar/Zar und Zimmerman (Lortzing). Nadat hij aanvankelijk vooral Mozartpartijen zoals Guglielmo/Così fan tutte en Il Conte/Le Nozze di Figaro had gezongen, legde zich aansluitend toe op Italiaanse en Franse operarollen als Figaro/Il Barbiere di Siviglia, Marcello/La Bohème, Sharpless/Madama Butterfly, Lord Enrico Ashton/Lucia di Lammermoor, Dottore Malatesta/Don Pasquale en Valentin/Faust.

cv update : seizoen 2018/2019

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -