Ariën Artists - Stephanie HOUTZEEL - Nederlandse CV

nothing

 

 
STEPHANIE HOUTZEEL, MEZZO-SOPRANO
houtzeel_portrait
>> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> ENGLISH BIOGRAPHY >> DEUTSCHER LEBENSLAUF >> REPERTOIRE

Sedert het seizoen 2010/2011 maakt de met Nederlands-Duitse roots maar in Massachussetts opgegroeide mezzo-sopraan Stephanie Houtzeel deel uit van het solistenensemble van de wereldberoemde Wiener Staatsoper. Daar treedt ze geregeld aan in rollen als Octavian, der Komponist, Dorabella, Orlofsky, Nicklausse, Kreusa (Medea/Reimann), Jenny Hill (Mahagonny) of nog Miranda(The Tempest/Adès). In 2016 zong ze er de rol van La Haine in de allereerste uitvoering ooit te Wenen van Glucks opera Armide ; ze creëerde er ook de rol van Vera in de wereldpremière van "Patchwork" van componist Tristan Schulze.

Voor haar fenomenale vertolking van de Komponist in Strauss' Ariadne auf Naxos, kroonde het gezaghebbend vaktijdschrift “Opernwelt” haar destijds als “De belofte van het operaseizoen 2002/2003”.. En Stephanie Houtzeel heeft zich in de loop der jaren inderdaad als een der markantste interpreten van het Strauss-repertoire ontpopt. Zo zong ze recent Octavian (Rosenkavalier) in de Parijse Opera Bastille onder de leiding van Philippe Jordan en in het Kennedy Center te Washington naast niemand minder dan Renée Fleming en onder Christoph Eschenbach. Met dezelfde overtuiging hernam ze recent Der Komponist in Zurich olv Fabio Luisi, in Wenen olv Franz Welser-Möst en de betreurde Sir Jeffrey Tate en op tournee naar Japan ook met de Wiener Staatsoper olv Marek Janowski waar ze een ware triomf oogstte. Noemenswaardig is ook haar debuut in december 2016 bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam in Walküre onder de muzikale leiding van Valery Gergiev.

ACTUALITEIT EN TOEKMSTIGE ENGAGEMENTEN

Matinée Vienna State Opera's 150th Anniversary > MAY 2019
Outdoor Gala Concert Vienna State Opera's 150th Anniversary

SAISON 2019-2020

SEPTEMBER 2019
Mozart Requiem (Alto Soloist), Wiener Akademie Orchester Martin Haselböck : Dirigent. Neukloster, Wiener Neustadt

OCTOBER 2019
Canteloube - Chants d'Auvergne (Soloist), Junge Philharmonie Wien, Michael Lessky : Dirigent.

NOVEMBER 2019
Ariodante (Ariodante) Les Talens Lyriques, Christophe Rousset : Dirigent. Wiener Staatsoper.

DECEMBER 2019 & JANVIER 2020
Hänsel und Gretel (Gertrud), Tomáš Hanus : Dirigent. Wiener Staatsoper.

JANUARI ET FEBRUARI 2020
Rusalka (Kuchtík) Tomáš Hanus : Dirigent. Wiener Staatsoper.

Beethoven Lieder
Liedrecital in het kader van de "Beethoven Anniversary" aan de Wiener Staatsoper.

MAART 2020
Das Rheingold (Wellgunde), Adam Fischer : Dirigent. Wiener Staatsoper.
Die Walküre (Waltraute), Adam Fischer :Dirigent. Wiener Staatsoper.
Götterdämmerung (2. Norn, Wellgunde), Adam Fischer : Dirigent. Wiener Staatsoper.

APRIL 2020
Cardillac (Die Dame), Michael Boder : Dirigent. Wiener Staatsoper.

JUNI2020
Gala Concert, Wiener Staatsoper.

Andere markante feiten van de afgelopen twee seizoenen zijn zonder meer haar vertolking van Xerxes, aan de Komische Oper te Berlijn en de Opera van Graz. Haar vertolking leverde haar bovendien een nominatie voor de "Oostenrijkste Muziektheater Prijzen 2016" op. Dat jaar was in meer dan één opzicht belangrijk, want het betekende ook haar festivaldebuut in Bayreuth waar ze haar opwachting maakte in de Ring als : Wellgunde/Waltraute/2de Norn en als Venus in een nieuwe jongerenproductie van Tannhäuser. Aan de Wiener Staatsoper zong ze Octavian en Prince Orlofsky en met Xerses stond ze aan de Komische Oper in Berljn. Nog meldenswaardig waren haar debuut onder de leiding van Jaap van Zweden bij het Philharmonisch Orkest van Hong Kong haar aantreden bij het Theater an der Wien als Gertrude (Hans Heiling).

Haar breed repertoire - met de meeste uiteenlopende rollen gaande van Ottavia (Incoronazione di Poppea), Rosmira (Partenope), Arsace (Semiramide), Idamante (Idomeneo) tot Amando (Le grand macabre/Ligeti) en de bovengenoemde Miranda, Vera met tussendoor partijen als Marguerite (Damnation de Faust), Charlotte (Werther) en Meg Page (Falstaff), Orlofsky (Fledermaus), Octavian en Der Komponist - leverden haar dan weer uitnodigingen op van de Salzburger Festspiele, de Semperoper Dresden, de Opera van Lyon, de New York City Opera, de "Opéra National du Rhin" te Straatsburg, de Opera van Keulen, de New Israeli Opera, de Vlaamse Opera ... e.a. In de Munt nam ze deel aan een concertproductie.

Ondertussen zong Stephanie Houtzeel onder de leiding van dirigenten als Dennis Russell Davies, Philippe Jordan, Ivan Törzs, Jiri Kout, Ulf Schirmer, Ruben Dubrovsky, Jan Willem de Vriend, Roberto Paternostro, Michael Hofstetter, Karel Mark Chichon, Franz Welser-Möst, Ottavio Dantone, Emmanuel Krivine, Pinchas Steinberg, Jah Jah Ling, Paolo Carignani, Olari Elts, Marko Letonja, Marc Minkowski, Valery Gergiev en Claus Peter Flor (Beethoven 9, in het Konzerthaus Wien) ...

Discografie :

Armide / Lully : titelrol (Naxos) ; Fatinitza /Franz von Suppé : titelrol (CPO) ; het Requiem van Mozart : contralto, olv Teodor Currentzis (Alpha Records). 

Met haar laatste cd "Nostalgia" opgenomen met pianist Charles Spencer voor het label "Capriccio", oogstte ze eveneens een groot succes, dat meteen ook aanleiding was voor een tournee doorheen Europa tijdens het jaar 2018.


cv-update april 2019

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -