overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
>> mezzo roster

Stephanie HOUTZEEL, mezzo-soprano

  >> MEDIA
houtzeel_portrait
>> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> ENGLISH BIOGRAPHY >> DEUTSCHER LEBENSLAUF >> REPERTOIRE

Sedert het seizoen 2009/2010 maakt Stephanie Houtzeel deel uit van het solisten-ensemble van de Opera van Wenen, waar ze rollen in als Octavian (Rosenkavalier), Der Komponist (Ariadne auf Naxos), Prinz Orlofsky (Fledermaus), Varvara (Kat'a Kabanova) en Mozartrollen als Dorabella (Cosi fan tutte, Sesto (La Clemenza di Tito) en Idamante (Idomeneo) te horen is. Andere markante feiten uit haar recentere carrière zijn ongetwijfeld haar debuut aan de Parijse Opera Bastille als Octavian (een partij die ze ook aan de opera's van Tel-Aviv en Graz) zong en haar debuut aan diverse belangrijke Europese operahuizen zoals Opéra national du Rhin (Straatsburg) met de rol van Dorabella, de Semperoper Dresden met Ottavia (Incoronazione di Poppea), de Opera van Keulen met Der Komponist, de opera van Lyon met Orlofsky, het Teatro São Carlos (Lissabon) met Nicklausse ; voorts oogstte ze internationale lof met haar vertolking van Rosmira (Partenope/Haendel) aan de New-York City Opera, Charlotte, Marguerite, Sestus (Clemeneza di Tito) in Graz e.a.

Recente huisdebuten vierde ze met Ottavia (Incoronazione di Poppea) aan de Semperoper (Dresden), met Der Komponist aan de opera's van Keulen en Zürich, met Arsace (Semiramide) aan de Koninklijke Opera van Kopenhagen, met Donna Elvira (Don Giovanni) in de regie van de Belgische regisseur Guy Joosten aan de opera van Sankt Gallen, Martha (Lazarus) bij het Theater an der Wien en als kers op de taart vierde ze met Meg Page (Falstaff) onder leiding van Zubin Mehta haar debuut bij de Salzburger Festspielen. Het afgelopen seizoen gooide ze hoge ogen met haar opmerkelijke vertolkingen Octavian (aan de zijde van Renée Fleming) in Kennedy Center te Washington en met die van Serse (Haendel, titelrol) aan de Opera van Graz. Een productie in regie van Stefan Herheim die binnenkort ook aan de Komische Oper Berlin - tevens met Stephanie Houtzeel in de titelpartij - te zien zal zijn.

Nog tijdens het seizoen 2015/2016 zal Stephanie Houtzeel - naast haar vele verplichtingen bij de Wiener Staatsoper - ook als Gertrude (Hans Heiling/Marschner) terug haar opwachting maken aan het Theater an der Wien en met Octavian opnieuw aan de Parijs Opera staan. Ten slotte zal ze haar debuut vieren bij de Bayeuther Festspiele waar ze aan de Ring zal deelnemen.

Met recitalprogramma's stond ze in 2011 onder meer in het Musikverein Wien als aan het Muziekgebouw aan het IJ (piano: Andreas Woyke en Friedrich Kleinhapl, cello). Onder leiding van Teodor Currentzis verleende ze recent haar medewerking aan een opname van het requiem van Mozart (CD label alpha productions, Ensemble Musica Eterna/T. Currentizs, uitgebracht in 2011). Bij de Vlaamse Opera gasteerde ze Nicklausse (Contes d'Hoffmann), Rosina (Il Barbiere di Siviglia), Marguerite (Damnation de Faust) en Der Komponist (Ariadne auf Naxos). Aan de Koninklijke Muntschouwburg soleerde ze in werken van Liszt en Respighi.

Stephanie Houtzeel werd geboren in Kassel (Duitsland) maar bracht haar jeugd door in Massachusetts. In 1996 behaalt ze haar ‘Masters of Music’ aan de befaamde Juilliard School. Hetzelfde jaar is ze finaliste van de Koningin Elisabeth Wedstrijd/Zang en wint ze de Alice-Tully-Vocal-Arts-Competition. Zij debuteerde als concertsoliste en in kamermuziekverband. Zo trad ze op met het beroemde Gewandhausorchester Leipzig, Orchestre royal de Chambre de Mons, het Bruckner Orkest Linz en het kamermuziekensemble van het Concertgebouw Orkest. Zij was te gast bij de 'Great Performers Series in Lincoln Center', het 'New-York Festival of Song', het 'Marlboro Music Festival' en het 'Styriarte Festival' in Graz.

Ondertussen zong ze onder de leiding van dirigenten als Dennis Russell Davies, Philippe Jordan, Jiri Kout, Ulf Schirmer, Roberto Paternostro, Claus Peter Flor, Pinchas Steinberg, Jah Jah Ling, Philippe Herreweghe, Jan-Willem De Vriend, Ottavio Dantone, Olari Elts, Michael Hofstetter, Teodor Currentzis, Karl Mark Chichon e.a.

Stephanie Houtzeel treedt regelmatig op met het Four Nations Ensemble en het Bouts Ensemble. De cd met Cantates van Händel - label Raumklang, getuigt van de intense muzikale dialoog tussen zangeres en Bouts-Ensemble. Haar vertolkingen van de titelrol van Ariodante, Galatea /Acis and Galatea envan Ino/Semele wijzen tevens op haar grote affiniteit met het barokrepertoire. Zo soleerde ze recent met het Combattimento Consort Amsterdam in werken van Haendel. Eerder nam ze deel aan conert tournee met het Collegium Vocale o.l.v. Philippe Herreweghe.

Het operatijdschrift Opernwelt riep Stéphanie Houtzeel uit als 'Grootste belofte bij de jonge operazangers' van het seizoen 2002-‘03.

Stephanie Houtzeels opera-repertoire behelst rollen als Ottavia/Incoronazine di Poppea, Rosmira/Partenope, Ariodante (titelrol), Ino/Semele, Don Ramiro/La Finta giardiniera, Zerlina/Don Giovanni, Dorabella/Così fan tutte, Cherubino/Le Nozze di Figaro,Idamante/Idomeneo, Rosina/Il Barbiere di Siviglia, Prinz Orlofsky/Die Fledermaus, Octavian/Der Rosenkavalier, Der Komponist/Ariadne auf Naxos,La Cenerentola, Nicklausse/Les Contes d'Hoffmann, Varvara/Kat'a Kabanova e.a. (rollen die ze ondertussen aan de opera’s van Wenen Graz, Linz, Zürich, Antwerpen, Keulen, Dresden Parijs, Gent en St. Gallen vertolkt heeft.


 

CV-update: seizoen 2015/2016

• Contact • - All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt - founded by Gaston Ariën - • Overview •