Ariën Artists - Dekeyser Charles

nothing

 

 
CHARLES DEKEYSER, BAS

 

BIOGRAPHY (GB)

LEBENSLAUF

BIOGRAPHIE (FR)

MEDIA / ARTIST'S OWN WEBSITE

 

Ana-Camelia 1 Ana-Camelia 2 Ana-Camelia 3 Ana-Camelia 4 Ana-Camelia 5 Ana-Camelia 6 OPLEIDING

De bas Charles Dekeyser (°Gent, 1986), studeert zang aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en aan de Operastudio Vlaanderen (vandaag "International Opera Academy") waar hij in 2010 als laureaat afstudeert. Nadien perfectioneert hij zich gedurende 4 jaar aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij José van Dam en neemt hij in 2014 deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang waar hij halvefinalist wordt. Momenteel geniet hij het statuut van "associated artist" bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Gedurende zijn opleiding volgt Charles Dekeyser master classes bij Graham Johnson, Helmut Deutsch, Christoph Pregardien en Malcolm Martineau. Daarnaast verleent hij zijn medewerking aan tal van scenische producties van de International Opera Academy en tekent aansluitend voor één seizoen (2015/2016) bij de Operastudio van het Opernhaus Zürich.

EEN UNIEK STEMGELUID

De jonge "basse-noble" wekt grote interesse. Vrij snel krijgt hij de kans zich in De Munt, de Vlaamse Opera, de opera's van Rouen, Luik, Luxemburg en Zürich te profileren met rollen als : Sarastro in Die Zauberflöte (Mozart), Ombra di Nino in Semiramide (Rossini), Pietro in Simon Boccanegra (Verdi), Le Médecin in Pelléas et Mélisande (Debussy) en Pietro in Simon Boccanegra (Verdi). Op het Festival van Verbier zong hij Don Fernando in Fidelio (Beethoven) en Brander in La Damnation de Faust (Berlioz) ...

Naast zijn activiteiten in de opera, bekwaamt Charles Dekeyser zich verder in de vertolking van het brede oratorium- en concertrepertoire en ontpopt zich eveneens als een verfijnd liedzanger. Parallel daaraan is hij herhaaldelijk te horen in belangrijke baspartijen. Zo profileert hij zich overtuigend als Christus in Bachs Matthäus-Passion en maakt hij zijn opwachting in Mendelssohns Paulus, in diverse cantates en missen van J.S. Bach, in missen en requiems van Mozart (o.m. in het kader van de Mozartwoche 2017 te Salzburg), Brahms, Rossini, Schubert en anderen. Met dezelfde gedrevenheid verleent hij zijn medewerking aan het 20ste-eeuws repertoire waaronder Pulcinella van Stravinsky.

NIEUWTJES

Het is uitkijken naar de uitvoeringen in Utrecht (Vredenburg) en Antwerpen (Elisabeth Hall) van Peter Benoits Opus magnum "De Oorlog" bij het Antwerp Symphony Orchestra waarin Charles Dekeyser de rol van de Geest der Duisternis zal vertolken (november 2022). In 2023 zal hij opnieuw zijn opwachting maken in de rol van Sarastro in Zauberflöte.

IN JUIST GEZELSCHAP

De jonge bas kan terugblikken op een aantal uitzonderlijke samenwerkingen waaronder die met Les Musiciens du Louvre onder dirigent Marc Minkowski. Met hen ondernam hij diverse tournees en stond hij onder meer op de Festivals van Beaune, Île de Ré, Lyon, de Köthener Bachfesttage naast vele andere. Maar hij koestert even goed de bijzondere samenwerking die hij met wijlen M° Alberto Zedda en de dirigenten Charles Dutoit, Sir Christopher Warren Green, Giovanni Antonini, Christian Arming, Hervé Niquet, Ludovic Morlot, Laurence Cummings en Alain Altinoglu, aanging. Onder hun leiding soleerde hij onder meer bij Sinfonia Varsovia, het Nationaal Orkest van België, Orquesta Y Coro Nacionales de España, het Brussels Philharmonic, het Symfonisch orkest van De Munt, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, het Orchestre Philharmonique du Luxembourg en het Collegium Vocale Gent.

ALL-ROUND

Charles Dekeyser benadert "zang" met open vizier en schuwt het niet uiteenlopende paden te exploreren. Een prima gevoerde "geschoolde" stem leent zich immers voor vele genres. Zo verleent hij met dezelfde gedrevenheid, passie en professionaliteit zijn medewerking aan het recital "Lieder von Mahler" in hommage aan Gerard Mortier bij de Vlaamse Opera, verzorgt hij tijdens OdeGand by Night het recital "Nacht und Träume", treedt hij met het Collegium Vocale Gent in de tournee "Einstein on the Beach" van Philip Glass aan en staat hij in de multimediale Muziektheaterproject "Napoleon Ongehoord’" naar de boeken van en met Johan Op De Beeck.

Charles Dekeyser vormt één der vaste waarden van het in 2020 opgerichte vocaal sextet Air4Six. Af en toe durft hij ook heel verrassend uit de hoek komen in het lichtere genre, met chansons van Jacques Brel, Charles Aznavour, Michel Sardou... en songs van Nat King Cole, Elvis Presley ... e.a.

cv-update : 2022. Gelieve u tot het impresariaat te wenden voor een de meest recente versie van Charles Dekeysers biografie.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -