Ariën Artists - Wiard WITHOLT, Bas-Bariton - Nederlandse CV

nothing

 

Wiard WITHOLT, Bas-Bariton

witholt portrait
titelbalk nl

Wiard Witholt studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij de bariton David Wilson-Johnson. Zijn Masters diploma behaalde hij in juni 2005 aan het Amsterdams Conservatorium. Als ensemblelid was hij verbonden aan Opera Studio Nederland en aan het Atelier Lyrique van de Opéra National de Paris. Masterclasses volgde hij bij o.a.: Jard van Nes, Brigitte Fassbaender, Robert Holl en François le Roux.

Hij is prijswinnaar van het Cristina Deutekom Concours 2006 en in 2007 vertegenwoordigde hij Nederland bij de BBC Cardiff Singer of the World.

In augustus 2009 trad hij toe tot het vaste ensemble van het Anhaltisches Theater Dessau, waar hij te horen was in rollen als Maximilian (Candide, Bernstein), Papageno (Die Zauberflöte), Pietro (La Muette de Portici, Auber), Silvano (Un ballo in Maschera), Schaunard (La Bohème) en Eisenstein (Fledermaus). Tussendoor vierde hij zijn debuut aan de Koninklijke Muntschouwburg als Berger in Pelléas en Mélisande, aan Opéra royal de Wallonie als Conte Almaviva (Le Nozze di Figaro), aan de Opéra national du Rhin Straatsburg als Falke (Fledermaus) en aan het Teatro Real de Madrid als Frère Léon in St. François d’Assise van Olivier Messiaen.

ACTUALITEIT EN RECENTE ENGAGEMENTEN

Vanaf het seizoen 2017/2018 zal hij deel uitmaken van het solisten-ensemble van de opera van Augsburg.

Meer recent verleende hij zijn medewerking aan Reimsreisje (Alvaro) naar Il Viaggio a Reims van Rossini, bij de Nationale Opera Amsterdam en werd hij door de Muntschouwburg uitgenodigd om de rol van Messager te zingen in de wereldcreatie van Penthesilea van de Franse componist Pascal Dusapin in de spraakmakende productie van Pierre Audi (regie) en Berlinde De Bruyckere (decor). De ontmoeting met de componist heeft leidde ertoe dat Wiard Witholt de mannelijke hoofdrol in diens Passion in het kader van het Sydney Festival 2016 mocht vertolken. Vervolgens maakte hij zijn opwachting aan de Opera van Luik waar hij de rol van Marquis d'Hérigny in de zelden uitgevoerde "Manon" van de Franse componist D.F.E. Auber vertolkte en zong hij de titelrol in Der Kaiser von Atlantis in een productie van het Compagnietheater. Ook de Muntschouwburg nodigde hem opnieuw uit, deze keer in het kader van haar nieuwe Madama Butterfly productie.

Op uitnodiging van het Concertgebouw Kamerorkest zal hij in april 2017 de bas-aria's in de Matthäus-Passion zingen.

ANDERE WAPENFEITEN

Tijdens de zomer van 2014 zong hij "Schemariah", de hoofdrol in Hiob, de onvoltooide opera naar de roman van Joseph Roth van componist Erich Zeisl. Jan Duzynski voltooide het werk dat in wereldpremiière ging in het kader van de "Festspiele Plus" (als deel van het Operafestival van de Bayerische Staatsoper Munchen). Eerder was Wiard Witholt er te horen als Smirnov in The Bear von William Walton, in een filmische evocatie van Axel Ranisch. Andere rollen op zijn repertoire zijn : Gugliemo in (Cosi fan tutte), Moralès en Le Dancaïre in Carmen, Bobinet in Offenbachs La vie Parisienne, Melisso in Alcina, Maestro in Donizetti's le convenienze ed inconvenienze teatrali, Demetrius in Brittens A Midsummer night’s dream, Junius in Brittens The Rape of Lucretia en Sorceress en Aeneas (Dido and Aeneas, Purcell). Aan het Anhaltische Theater Dessau, zong hij naast de bovengenoemde producties ook in L'elisir d´amore (Belcore), Les pêcheurs de perles (Zurga), Die Zirkusprinzessin (Mister X), The Beggar´s Opera en Tosca (Angelotti).

Wiard Witholt vertolkte bas/bariton partijen in Bach’s Matthäus- en Johannes Passion en diens Weihnachtsoratorium, de baritonsolo in Brahms' Ein Deutsches Requiem (in de opera van Rijsel en het PSK Brussel) alsook de titelpartijen in Mendelssohns Paulus en Elias. Tot zijn repertoire  behoren verder Händels Messiah, Alexander’s Feast en Belshazzar, Mahlers Kindertotenlieder en Lieder eines fahrenden Gesellen (met Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik), Rossini's Petite Messe Solennelle, en Tippetts A child of our time. Recent nam hij deel aan een gastoptreden met het Gulbenkan Orkest onder de leiding van de beroemde Frans dirigent Alain Altinoglu in de Parijse Opéra Comique, programma : "La naissance de David de Sassoun" van de Armeense componist Garbis Aprikia.

Naast bovengenoemde dirigenten, zong Wiard Witholt onder de leiding van Franck Ollu, Antony Hermus, Mark Wigglesworth, Sylvain Cambreling, Roberto Rizzi Brignoli, Christian Zacharias om maar een paar namen te noemen.

Sinds 2003 vormt Wiard Witholt een vast duo met de pianiste Laura de Lange met wie hij in september 2007 een CD met liederen van Samuel en Daniël de Lange heeft opgenomen voor de Stichting Muzikale Nalatenschap van Daniël de Lange en Samuel de Lange jr.


Cv-update: seizoen 2016/2017 > Februari 2017

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -