Ariën Artists - Hamlet Pianotrio

nothing

 

 
HAMLET PIANO TRIO

 

>> Discography and English biography >> http://hamletpianotrio.com

 

het Hamlet Piano Trio werd opgericht in 2011 en bestaat uit :

PAOLO GIACOMETTI, PIANO

CANDIDA THOMPSON, VIOOL

XENIA JANKOVIC, CELLO

De leden traden voor het eerst samen op tijdens het Ernen Music Festival in Zwitserland, waar Xenia Jankovic dan de artistieke leiding heeft. In geen tijd kreeg het een naamen bouwde het Hamlet Piano Trio een stevige reputatie op met optredens in het Verenigd Koninkrijk, Nederland (Eindhoven, Gouda, Delft en Leiden), in België (Gentse Opera) en Spanje (Valencia en Bilbao). Het Hamlet Pianotrio was ondertussen reeds twee keer te gast in het Concertgebouw Amsterdam zowel in de serie van het Zondagochtend concert als tijdens de Summernight's concertreeks en in het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Ook tijdens het huidige seizoen zal het trio op meerdere Nederlandse en Belgische podia zijn opwachting maken. De drie leden zijn evengoed thuis in de authentieke uitvoeringspraktijk.

Na een eerste succesvolle aan Felix Mendelssohn-Bartholdy gewijde CD, bracht het Hamlet Piano Trio ondertussen een CD uit met werken van Ludwig van Beethoven, met onder meer diens Geistertrio. En onlangs, 2019, verscheen de eerste van twee opnames met werk van Franz Schubert, waarop het Hamlet pianotrio te horen is in het Pianotrio Nr 2 en het Notturno. De drie CD's werden op het label Channel Classics uitgebracht.

PAOLO GIACOMETTI

deze pianist werd geboren in Milaan in 1970, maar woont sedert zijn eerste levensjaar in Nederland waar hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Veelvuldig Prijswinnaar  soleerde hij in geen tijd met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordon Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen en Bart Schneemann. Hij behoort ook tot de vaste begeleiders van de bariton Thomas Oliemans.

Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Concertgebouw (Brugge), Flagey Brussel, Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. Ook recent gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro, Saõ Paulo. In kamermuziekverband was hij te gast bij de Stadspodia Leiden, Flagey Brussel, LMMC Montreal  e.a. Onder de leiding van Jurjen Hempel vertolkte Paolo Giacometti meer recent het 3de pianoconcerto van Sergeï Rachmaninov, met het Jersey Symphony Orchestra en het was ook uitkijken naar zijn vertolking van Liszts pianoconcerto "La malédiction" waarmee hij met Nederlandse Ciconia Consort in 2019 op tournee ging.

Ook als solist neemt hij exclusief voor het label Channel Classics op. Zijn indrukwekkende discografie is toegejuicht door de internationale pers. Zijn opnames behelzen onder meer het complete piano oeuvre van Rossini, een opmerkelijk project dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid met de achtste cd. Voor de derde opname van deze serie is Paolo Giacometti onderscheiden met de Edison Klassiek 2001.

Zijn opname van Schumanns Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. Die met de pianoconcertos van Schumann en Dvorak werden door Gramophone geprezen als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. Ook zijn solo CD met Schumann’s Davidbundlertänze werd wereldwijd met lof ontvangen. Ten slotte genoot zijn cd waarbij hij dezelfde werken van Maurice Ravel zowel op historische (Erard) als op moderne vleugel (Steinway) grote internationale belangstelling.

 

CANDIDA THOMPSON, VIOOL

deze Engelse violiste studeerde bij de vermaarde pedagoog David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar zij haar solistendiploma met onderscheiding behaalde. Ze studeerde verder aan het Banff Centre for the Arts in Canada. Daarna behaalde Candida Thompson diverse prijzen, onder meer op het Internationale Jeunesses Musicales te Belgrado. Als solist speelde Candida Thompson met diverse orkesten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten.

Zo speelde ze als solist onder meer met het kamerorkest van Moskou, de Wiener Symphoniker, het Symfonieorkest van Tokio, het English String Orchestra, Amsterdam Sinfonietta en de Radio Kamer Filharmonie. Al vanaf jonge leeftijd voerde Candida Thompson kamerorkesten aan in Scandinavië, Spanje, Nederland en Groot-Brittannië. Sinds 1995 is zij als concertmeester verbonden aan Amsterdam Sinfonietta. Sinds 2003 is Candida Thompson tevens artistiek leider van het orkest. Bij het aanvoeren van een project hecht zij grote waarde aan de individuele inbreng van alle orkestleden. Haar muzikale benadering vraagt een maximale inzet en grote betrokkenheid van de musici.

 

XENIA JANKOVIC, CELLO

werd geboren in 1958 in een Servisch-Russische familie van musici. Gefascineerd door de cello, begon ze te spelen toen ze zes was en debuteerde met het Belgrade Philharmonic toen ze nog maar negen was. Twee jaar later ontving ze een beurs voor de speciale school van het conservatorium van Moskou en was een leerling van Stefan Kalianov en Mstislav Rostropovich. Verdere studies waren bij Pierre Fournier in Zwitserland en Andre Navarra in Duitsland.

In 1981verwierf Xenia Jankovic internationale bekendheid en erkenning met de eerste prijs winnaar van het  prestigieuze “Gaspar Cassado” Concours in Florence. Er waren solo-optredens met grote orkesten zoals het Philharmonia Orchestra London, het Budapest Philharmonic, de Radio Orkesten van Berlijn, Copenhagen en Madrid evenals haar recitals in Parijs, Londen, Berlijn en Moskou. Ze worden omschreven als diep ontroerend en onvergetelijk.

Xenia Jankovic speelt als kamermusicus met Gidon Kremer, Andras Schiff, Tabea Zimmermann. Ze wordt regelmatig uitgenodigd op internationale festivals. Xenia Jankovic is een van de meest interessante cellisten van onze tijd.  Van 1990-2003 is zij hoogleraar cello aan de “Musikhochschule” in Würzburg en sinds 2004 is zij als docent verbonden aan de “Hochschule für Musik” in Detmold. 

 

DISCOGRAFIE, HAMLET PIANOTRIO

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY, PIANOTRIO'S OPUS 49 & 66 - (CHANNEL CLASSICS, CCS 36415).

LUDWIG VAN BEETHOVEN, PIANOTRIO'S OPUS 70 & 121 - (CHANNEL CLASSICS, CCS 39117)

FRANZ SCHUBERT, NOTTURNO Op. Posth. 48 & PIANOTRIO Op. 100 - CHANNEL CLASSICS CCS 41719)

CV-UPDATE : JANUARI 2020. Gelieve het impresariaat te contacteren om de meest recente versie van het HAMLET PIANO TRIO te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -