overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
>> tenor roster

Christoph PREGARDIEN, tenor

 
Pregardien - portrait
>> biographie FRANCAISE

De beroemde Duitse tenor begon zijn zangcarrière als koorknaap in de dom van zijn geboortestad Limburg an der Lahn. Later studeerde hij zang bij Martin Gründler en Karlheinz Jarius in Frankfurt am Main, bij Carla Castellani in Milaan en Alois Treml in Stuttgart.

Aan de Musikhochschule van Frankfurt volgde hij de liedklas van Hartmut Höll. Algemeen beschouwd als één van de vooraanstaande lyrische tenoren van vandaag werkt Christoph Prégardien regelmatig samen met dirigenten als Riccardo Chailly, John Eliot Gardiner, Nikolaus Harnoncourt, Philippe Herreweghe, René Jacobs, Ton Koopman, Gustav Leonhardt, Neville Marriner en Helmuth Rilling.

Zijn repertoire omvat zowel de barokke, klassieke en romantische oratoria en passies als twintigste-eeuwse werken van Britten, Killmayer, Rihm en Stravinsky. Christoph Prégardien wordt bijzonder gewaardeerd als liedzanger. Met zijn vaste begeleiders Adreas Staier, Michael Gees en sinds kort ook Hilko Dumno wordt hij regelmatig uitgenodigd in alle belangrijke Europese muziekcentra, alsook in Japan en de Verenigde Staten. Als solist trad Prégardien op met orkesten als de Berliner en de Wiener Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Concert-gebouworkest Amsterdam, Academy of St. Martin-in-the-Fields Philharmonia Orchestra London, Boston en St. Louis Symphony Orchestra.

In 2012 dirigeerde hij zijn allereerste Johannes Passion (JS Bach). Aan zet waren het Ensemble Le Concert Lorrain en het Nederlands Kamerkoor en een schare uitmuntende solisten, waarmee hij in een tiental beroemde Europese zalen (waaronder Concertgebouw Amsterdam, deSingel e.a. zijn opwachting maakte als dirigent. Ondertussen dirigeerde hij eveneens met groot succes Bachs Matthäus Passion (opnieuw met Le Concert Lorrain en maar met deze keer met het Balthasar Neumann Chor (2015).

Als operazanger vertolkte Prégardien de rollen van Tamino in 'Die Zauberflöte' van Mozart, Almaviva in Rossini's 'Il Barbiere di Siviglia', Fenton in 'Fallstaff' van Verdi, Ulisse in Monteverdi's 'Ritorno d'Ulisse in Patria' en Don Ottavio in Mozarts 'Don Giovanni'. In 2005 en 2006 vertolkte Christoph Prégardien in de Opera van Parijs de titelrol in Mozarts 'La Clemenza di Tito' onder leiding van Sylvain Cambreling.

Prégardiens discografie omvat meer dan 130 titels bij labels als BMG, EMI, Deutsche Grammophon, Philips, Sony, Erato en Teldec, met composities van Bach, Mozart, Mendelssohn, Händel, Monteverdi, Haydn, Britten en Schubert. In de zomer van 2000 werkte de tenor mee aan twee cd-producties met Nikolaus Harnoncourt voor Teldec: Bachs Mattheüspassie (ontving een Grammy Award in 2002) en de opera 'Armida' van Haydn, met Cecilia Bartoli. In 2008 startte Christoph Prégardien een intense samenwerking met het Nederlandse label Challenge Classics. De eerste CD, met “Die schöne Müllerin” (Schubert) met Michael Gees aan de piano, verscheen in februari 2008 ; in de herfst van dat jaar verscheen ook Schuberts „Schwanengesang“ deze keer aan de piano begeleid door Andreas Staier. Naar aanleiding van de MIDEM, de belangrijkste internationale muziekbeurs, sleepte de opname met  „Die schöne Müllerin” in januari 2010 de “Record of the Year” prijs in de wacht. Daarbovenop werd het duo Christoph Prégardien/Michael Gees bekroond met de Midem “Recital-Prijs”. Ook de gespecialiseerde pers stak de loftrompet over de opname : zo ontving ze onder anderen een : Gramophone, Editor’s Choice & „Best of 2008“. Hetzelfde jaar verscheen er bij het label EuroArts ook nog een DVD met een live-opname van “Die schöne Müllerin”.  

Christoph Prégardien is ook een graag geziene gast in ons land. Hij was meervoudig te horen in de deSingel, vorig jaar nog met een legendarische uitvoering van Schuberts Winterreise met het Ensemble Pentaèdre ; in de Muntschouwburg met Hans Zenders versie van Schuberts "Winterreise" (samen met het kamermuziek ensemble van de  Munt o.l.v. .l.v. Dietrich Henschel) en in recital met Michael Gees ; bij Bozar ; of nog in het kader van het Festival van Vlaanderen. In samenwerking met deFilharmonie, de Operastudio Vlaanderen en de Bijloke Muziekcentrum Gent leidde hij een master class operastudio Vlaanderen, gekoppeld aan een recital met Andreas Staier in de grote concertzaal van de Bijloke en een serie concerten bracht met deFilharmonie o.l.v. Philippe Herreweghe.

Tijdens het seizoen 2011/2012 bracht deSingel een “Focus Christoph Prégardien” met diverse concerten en een master class. De formule sloeg aan en wordt hernomen tijdens het seizoen 2015/2016.

Christoph Prégardien leidde van 2000 tot 2005 de zangklas aan de Musikhochschule van Zürich. Sinds 2004 is hij als docent verbonden aan de Musikhochschule van Keulen.


 

seizoen 2015/2016

• Contact • - All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt - founded by Gaston Ariën - • Overview •