Arien Artists - Enrico Casari - Nederlandse biografie

nothing

 

 
ENRICO CASARI, TENOR
 
REPERTOIRE CV, ENGLISH CV, FRANCAIS

PRESS > ARTIST'S WEBSITE

Deze veelzijdige Italiaanse tenor studeerde musicologie aan de Universiteit van Pavia en behaalde een post-graduaat lyrische kunst aan de Opera Studio Vlaanderen. Eerder genoot hij een opleiding zang en piano aan het Conservatorium van Verona. In mei 2007 is hij laureaat van de Internationale zangwedstrijd “Città di Bologna”. Hij zet zijn opleiding verder aan de Operastudio van de Opéra national du Rhin te Straatsburg, waar hij aantreedt als Noctambule en Pape des fous in Louise (G. Charpentier), Brighella in Ariadne auf Naxos (R. Strauss), Malcolm in Macbeth (Verdi) en hij met glans de titelrol uit Nino Rota's Alladin vertolkt.

Actueel

Tijdens het huidige seizoen, 2021-2022, zal Enrico Casari aan het Teatro La Fenice de rol van Titta-Nane in Le Baruffe van Giorgio Battistelli zingen. Hij zal opnieuw zijn opwachting maken op het International Janacek Festival te Brno 2022, voor de herneming, opname en uitzending van Osud (Lot) een zelden uitgevoerde opera van Leos Janacek, waarvan Robert Carsen de regie voor zijn rekening nam en waarin Enrico Casari hoofdrol Zivny vertolkt. Een partij waarin hij reeds tijdens de vorige editie van het Festival zijn debuut maakte. Los van deze herneming zal hij eveneens de rol van Ismaele in Nabucco aan de nationale opera van Brno vertolken.

De jongste jaren

Enrico Casari liep onder meer in de kijker met zijn vertolking van François in de gelauwerde productie van A quiet place (Bernstein) bij Operazuid Maastricht en in de titelrol in Candide in regie van Vincent Boussard aan de Opera van Vilnius (Lithuanie). Eveneens meldenswaardig zijn, z'n debuut op de legendarische scène van de Arena van Verona in de rol van Remendado in Carmen en zijn roldebuut van Narraboth in Salome (R. Strauss). Een partij die hem meteen een aantal deuren openden, waaronder die van het Teatro Regio te Turin, het Teatro Filarmonico te Verona en het Teatro comunale te Bologne. In de eerste twee huizen telkens in de Salome productie van Robert Carsen. Ook zijn roldebuut als Don José in Carmen aan het Teatro Giovanni Battista Pergolesi te Jesi, zal hem de nodige deuren openen.

Internationaal parcours

Vanaf het seizoen 2010/2011 bouwt Enrico Casari gestaag aan zijn internationale loopbaan. Hij wordt opgemerkt door de opera van Monte Carlo waar hij voor Malcolm uitgenodigd wordt. Aan de opera van Bolzano kan hij zij eerste Tamino in originele versie zingt. Ook de Opera national du Rhin haalt hem regelmatig terug. Onder meer voor Valzacchi (Der Rosenkavalier), Beppe, Lancelot (cover) in Le Roi Arthus (Chausson) en om deel te nemen aan Robert Carsens Janacek-cyclus als Janek in De zaak Makropoulos en Kudrjas in Kat'a Kabanova. De laatste rol voert hem rechtstreeks naar het Teatro La Fenice en het operahuis van Turijn. Tussendoor verleent Enrico Casari zijn medewerking aan twee opera's van Giaochino Rossini : La scala di seta in de rol van Dormont aan het Parijse Théâtre des Champs Elysées en La Gazzetta in de rol van Alberto aan de operahuizen van St Moritz, Basel en Tel-Aviv.

Het operahuis te Rijsel engageert hem voor de rol van Normanno in zijn nieuwe productie van Lucia di Lammermoor (Donizetti), een project waarin ook de operahuizen Rouen, Limoges en Reims betrokken partij zijn. Ook de Luikse opera doet regelmatig beroep hem. Onder meer voor twee uiterst zelden uitgevoerde opera's : Cendrillon van Pauline Viardot (rol van de Comte Barigoule) en Manon, van de hand van Daniel F. E. Auber waarin Enrico Casari aan de zijde van de stersopraan Sumi Jo, de rol Des Grieux voor zijn rekening neemt. Aan de zijde van stertenor Jose Cura maakt hij er dan weer zijn opwachting als Beppe. Hij wordt "incontournable" in de rol, want naast de opera van Metz, nodigt ook het operahuis van Monte Carlo hem ervoor uit. Aldaar, aan de zijde van twee andere legendarische zangers, Leo Nucci en Marcelo Alvarez. In de loop der jaren zong Enrico Casari ook nog Poisson in Adriana Lecouvreur (Cilea) aan de zijde van Roberto Alagna en de rol van Sir Bruno Roberton in I Puritani (Bellini) in Monte Carlo.

Zijn deelname aan bovengenoemde producties, waren een uitgelezen kans om gaandeweg met belangrijke dirigenten en muzikale persoonlijkheden te kunnen samenwerken. Zo zong Enrico Casari onder de leiding van gezaghebbende dirigenten als : Paolo Arrivabeni, Gianandrea Noseda, Friedemann Layer, Daniele Callegari, Marko Letonja, Patrick Fournillier, Jérémie Rhorer, Enrique Mazzola, Pinchas Steinberg, Patrick Davin, Christophe Rousset, Francesco Ivan Ciampa … om er maar een paar te noemen.

Tijd voor het concertleven !

Met dezelfde inzet en bevlogenheid duikt Enrico Casari regelmatig het concertrepertoire in. Zo soleerde hij onder meer in Haydns Schöpfung (hier te gelegenheid van de millenniumviering van de Kathedraal van Luik), Mozarts Requiem en Kroningsmis, Rossini's Stabat Mater en diens Petite messe solennelle, Puccini's Messa di Gloria en Verdi's Requiem. Noemsenswaardig is zijn medewerking aan de wereldpremière van een Mis van de Poolse componist Karol Kurpinski aan het Wielki Theater te Warschau.

Discografie

Zijn discografie telt onder meer Umberto Giordano’s Fedora (bij Deutsche Grammophon), waarin Enrico Casari de rol van Barone Rouvel in het uitstekende gezelschap van sterzangers Angela Gheorghiu en Placido Domingo vertolkt.

 

CV update seizoen 2021-2022 : december 2021. Gelieve contact op te nemen met het impresariaat om de meest recente biografie van Enrico Casari te onvangen..

 

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -