Ariën Artists - Verstaen Lotte - Nederlandse levensloop

nothing

 

 
LOTTE VERSTAEN, MEZZOSOPRAAN / ALT

 

CV DEUTSCH CV FRANCAIS CV ENGLISH

OPERA REPERTOIRE

CONCERT REPERTOIRE

MEDIA

 

Ana-Camelia 1 Ana-Camelia 2 Ana-Camelia 3 Ana-Camelia 4 Ana-Camelia 5 Ana-Camelia 6 OPLEIDING

De jonge mezzosopraan/alt Lotte Verstaen vangt haar muzikale opleiding aan de muziekacademie te Tielt in de klas van Catherine Vandevelde aan. In september 2019 behaalt ze er met grootste onderscheiding haar Masterdiploma zang aan de LUCA School of Arts/Campus Lemmens te Leuven (eveneens in de klas van Catherine Vandevelde). Aansluitend volgt ze master classes bij Maarten Koningsberger, Yann Beuron, Karine Deshayes, Daniela Musca, Roger Vignoles, Audrey Hyland, Rosemary Joshua, Alexander Vassiliev, Lisette Oropesa en George Ure. Haar huidige coaches zijn : de sopranen Catherine Vandevelde en Ilse Eerens en de tenor Thomas Blondelle.

MM ACADEMY

Nog tijdens haar opleiding aan het Lemmens wordt Lotte opgenomen in de MM Academy van de Munt. Ze komt er in aanraking met persoonlijkheden als Thomas Rösner, Mikhail Tatarnikov, Evelino Pidò, Antonello Manacorda, Andrea Marcon en Hartmut Haenchen. Als lid van de MM Academy werkt ze mee aan producties van het ENOA-LAB, waaronder A song for the moon, een kinderopera van Mathilde Wantenaar. Haar upgrade naar « MM Academy Soloist », houdt cover opdrachten in, waaronder  Bellangère in La mort de Tintagiles en Sœur de Palomide 3 in Alladine en Palomides een van de mini-drama's uit Le Silence des ombres van componist-dirigent Benjamin Attahir (seizoen 2019/2020). Nog noemenswaardig is haar bijdrage als Marcellina in Mozarts Le Nozze di Figaro, binnen de  workshop "Trilogia Mozart Da Ponte" met Jean-Philippe Clarac, Olivier Deloeuil (Le Lab) en dirigent James Southall.

Als kers op de taart van dit mooie parcours mag Lotte Verstaen zich voortaan « MM Academy Laureate » noemen.

ACTUALITEIT !

Het was echt uitkijken naar Lotte Verstaens debuut als Ursule (juni 2020) aan de Keulse opera in de nieuwe productie van Berlioz’ Béatrice et Bénédict, onder sterdirigent François-Xavier Roth, maar helaas stak het coronavirus een stokje in de wielen. Het goede nieuws is dat zij sedert het vorige seizoen deel uitmaakt van de operstudio van die Keulse opera. Naast haar opwachting in belangrijke producties van het hoofdprogramma van het operahuis als La Traviata (Annina), Rigoletto (Un paggio), Nozze di Figaro (Cherubino), Pünktchen und Anton als Berta en Köchin en ten slotte in Wagners Götterdämmerung als 1. Norn en Flosshilde, de afsluitende productie van de door de Keulse opera opgezette  « Ring für Kinder ».

Ter opening van het seizoen (2021-2022) zal Lotte Verstaen er haar medewerking verlenen aan de wereldcreatie van « Schnittstellen ». In de loop van het seizoen zal ze er te horen als Flosshilde, 1. Norn & Schwertleite in cyclische uitvoeringen van de  « Ring für Kinder », 3de Woudnimf in Rusalka, Ariel in The Tempest  (Purcell) en als 2de Dame in Die Zauberflöte. Haar uitgesteld debuut als Ursule zal er nu op 30 april 2022 plaatsvinden.

Parallel aan haar optredens aan de Keulse opera zal Lotte Verstaen dit seizoen haar debuut maken bij Opera Vlaanderen als Dryade in Ariadne auf Naxos en in het Amsterdamse Concertgebouw als Feklusa in Kat'a Kabanova ginds, onder de muzikale leiding van Karina Canellakis.

 

EERDERE PODIUMERVARING

Paquette in Candide (Bernstein) onder Patrick Leterme in Flagey (Festival Musiq’3), Louvain-la-Neuve (Festival du Brabant-Wallon), Luik (Opéra Royal de Wallonie), Charleroi (Palais des Beaux Arts), Saint-Hubert en La Louvière ; 3. Dame in Mozarts Zauberflöte met het Casco Phil geleid door Dionysis Grammenos ; Dinah in Bernsteins Trouble in Tahiti onder dirigent Ivan Meylemans, de combinatie van  Sorceress en Spirit in Purcells Dido and Aeneas onder dirigent Filip Martens ;  Mme de la Haltière in Jules Massenets Cendrillon en Dorabella (cover) in Mozarts Così fan tutte op het Brusselse Mozart Festival. Haar rollendebuut als Baba in The Medium van Menotti werd omwille van de corona-crisis helaas niet door.

In concert soleerde Lotte Verstaen in Bachs Johannes Passion nu eens onder Bart Naessens dan weer onder Peter Ledaine (Ensemble Orlandus et le Consort Baroque Euterpe) ; Haendels Messiah onder Dirk De Nef ; Mahlers Rückert-Lieder onder Marc Tooten in een bewerking voor stem en strijkorkest  ; Saint-Saëns’ « Oratorio de Noël » onder Filip Martens. Ze ontwikkelde ook een bijzondere affiniteit met hedendaagse en 20e-eeuwse componisten, zoals Jeroen D’hoe maar ook Frank Martin (1890-1974) van wie ze de cyclus Quatre Sonnets à Cassandre vertolkte.

WEDSTRIJDEN

Lotte haalde de finale van de 38e editie van de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition te Villach in juli 2019. Ze won de 3e prijs op het 52e Concours International de Chant de Toulouse (september 2019, in het prestigieuze Théâtre du Capitole de Toulouse). Ze is laureate van « Solisten aan Zee » (laureate zang 2013) en is finaliste voor België van de wedstrijd « Voix Nouvelles » (editie 2017).

cv-update : september 2021

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -