Ariën Artists - Ivan Thirion cv Nederlands

nothing

 

 
IVAN THIRION, BARITON

 

CV > FRANCAIS CV > DEUTSCH CV > ENGLISH REPERTOIRE WELCOME PAGE
 

Ivan Thirion werd opgeleid bij Marcel Vanaud aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Gilles Cachemaille aan het Conservatorium van Genève en aan het CNIPAL te Marseille. Met Papageno (De Toverfluit) doet hij zijn operadebuut aan de Opéra royal de Wallonie (ORW) Luik waar hij gelijk heruitgenodigd voor L'Ogre in La Forêt Bleue (Auber) en Gazella in Lucrezia Borgia en vervolgens aan heel wat producties meewerkt. Ondertussen zingt hij herhaaldelijk aan belangrijke Europese operahuizen.

Nieuws !

in de loop van het huidige seizoen 2023/2024 zal Ivan Thirion onder meer in twee producties bij ORW Luik aantreden. Eerst als Fiorello (Barbiere di Siviglia) en verderop dit seizoen als Dancaire (Carmen). Hij zal zijn opwachting maken als Ramiro (L'heure espagnole) en Chat & L'horloge (L'enfant et les Sortilèges) in een coproductie van de operahuizen van Avignon en Tours. Aansluitend reist hij naar de opera van Lyon waar hij voor de rol van Somarone in Béatrice et Bénédict (Berlioz) geëngageerd is. In Genève zal hij onder de leiding van dirigent Guillaume Tourniaire de rol van Calabazas vertolken in de concertante productie en CD-opname van La sorcière een zeldzaam uitgevoerde "muzikaal drama" van de Franse componist Camille Erlanger (1863-1919).

Recente engagementen

Opnieuw Somarone, deze keer aan het Teatro Carlo Felice te Genua (huisdebuut) ; Matteo in de creatie aan het Grand Théâtre te Genève, van de Franstalige versie van Christian Josts jongste opera Reise der Hoffnung (Voyage vers l'espoir), een opera naar de gelijknamige film van Xavier Koller ; de Boodschapper en 2de Matroos in Nicolaï Rimski-Korsakovs Sprookje van Tsaar Saltan aan de Opéra national du Rhin te Straatsburg (huisdebuut) en ten slotte, als kers op de taart van het huidige seizoen zijn roldebuut maken als Posa in een nieuwe productie van Verdi's Don Carlo op het Heidenheim-Festival (muzikale leiding Marcus Bosch).

Op uitnodiging van het Antwerp Symphony Orchestra werkte Ivan Thirion mee als Spotgeest in Peter Benoits magnum opus De Oorlog, waarvan de uitvoeringen onder de muzikale leiding van Jac van Steen, te Vredenburg Utrecht en in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen plaatsvonden.

Noemenswaardig zijn ook Ivans eerste Rigoletto (titelrol) in een versie voor jong publiek, gerealiseerd door de opera van Rouen en het Théâtre des Champs Elysées en zijn medewerking als Somarone in een nieuwe productie van Berlioz' Béatrice et Bénédict aan de opera van Keulen (zijn huisdebuut daar), onder de internationaal gelauwerde dirigent François-Xavier Roth). In eigen land zong hij Nardo/Roberto, opnieuw een roldebuut in La finta giardiniera aan het Théâtre des Martyrs te Brussel.

Wijdvertakt repertoire

Ivan Thirions repertoire weerspiegelt niet alleen zijn flexibiltieit en stijlkennis, het getuigt ook van zijn grote nieuwsgierigheid. Zo zingt hij met dezelfde gretigheid Golaud in Impressions de Pelléas (Debussy/Constant), Joseph (Der Schmied von Gent, Schreker), Sparck (Fantasio, Offenbach), Belcore (L'Elisir d'Amore), Ping (Turandot), Knecht & Wirt (The fiery angel, Prokofiev), Oronte (Médée, M. A. Charpentier), de Graaf van Toulouse (Jerusalem, Verdi), Grimbald en 3rd Man (King Arthur) of de Officier (In the penal colony, Glass). Een overzicht van zijn volledig repertoire zit onder de volgende link > http://www.arien-artists.com/arien_artists_thirion_repertoire.html.

Streaming time

Tijdens de corona pandemie boodt Opera Vlaanderen Ivan Thirion de kans, zich via streaming zowel met zijn roldebuut als Roderick Usher in De val van het huis Usher (Debussy/Van Parys) als in de rol van Albert in Werther, aan een breed publiek voor te stellen. Ook andere producties werden op die manier beleefd. En toen het licht aan het eind van de tunnel in zicht kwam, kwam ook de uitnodiging van het festival Aix-en-Provence Festival om voor publiek en onder de leiding van Sir Simon Rattle als Steuermann deel te nemen aan de productie van Tristan und Isolde.

 

Verworvenheden

Ivan Thirion kwam de eer toe om door Génération Opéra (GO) uitgekozen te worden om deel uit te maken van de "Promotie 2022". GO verenigt de twaalf beste zangers/zangeressen binnen de Franstalige territoria wereldwijd en biedt ze eenjaar lang ondersteuning aan.

Doorbraak

Als lid van CNIPAL zong Ivan Thirionaanvankelijk diverse kleinere partijen aan de opera's van Bordeaux, Toulon, Limoges, Nancy, Lille. Maar gaandeweg ook de titelpartij in van Nozze di Figaro (in Montpellier, Nîmes en Perpignan), Franck (Die Fledermaus) in Marseille en de Maharadja (L’amour masqué) in Avignon.

Van 2014 tot 2016 was hij lid van de Internationale Operastudio van Zurich en zong er onder meer Bello (La Fanciulla del West), Steuermann (Tristan und Isolde), Antonio (Nozze di Figaro), een Lakei (Ariadne auf Naxos), Ping (Turandot) naast Nina Stemme, Myschine (Fälle, O. Strasnoy), Coryphée (Le Comte Ory) aan de zijde van Cecilia Bartoli en Rodomonte (Orlando Paladino). In juli 2015 maakte hij deel uit van het prestigieuze Young Singers Project van de Salzburger Festspiele. In dit kader zong hij Bartolo in een versie voor de jeugd van Il Barbiere di Siviglia, soleerde hij met het Mozarteum Orkest en nam hij deel aan een tournee naar China. Internationale doorbraak

Prijzen

Ivan Thirion is laureaat van de "Hans Gabor Belvédère International Singing Competition" (Amsterdam, 2013). Hij ontving de 2de Prijs op de 6de editie van de "Internationale Opera Wedstrijd St-Petersburg en is finalist van de 26ste "Eleanor McCollum Competition for Young Singers at the Houston Grand Opera" (2014).

In juni 2017 kwam hem de eer te beurt België tet vertegenwoordigen op het prestigieuze concours « BBC, Cardiff Singer of the world ». De eerste Belg in dertig jaar, die de finale rondes van deze gezaghebbende zangwedstrijd haalde.

 

CV-UPDATE 2022-2023, September 2023. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente versie van Ivan Thirions biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -