Ariën Artists - Ivan Thirion cv Nederlands

nothing

 

 
IVAN THIRION, BARITON

 

CV > FRANCAIS CV > DEUTSCH CV > ENGLISH REPERTOIRE WELCOME PAGE
 

Ivan Thirion genoot zijn zangopleiding bij Marcel Vanaud aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij studeerde vervolgens aan bij Gilles Cachemaille aan het Conservatorium van Genève en aan het CNIPAL te Marseille. Aansluitend werd hij toegelaten in de operastudio van Zurich. Als ook de Salzburger Festspiele hem oppikken voor hun "YOUNG SINGERS PROJECT" wordt zijn talent beloond. De eerste engagement volgen. In de rol van Papageno (De Toverfluit) doet hij zijn huisdebuut aan de Opéra royal de Wallonie (ORW) Luik, waar hij gelijk heruitgenodigd voor L'Ogre in La Forêt Bleue (Auber) en Gazella in Lucrezia Borgia en vervolgens aan heel wat producties meewerkt. Vandaag zingt Ivan Thirion herhaaldelijk aan belangrijke Europese operahuizen.

Nieuws !

in de loop van het huidige seizoen 2023/2024 zal Ivan Thirion onder meer in twee producties bij ORW Luik aantreden. Eerst als Fiorello (Barbiere di Siviglia) en verderop dit seizoen als Dancaire (Carmen). Hij zal zijn opwachting maken als Ramiro (L'heure espagnole) en Chat & L'horloge (L'enfant et les Sortilèges) in een coproductie van de operahuizen van Avignon en Tours. Aansluitend reist hij naar de opera van Lyon waar hij voor de rol van Somarone in Béatrice et Bénédict (Berlioz) geëngageerd is. In Genève zal hij onder de leiding van dirigent Guillaume Tourniaire de rol van Calabazas vertolken in de concertante productie en CD-opname van La sorcière een zeldzaam uitgevoerde "muzikaal drama" van de Franse componist Camille Erlanger (1863-1919).

Recente engagementen

Jawel ! zijn roldebuut als Rodrigo, Marchese di Posa in Don Carlo (Verdi) gezongen onder de muzikale leiding van Marcus Bosch op het Operafestival van Heidenheim Heidenheim 2023 maar ook zijn huisdebuut aan het operahuis van Straatsburg als Boodschapper & Matroos in het Sprookje van Tsaar Saltan (Rimski-Korsakow). Aan het Grand Théâtre te Genève zette hij dan weer een voortreffelijke Matteo neer, in de eerste Franstalige uitvoering van Christian Josts « Voyage vers l'espoir » (originele titel ‘Reise der Hoffnung’) ; een opera naar het drama van Xavier Kollers. Vervolgens zette Ivan koers naa het Teatro Carlo Felice te Genua waar hij opnieuw in de huid van Somarone kroop. En omdat alle goede dingen in drieën komen, zong hij de rol nog een keertje, nu in een nieuwe productie van Béatrice et Bénédict aan de Keulse Opera, onder de muzikale leiding van François-René Roth.

Noemenswaardig zijn ook Ivans eerste Rigoletto (titelrol) in een versie voor jong publiek, gerealiseerd door de opera van Rouen en het Théâtre des Champs Elysées In eigen land zong hij Nardo/Roberto, opnieuw een roldebuut in La finta giardiniera aan het Théâtre des Martyrs te Brussel.

Wijdvertakt repertoire

Ivan Thirions repertoire weerspiegelt niet alleen zijn flexibiltieit en stijlkennis, maar het getuigt ook van zijn grote nieuwsgierigheid. Zo zong hij met dezelfde gretigheid de volgende partijen : Roderick Usher in De ondergang van het huis Usher (Debussy/Van Parys), Joseph in Der Schmied von Gent (Schreker), de Officier in De strafkolonie (Glass) – alle drie de rollen bij Opera Vlaanderen -, Golaud in Impressions de Pelléas (Debussy/Constant), Sparck in Fantasio (Offenbach), Belcore in L'Elisir d'Amore (Donizetti), Ping in Turandot (Puccini), Knecht & Wirt in De Vuurengel (Prokofiev), Oronte in Médée (M.A. Charpentier), de Graaf van Toulouse in Jerusalem (Verdi), Grimbald & 3rd Man in King Arthur (Purcell).

Tussendoor maakt Ivan Thirion graag tijd voor symfonische projecten. Hij zong de solo (bas)-bariton partijen in meerdere belangrijke oratoria, passies en andere geestelijke werken, zoals Brahms' deutsches Requiem, Berlioz' l'Enfant du Christ, het Requiem van Fauré ... en heeft de orkestliederen van Mahler, Ravel, Ibert om er maar een paar te noemen op zijn repertoire.Op uitnodiging van het Antwerp Symphony Orchestra werkte Ivan Thirion mee als Spotgeest in Peter Benoits magnum opus De Oorlog, waarvan de uitvoeringen onder de muzikale leiding van Jac van Steen, te Vredenburg Utrecht en in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen plaatsvonden.

Doorbraak

Als lid van CNIPAL zong Ivan Thirionaanvankelijk diverse kleinere partijen aan de opera's van Bordeaux, Toulon, Limoges, Nancy, Lille. Maar gaandeweg ook de titelpartij in van Nozze di Figaro (in Montpellier, Nîmes en Perpignan), Franck (Die Fledermaus) in Marseille en de Maharadja (L’amour masqué) in Avignon.

Van 2014 tot 2016 was hij lid van de Internationale Operastudio van Zurich en zong er onder meer Bello (La Fanciulla del West), Steuermann (Tristan und Isolde), Antonio (Nozze di Figaro), een Lakei (Ariadne auf Naxos), Ping (Turandot) naast Nina Stemme, Myschine (Fälle, O. Strasnoy), Coryphée (Le Comte Ory) aan de zijde van Cecilia Bartoli en Rodomonte (Orlando Paladino). In juli 2015 maakte hij deel uit van het prestigieuze Young Singers Project van de Salzburger Festspiele. In dit kader zong hij Bartolo in een versie voor de jeugd van Il Barbiere di Siviglia, soleerde hij met het Mozarteum Orkest en nam hij deel aan een tournee naar China. Internationale doorbraak

Prijzen

Ivan Thirion is laureaat van de "Hans Gabor Belvédère International Singing Competition" (Amsterdam, 2013). Hij ontving de 2de Prijs op de 6de editie van de "Internationale Opera Wedstrijd St-Petersburg en is finalist van de 26ste "Eleanor McCollum Competition for Young Singers at the Houston Grand Opera" (2014).

In juni 2017 kwam hem de eer te beurt België tet vertegenwoordigen op het prestigieuze concours « BBC, Cardiff Singer of the world ». De eerste Belg in dertig jaar, die de finale rondes van deze gezaghebbende zangwedstrijd haalde.

 

CV-UPDATE SEIZOEN 2023-2024, JANUARI 2024. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente versie van Ivan Thirions biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -