Ariën Artists - Ivan Thirion cv Nederlands

nothing

 

 
IVAN THIRION, BARITON

 

CV > FRANCAIS CV > DEUTSCH CV > ENGLISH REPERTOIRE MEDIA
 

De bariton Ivan Thirion is van Belgische afkomst en werd opgeleid bij Marcel Vanaud aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, bij Gilles Cachemaille aan het Conservatorium van Genève en aan het CNIPAL te Marseille. Hij maakte zijn operadebuut in de rol van Papageno (De Toverfluit) aan de Opéra royal de Wallonie/Luik en werd er gelijk heruitgenodigd voor L'Ogre in Auber‘s La Forêt Bleue en Gazella in Donizetti‘s Lucrezia Borgia.

Ondertussen zingt Ivan Thirion reeds regelmatig onder de leiding van beroemde dirigenten als : Paolo Arrivabeni, Fabio Luisi, Marco Armiliato, Massimo Zanetti, John Fiore, Jesus Lopez-Cobos en Leonardo Garcia Alarcon en werkt hij samen met bekende regisseurs als : Claus Guth, Andreas Homoki, Stefano Mazzonis di Pralafera, Giancarlo di Monaco, David Pountney, Benedict Andrews, Barrie Kosky, Marcial di Fonzo Bo, Waut Koeken...

LOCKDOWN

omwille van covid-19 werden diverse producties afgelast : Ariadne auf Naxos (Harlekin) bij de opera van Montpellier, Béatrice et Bénédict (Somarone) in een nieuwe productie aan de opera van Keulen, L'heure espagnole (Ramiro) and Jenufa (Starek) beiden bij Opera Vlaanderen en De Oorlog het magnum opus van Peter Benoit, met concertante voorstellingen in de Elisabeth Hall Antwerpen en Vredenburg Utrecht. Er is sprake van uitstel naar latere seizoenen. Informatie hieromtrent volgt te gelegener tijd.

HEROPLEVING

na de onmetelijke lange pauze was het reikhalzend uitkijken naar de concertante productie van Mozarts Nozze di Figaro bij het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik, waarin Ivan Thirion onder Gergely Madaras de rol van Il Conte Almaviva zal zingen en naar die andere nieuwe productie van Berlioz' Béatrice et Bénédict bij de Opera van Lyon, waar Ivan onder Daniele Rustioni en in regie van Damiano Michieletto dit jaar dan toch zijn roldebuut als Somarone kon maken, zij het virtueel (de voorstelling zal in 2021 worden uitgezonden op France Télévision). Verderop dit seizoen, zal hij bij Opera Ballet Vlaanderen te beleven zijn als Don Fernando in excerpts van Beethovens Fidelio en in Albert in Massenets Werther. En deze zomer zal hij onder de leiding van Sir Simon Rattle de rol van Steuermann zingen in Tristan und Isolde op het Festival van Aix-en-Provence (2021).

 

RECENTE HIGHLIGHTS

Bij Opera Vlaanderen maakte hij zijn roldebuut als Joseph in Der Schmied von Gent een zelden uitgevoerde opera van Franz Schreker en de rol van de Officer in The penal Colony van Philip Glass. Aan het Grand Théâtre van Genève werd hij geëngageerd voor de Dancaire (Carmen), Grimbald, 3rd Man en Comus in Purcells King Arthur. Bij Operazuid Maastricht vertrouwde men hem de rol van Albert in Werther (Massenet) en die van Sparck in Fantasio (Offenbach). Ivan Thirion nam ook deel aan de hernemingen van In the penal Colony bij OPERA XXI (Antwerpen), Operadagen Rotterdam en het Grand Théâtre van Genève. Noemenswaardig is ook zijn vertolking van Golaud in Impressions de Pelléas (Debussy/Constant) in de semi-scenische productie met voorstellingen in België (waaronder Flagey) en Italië, onder de artistieke leiding en begeleiding van het pianoduo Jan Michiels en Inge Spinette.

In concert ondernam hij op uitnodiging van tenor Renoud Van Mechelen en diens Ensemble A notte temporis een tournee met optredens te Gent, Leuven, Brussel en Versailles, waarbij onder de titel "Un Noël français" een volledig aan Marc-Antoine Charpentier gewijd programma werd gebracht. Hij resideerde een tijdje op het Festival van Aix-en-Provence waar hij zich extra verdiepte in het Lied-repertoire en verschillende recitals ten beste gaf (2018). He soleerde eveneens in Brahms' "Ein deutsches Requiem" in het operahuis van Montpellier.

 

Zijn repertoire beslaat ook : Lord Enrico Ashton (Lucia di Lammermoor), Lord Cecil (Maria Stuarda) en Don Carlo di Vargas (La Forza del Destino/cover) Tomaso (Un ballo in masquera), Marcello (La Bohème) allemaal rollen die hij allen aan de Opera van Luik gezongen heeft. Met de titelrol in Nozze di Figaro, was hij te gast iin Montpellier, Nîmes en Perpignan. Ivan Thirion vertolkte eveneens : Franck (Die Fledermaus) in Marseille, de Maharadja (L’amour masqué) in Avignon.

Als lid van CNIPAL zong hij diverse kleinere partijen aan de opera's van Bordeaux, Toulon, Limoges, Nancy, Lille...

INTERNATIONALE DOORBRAAK

Ivan Thirion is laureaat van talrijke internationale wedstrijden waaronder de "Hans Gabor Belvédère International Singing Competition" editie 2013 te Amsterdam. Hetzelfde jaar won hij de 2de Prijs n.a.v. de 6de editie van de

"Internationale Opera Wedstrijd van St-Petersburg". Ten slotte werd hij finalist van de 26ste "Eleanor McCollum Competition for Young Singers at the Houston Grand Opera" (2014).

Ten slotte werd Ivan Thirion werd uitgekozen om in juni 2017 België te vertegenwoordigen op het prestigieuze concours « BBC, Cardiff Singer of the world ». De eerste Belg in dertig jaar, die de finale rondes van deze gezaghebbende zangwedstrijd haalde.

Van 2014 tot 2016 was hij lid van de Internationale Operastudio van Zurich en zong er onder meer Bello (La Fanciulla del West), Steuermann (Tristan und Isolde), Antonio (Nozze di Figaro), een Lakei (Ariadne auf Naxos), Ping (Turandot) naast Nina Stemme, Myschine (Fälle, O. Strasnoy), Coryphée (Le Comte Ory) aan de zijde van Cecilia Bartoli en Rodomonte (Orlando Paladino).

In juli 2015 maakte hij deel uit van het prestigieuze Young Singers Project van de Salzburger Festspiele. In dit kader zong hij Bartolo in een versie voor de jeugd van Il Barbiere di Siviglia, soleerde hij met het Mozarteum Orkest en nam hij deel aan een tournee naar China.

Vorige zomer trad hij op in Bayreuth en zong hij met de Nürnberger Symphonikern in het kader van de 6de Internationale Meistersinger Akademie, Neumarkt.

CV-UPDATE SEIZOEN 2020/2021 (JANUARI 2021). Gelieve het Impresariaat te contacteren om de meest recente versie van Ivan Thirions biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -