Ariën Artists - Michiel Delanghe - Levensloop Nederlands

nothing

 

 
MICHIEL DELANGHE, DIRIGENT

 

>> ENGLISH BIOGRAPHY

>> BIOGRAPHIE FRANCAISE

>> SYMPHONIC REPERTOIRE >> OPERA REPERTOIRE

Michiel Delanghe behaalde in 2012 zijn masterdiploma orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Ivo Venkov en Koen Kessels. Het jaar daarna won hij de Derde Prijs en Special Award in de Cadaqués Orchestra International Conducting Competition. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de wedstrijd dat een ‘speciale award’ uigereikt werd. 

Tijdens zijn studies dirigeerde Delanghe verscheidene concerten met het symfonieorkest van het Conservatorium van Antwerpen en met het Ensemble XXI. Hij was ook actief als assistent-dirigent van de Vlaamse Opera bij dirigenten als Patrick Fournillier (Turandot), Yannis Pouspourikas (Candide) en Jef Smits (Aladino e la lampada magica van Nino Rota). Michiel Delanghe nam actief deel aan masterclasses met Robin Engelen en Het Collectief, met Ivo Venkov en het Philharmonic Orchestra of Russe-Bulgaria en met Peter Eötvös en het Orchestre Philharmonique de Radio France. 

In juli 2014 maakte hij zijn professioneel debuut met het Orquesta Sinfónica de Castilla y León. Hij dirigeerde intussen ook het Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en het Orchestre National de Lille. Laatstgenoemd orkest nodigde hem uit voor een tournee in januari 2016 met werken van Wagner, Stravinsky en Schubert.

Als assistent-dirigent stond hij ook recent aan de zijde van belangrijke dirigenten als Christian Arming bij het Koninklijk Philharmonische  Orkest van Luik in de  9de Symfonie van Schubert ; Antony Hermus  bij de Opera van Rennes in La Finta Giardiniera (Mozart) en Koen Kessels in Satyagraha (Philip Glass) en Alejo Perez in Don Carlos bij Opera Vlaanderen. Hij stond eveneens Eric Withacre in het kader van een productie bij het  Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio koor bij (2019) en Sir Mark Elder bij het Antwerp Symphony Orchestra (2021).

Ondertussen stond Michiel Delanghe zelf aan het hoofd van de hierboven genoemde Belgische orkesten.  Maar ook het Belgian national Orchestra nodigde hem uit voor een project : MOL, een op maat gesneden productie voor kinderen engageerde. Bij het Brussels Philharmonic dirigeerde hij de CD-opname van « Carmen Amoris » van de Belgische componist Jan Van der Roost. Het orkest nodigde hem ook uit voor het REMUA-project.

Bezield door het lyrische repertoire en door alle scenische, dramaturgische en productionele aspecten van « opera », doorzwom Michiel Delanghe zowat alle watertjes. Wat hem ten goede diende toen hij uitgekozen werd om de productie « Zwanemans », in regie van de bekende Belgische regisseur Guy Joosten te dirigeren (2016). Dit muziektheaterstuk naar « Lohengrin » van Richard Wagner dat door Het PALEIS, Opera-Ballet-Vlaanderen et IOA (International Opera Academy Gent) werd gecoproduceerd, kende een immens succes.

Recentere projecten behelsden heruitnodigingen in divers repertoire door het Antwerp Symphony Orchestra, het Belgian National Orchestra en het Brussels Philharmonic. Opera Ballet Vlaanderen haalde Michiel Delanghe samen met zijn ensemble « deCompagnie » dan weer in huis om BANKET ! een eigenzinnige bewerking van Verdi’s Macbeth, te creëren (2019, met voorstellingen in de Gentse opera en het Theater ‘t Eilandje te Antwerpen).

Toekomstige projecten

Tijdens het seizoen 2021-2022 dirigeert Michiel Delanghe een uitdagend project bij het "Casco Phil” orkest. Op het programma Beethovens 7de Symphonie en diens integrale piano concerto's. Solist: de fenomenale Belgische pianist Liebrecht Vanbeckevoort. Laureaat van de Koninign Elisabeteh Wedstrijd. Een project om reikalzend naar uit te kijken. Venue : concertzaak van het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.

Michiel Delanghe zal eveneens de volgende dirigenten assisteren :
M° Arnaud Oosterbaan in Peter Grimes van Bejamin Britten (Wadopera, Nederland).
M° Alain Altinoglu in Kinderen der Zee van Lodewijk Mortelmans (in de De Munt).
M° Alejo Perez in L’heure espagnole van Maurice Ravel  (Opera Ballet Vlaanderen)
M° Koen Kessels in de wereldcreatie van “The Convert” van Wim Henderickx (Opera Ballet Vlaanderen) > Mei 2022.

Sedert september 2017 is Michiel Delanghe gastdocent aan het departement « directie » van het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen. Naast zijn verplichtingen als docent, dirigeert hij er regelmatig symfonische projecten. In deze context dirigeerde hij in 2019 onder meer de 9de Symfonie  « Uit de Nieuwe Wereld » van Antonin Dvorak in de Blauwe Zaal en de opera « Albert Herring » van Benjamin Britten in een scenische versie in de Zwarte Zaal van deSingel dirigeren.

cv-update : 2021. Gelieve het agentschap te raadplegen voor deen update van Michiel Delanghes biografie.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -