overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing

Pieter WISPELWEY, Cello

>> CV FRANCAIS >> CV ENGLISH >> DUO WISPELWEY-GIACOMETTI >> DISCOGRAFIE >> WEBSITE P. WISPELWEY

“Een uitzonderlijke cellist en echt een fantastisch musicus” > Gramophone

“Cellospel met onvergelijkbare technische en muzikale volmaaktheid” > The Sunday Times

Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester is. Met zijn gevoel voor stijl, gecombineerd met zijn eigen authentieke interpretatie en een fenomenale techniek won hij de harten van vele recensenten en publiek. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en speciaal voor hem geschreven composities. De in Haarlem geboren Wispelwey werd bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid begeleid door verschillende grootheden: in zijn jeugdige jaren in Amsterdam door Dicky Boeke en Anner Bijlsma, en later door Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittanië. In 1992 ontving hij als enige cellist ooit in de geschiedenis de Nederlandse Muziek Prijs.

Recente hoogtepunten vormen onder meer een omvangrijk project rondom de aan Rostropovitch gewijde celloconcerten met verschillende Australische symfonieorkesten, en tournees met het São Paulo Symphony Orchestra, het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik en het Vlaams Radio Koor. Met fortepianist Kristian Bezuidenhout voerde hij meer recentelijk de complete cellowerken van Beethoven uit : het Konzerthaus Wenen, Wigmore Hall Londen en het Concertgebouw Brugge. Nog in kamermuziek verband (solo of samen met pianisten als Paolo Giacometti of Cedric Tiberghien) was hij te horen in Parijs (Louvre), Londen (LSO St. Lukes, Wigmore Hall), Boston (Celebrity Series), Dortmund (Konzarthaus), Tokyo (Topan Hall), Beijing (National Performing Arts Centre), Seoul, Athens (Megaron Hall), en op festivals als Grachtenfestival te Amsterdam, Wratislava Cantans in Polen en tournees in Italië, Duitsland en de Verenigde Staten.

Door de decennia heen bouwde Pieter Wispelwey een bijzonder hechte band met het Belgische concertpubliek. Met zijn talloze optredens in deSingel, Flagey, Bozar, Concertgebouw Brugge, de Bijloke, CC Hasselt, Amuz en of het kader van het Festival de Wallonie, het Festival van Vlaanderen Gent, Brusssel, Leuven, Kortrijk e.a. met orkest, in kamermuziekverband of solo, bereikt hij nog steeds een heel breed publiek tot in alle uithoeken van het land. De Bach-Marathon waarbij hij tijdens één enkel concert de 6 suites voor cello solo van JS Bach uitvoert, behoren tot de absolute wereldtop. Hij vertolkt ze hier dan ook steevast voor volledig uitverkochte zalen. Heel bijzonder is zijn samenwerking met het FvV Vlaams-Brabant, waar hij onder meer binnen het kader van de Novecento talloze legendarische concerten gaf. De recentste tijdens de editie 2014 waar hij niet alleen met het Nieuw Ensemble optrad maar ook met Quartet Lab - het ensemble dat hij met Patricia Kopatchinskaia, Pekka Kuusisto en altviolist Lilli Maijala oprichtte - zijn opwachting maakte.

Het was in 2012 dat Quartet Lab zijn fel opgemerkt debuut vierde in het Konzerthaus te Dortmund en ondertussen ook in Flagey naar aanleiding van het Klara-festival met succes zijn opwachting maakte. Hetzelfde jaar vierde Pieter Wispelwey zijn 50e verjaardag met het uitbrengen van zijn derde opname van de cellosuites van Bach. Deze werden uitgegeven bij het label ‘Evil Penguin Classics’ samen met een DVD met daarop diverse uitvoeringen van de suites, interviews en discussies met Pieter en vooraanstaande Bachkenners.

Ondertussen soleert hij met de meest toonaangevende orkesten wereldwijd, zoals het Boston Symphony Orchestra, het Dallas Symphony Orchestra, het St Paul’s Chamber Orchestra, het NHK Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, de Tokyo Philharmonic, het Sapporo Symphony Orchestra, het Sydney Symphony Orchestra,  het London Philharmonic Orchestra, het Hallé Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, de BBC Scottish Symphony, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, het Gewandhaus Orchester Leipzig, de Danish National Radio Symphony, het Budapest Festival Orchestra en het Camerata Salzburg, waarbij hij samenwerkte met dirigenten als Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Yannick Nézet-Séguin, Jeffrey Tate, Kent Nagano, Sir Neville Marriner, Philippe Herreweghe, Vassily Sinaisky, Vladimir Jurowski, Paavo Berglund, Louis Langrée, Marc Minkowski, Ton Koopman, Libor Pesek en Sir Roger Norrington.

Door zijn terugkerende optredens in Londen (Wigmore Hall), Parijs (Châtelet, Louvre), Amsterdam (Concertgebouw, Muziekgebouw), Berlijn (Konzerhaus), Milaan (Societta del Quartetto), Buenos Aires (Teatro Colon), Sydney (The Utzon Room), Los Angeles (Walt Disney Hall) en New York (Lincoln Center) heeft PieterWispelwey een reputatie opgebouwd als een van de meest charismatische musici ter wereld.

Zijn indrukwekkende discografie, behelst zo'n 30 cd-inspelingen bij de labels Onyx, Channel Classics en Evil Pengui, waarvan een zestal met Internationale prijzen bekroond werden. Momenteel neemt hij samen met pianist Paolo Giacometti een zesdelige CD-serie met originele en bewerkte kamermuziekwerken van Brahms en Schubert op. Daarbij schuwt hij het niet, deze laatsten met andere componisten (ook hedendaagse) te confronteren.

Zijn cd-opnamen met orkest bevatten naast de cello concerto's van Haydn, Dvorak, Schumann, Sjostakovitsj onder meer het Cello Concerto van Walton (Sydney Symphony/Jeffrey Tate), de Concertante Symfonie van Prokofiev (Rotterdam Filharmonisch/Vassily Sinaisky) en de Cello Symfonie van Britten (Vlaams Symfonie Orkest/Seikyo Kim) - allen live opgenomen; en een unieke verzamelingn inspelingen van composities voor cello en piano van Schubert (Fantasie D934, Grand Duo D574, Arpeggione Sonate), opgenomen op historische instrumenten samen met Paolo Giacometti.

Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello.

cv update : juli 2017 (om de meest recente versie van Pieter Wispelwey's te ontvangen, gelieve het impresariaat te conctacteren).

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -