Ariën Artists - Yves SAELENS, tenor - Nederlandse CV

nothing

 

 
YVES SAELENS, TENOR > LEVENSLOOP

 

       

> CV FRANCAISE

> CV ENGLISH

> REPERTOIRE(S)

> ARTIST'S WEBSITE

 

De Belg Yves Saelens studeerde aan het Conservatorium van Brussel en vervolmaakte zich aan het Juilliard Opera Center in New York.

Ondertussen maakte hij zijn opwachting in heel wat opera's en was hij te beleven als concertzanger in een cantates, missen en oratorio's op belangrijke podia in Europa, Noord-America, Australië en Azië. In concert soleerde hij onder meer in Haydn's Schöpfung en Die Jahreszeiten, Haendels (Messiah), Bachs (Passies en Kerstoratorium), Beethovens 9de Symphonie en Missa Solemnis, Mendelssohns (Paulus), Schumann (Das Paradies und die Peri en Der Rose Pilgerfahrt), Rossini (Petite Messe Solennelle en Stabat Mater), Berlioz' Requiem en Te Deum, Puccini's Messa di Gloria), Verdi's Requiem, Orffs Carmina Burana, Brittens War Requiem, Serenade en Nicolascantate), A.L. Webber (Requiem), Martin's (In Terra Pax), Mozarts Requiem en Mis in c klein) maar evengoed in werken van Bruckner, Salieri, Dvorak, Benoit...

Zijn operadebuut maakte hij als Paolino in Il Matrimonio Segreto van Cimarosa. Daarop volgden een hele rist Mozartrollen : Tamino (Die Zauberflöte), Belmonte (Die Entführung aus dem Serail), Don Ottavio (Don Giovanni), Ferrando (Cosi Fan Tutte), de titelrol in Idomeneo, Titus (La Clemenza di Tito) en Gomatz (Zaïde). Other major parts include Rinuccio (Gianni Schicchi), Pinkerton (Madama Butterfly), Alfredo (La Traviata), Fenton (Falstaff), Narraboth (Salomé), Admeto (Alceste), Bajazet (Tamerlano), Alwa (Lulu), Tambourmajor (Wozzeck), Steva (Jenufa), Tichon (Katia Kabanova), Toni (Elegy for Young Lovers), Belfiore (Il Viaggio a Reims), Pluton (Orphée aux Enfers), Bénédict (Béatrice et Bénédict), Gérald (Lakmé), Faust (La Damnation de Faust), Ulysse (Pénélope), Jason (Médée), Camille (Die Lustige Witwe), Gonzalve (L’Heure espagnole), Gernando (L’Isola Disabitata), Filippo (L’Infedeltà Delusa), Lelio (La Capricciosa corretta), Guido Bardi (Eine Florentinische Tragödie), Male Chorus (The Rape of Lucretia), Edgar Linton (Wuthering Heights), Ferdinand (The Tempest – Adès) en David (Die Meistersinger von Nürnberg).

Hij creëerde ook de rol van Il Matto (La Strada – Van Hove), Le Chef de la Garde (Affaire Étrangère – Villenave), Festus (Legende – Wagemans), Shoko (Andreas Weent – Wagemans) in het COncertgebouw te Amsterdam, Schatz/Big Uncle (An unserem Fluss – Navok) en L’Avventore (L’Uomo dal fiore in Bocca – Brewaeys. Het laatste in de Munt, waarmee Yves Saelens heeft een sterke band heeft, hij zong er onder meer : Pluton (Orphée aux Enfers, Offenbach), Monostatos (Die Zauberflöte), Babylas (Monsieur Choufleuri restera chez lui .., Offenbach), Laïos (Œdipe, Enescu), Le Doyen de la Faculté (Cendrillon, Massenet), Arbate (Mitridate, Rè di Ponto, Mozart), Ulysse (Pénélope, Fauré), Pasek (Het sluwe vosje, Janacek) en Premier commissaire in Les Dialogues des Carmélites.

In concert gaf Yves Saelens stem aan Ivo Mariën in De Kinderen der Zee (Mortelmans) eveneens met het orkest van de Munt (maar te Bozar). Op uitnodiging van "Het Collectief" zong hij opnieuw de tenor partij in Mahlers Das Lied von der Erde  te Amsterdam, Saintes, Brussel, Royaumont et Utrecht ; op het "Festival des Pierres Lyriques" maakte hij zijn opwachting in L’Enfance du Christ (Berlioz) ; met de "Laurenscantorij Rotterdam" soleerde hij in Le Roi David (Honegger) ; met "La Chorale" dan weer in de Matthäus Passion en met "La Passione" in de Johannes Passion (de laatste twee in Antwerpen). Noemenswaardig is Yves Saelens' medewerking aan deVespers van Rachmaninov aan de zijde van het Octopus (te Mechelen) en aan de Carmina Burana (Orff) in het CC van Maasmechelen.

Recent verleende de zanger zijn medewerking aan de wereldcreatie van Tropenliefde dat het licht zag in de Elisabeth Hall te Antwerpen. Aan de opera te Frankfurt was hij te horen in Ulisse (Dallapiccola), Tamerlano (Haendel) en in Les Brigands (Offenbach) ; in de Munt dan weer in Le Nozze di Figaro (Mozart), Der Schauspieldirektor (Mozart), Der Rosenkavalier (R. Strauss) en De Neus (Sjostakovitsj). Ten slotte zong hij de titelpartij in La Damnation de Faust (Berlioz), Jason (Médée, Cherubini) aan het Nationaltheater te Mannheim en Tichon (Kat’a Kabanova, Janacek) aan het operahuis te Avignon

In concert zong Yves Saelens onder meer de Johannes Passion (Bach) met het Tampere Philharmonic Orchestra,  Die Jahreszeiten (Haydn) met het Octopus Ensemble en Das Paradies und die Peri (Schumann) met le Choeur Symphonique de Paris onder Xavier Ricour (Pleyel) en L'Enfance du Christ met het orkest van de Munt, Brussel. Voorts verleende hij zijn medewerking aan szenische producties van Mahlers Das Lied von der Erde en Bachs Johannes-Passion bij de Nederlandse Reisopera Enschede en op uitnodiging van Anima Eterna vertolkte hij onder de muzikale leiding van Jos Van Immerseel de tenorpartij in Orffs Carmina Burana en de tenor solo in Beethovens 9de symfonie de laatsre in het kader van het Sydney Festival 2016. Met de Philharmonie Zuid-Nederland was Yves Saelens dan weer te horen in de tenoraria's van de Matthäus Passion.

CV-Update : Mei 2024. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente versie van Yves Saelens' biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -