Ariën Artists - Denzil Delaere, Tenor, Biografie

nothing

 

 
DENZIL DELAERE, TENOR

 

>> CV, français

>> CV, English

>> Repertoires

Denzil Delaere studeerde in 2013 af aan koninklijk Conservatorium te Gent, waar hij zang volgde bij onder meer Marcos Pujol en Gidon Saks en waar hij de Solistenprijs in ontvangst mocht nemen. Hij vervolgde zijn opleiding aan de International Opera Academy (IOA) te Gent bij Guy Joosten maar was tegelijkertijd verbonden aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth.

ACTUALITEIT

Ook dit seizoen, 2021-2022, zal Denzil Delaere opnieuw in het Grand Théâtre te Genève aantreden. Deze keer, in een couplage van rollen in Prokofievs magnum opus "Oorlog en Vrede". Vervolgens wachten hem bij de Nederlandse reisopera twee belangrijke roldebuten : Rodolfo in de pocket-versie van La Bohème en Hans in de Verkochte Bruid (Smetana) hier in de recent hertaalde Nederlandse versie "Bruid te koop !". Voorafgaandelijk zal hij zijn eerste Luigi in Il Tabarro zingen en opnieuw zijn opwachting maken bij Opera Ballet Vlaanderen. Deze keer in de rol van Gonzalve in Ravels L'heure espagnole en in de tenor solo partij in Berlioz' Roméo et Juliette (het betreft telkens roldebuten).

Even noemenswaardig is Denzil Delaeres debuut bij het internationaal gelauwerde Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarmee hij aan de zijde van dirigent Dirk Brossé, in het feestelijke Nieuwsjaarsconcert 2022, zijn opwachting zal maken.

RECENTE ROLLEN

Brighella en Tanzmeister (Ariadne auf Naxos) bij Opera Ballet Vlaanderen. Messaggero (Aïda) en Pedrillo (Die Entführung aus dem Serail) aan het Grand Théâtre te Genève. Janek (De zaak Makropoulos) op het Leos Janacek Festival van Brno. Eerder zong hij bij Opera Ballet Vlaanderen Prins Arjuna (Satyagraha) van Philip Glass en de tenor in het vocaal kwartet - een personage op zich - in de wereldcreatie - in opdracht van OBV - van Les Bienveillantes van Hèctor Parra.

Op uitnodiging van het Radio Philharmonisch Orkest (Hilversum) zong hij onder de leiding van Markus Stenz de rol van Pietro in Die Gezeichneten (Franz Schreker) in het Concertgebouw Amsterdam (Zaterdag-Matinee) en de tenor solo in de Sulamith cantate van P.H. van Gilse. Een concert dat plaats vond in Vredenburg (Utrecht) onder de leiding van Stanislav Kochanovsky.

De sanitaire crisis ligt aan de basis van de annulering/opschorting door het Grand Théâtre te Genève van Saint-François d'Assise (Frère Elie) en Turandot (Pang) waarvoor Denzil Delaere geëngageerd was. Hetzelfde lot ondergingen de producties Kinderen der Zee van Lodewijk Mortelmans (Frederik) et Parsifal (Knappe) waaraan hij in de Munt had moeten deelnemen.

LOOPBAAN OVERZICHT

Pas afgestudeerd, wordt Denzil Delaere opgenomen in het solistenensemble van de Opera van Luzern waar hij zijn opwachting maakt in Die Zauberflöte (Tamino), Rigoletto (Borsa) en in de tenor solopartijen in Prometeo (Luigi Nono) en in de Vespro della beata Virgine (Claudio Monteverdi). Aansluitend tekent hij bij Opera Vlaanderen waar hij tijdens het seizoen 2017/18 zijn medewerking verleent als Schwertrichter (Das Wunder der Heliane, Korngold), Carlos & Balbuena (Le Duc d’Albe, Donizetti), Bardolfo (Falstaff) in regie van oscarwinnaar Christoph Waltz), Knappe (Parsifal) en 1. Croupier & Gebochelde speler (De Speler, Prokofiev) ... te beleven was. De Opera van Luzern biedt hem Roberto (roldebuut) in Donizetti’s Maria Stuarda aan.

DEBUUTJAREN

Sedert zijn studietijd bouwt Denzil Delaere gestaag aan zijn opera repertoire, waaronder de rollen van : Mitridate (Mitridate, Re di Ponto), Ferrando (Cosi fan tutte), L’incredibile/L’abate (André Chénier), Percy (Anna Bolena) die hij in het kader van de producties aan het conservatorium van Gent instudeert. Met Don Ottavio in de Don Giovanni productie bij Zomeropera-Festival te Alden-Biesen liep Denzil Delaere voor de eerste keer echt in de kijker. Het levert hem onder meer een eerste samenwerking met de Munt op, die hem als cover voor Don Ottavio engageert. Aansluitend maakt hij zowel zijn huisdebuut bij de Opéra National te Montpellier: Capitaine Ricardo in Chérubin (Massenet) als bij Opéra royal de Wallonie te Luik eerst als Normanno in Lucia di Lammermoor, vervolgens als Gervais in een zelden uitgevoerde Manon van Auber. Zijn eerste Steuermann (Fliegende Holländer) zingt hij op uitnodiging van het Oberammergau-Festival.

Naast bovengenoemde dirigenten, zong Denzil Delaere eveneens onder de leiding van Paolo Arrivabeni, Jean-Marie Zeitouni, Dmitri Jurowski, Andrew Greenwood, Korneel Bernolet, Clemens Heil, Gabriel Venzago, Olof Boma, Stefan Klingele, Alexander Joel, Jesús López Cobos, Tomas Netopil, Koen Kessels, Cornelius Meister, Antonini Fogliani, Fabio Biondi en Alejo Perez ...

Zijn grote affiniteit met het concert- en oratoriumrepertoire deelt hij van jongs af met "La Chapelle Sauvage" waarvan hij medeoprichter is. Het Ensemble spitst zich onder meer op uitvoeringen van Bachs Weihnachtsoratorium, Magnificat, Kaffeekantate en Missa Brevis toe. Op uitnodiging van het European Inter Voices Choir soleert Denzil Delaere dan weer in Bachs Matthäus Passion en met het Ensemble Apotheosis zingt hij de tenorpartij in Haydns Schöpfung.

Ook de 20ste-eeuwse en hedendaagse componisten waaronder Olivier Messiaen, Alban Berg, Wolfgang Rihm, John Cage en de Belgen Wim Henderickx, Benjamien Lycke (in wiens wereldcreatie 'Acubens’ Denzil Delaere een hoofdrol zong) en Joris Blanckaert, genieten naast vele anderen zijn interesse.

 

cv-update : seizoen 2021-2022, januari 2022. Gelieve ons te willen contacteren voor de recentste versie van Denzil Delaeres biografie.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -