Ariën Artists - Hubert Claessens - Nederlandse CV

nothing

 

 
HUBERT (HUUB) CLAESSENS, BAS-BARITON

© photos : oskar schmidt

claessens
>> ENGLISH BIOGRAPHY >> BIOGRAPHIE FRANCAISE

 

 

Hubert Claessens studeerde aan het Conservatorium van Maastricht waar hij “Cum Laude” afstudeerde in Zang, Opera en Klassieke Saxofoon. Tijdens de eerste editie van de Koningin Elisabeth Wedstrijd "Zang" werd hij Derde Laureaat. Eerder vierde hij onder Edo de Waart zijn operadebuut I Vespri Siciliani bij de Nederlandse
Opera Amsterdam waar hij aansluitend onder meer in Il Prigioniero (Dallapiccola), La Fianciulla del West, Parsifal en Meistersinger te horen was. Ook de Nationale Reisopera (Enschede) nodigde hem regelmatig uit. In buurland België was hij te horen bij de Vlaamse Opera en bij Transparant.

Huub Claessens wordt mede omwille van zijn buitengewone muzikaliteit en "stage presence" opgemerkt. Hij maakt hij in geen tijd zijn debuut bij het Théâtre du Châtelet (Parijs), Salzburger Festspiele en de Wiener Staatsoper onder meer in de wereldpremiere van Die Schwarze Maske van Krzysztof Penderecki onder leiding van Herbert von Karajan. Zijn rijke discografie getuigt onder meer van zijn buitengewoon talent, ook als saxofonist.

Lockdown

In maart 2021 doken bas-bariton Huub Claessens, vormgever Andre Joosten, acteur Peter Vandemeulebroecke en pianist Hans Eijsackers de studio in om een nieuwe muzikale bewerking van het Jedermann-verhaal te maken. De zes muzikale monologen van Frank Martin en teksten van Hugo van Hoffmansthal vormen daarbij de basis voor deze eigentijdse bewerking. Het resultaat is een unieke en hedendaagse synthese van toneel, opera, klassieke muziek en beeldende kunst van een verhaal over goddelijke moraliteit. Universeel en voor iedereen. Te zien op het Youtube-kanaal van OZM : www.youtube.com/operazuid.

Actualiteit

Dit seizoen (2021-2022) zal Huub Claessens bij Operazuid Maastricht Frère Laurent in Roméo et Juliette (Gounod) zingen. Hij zal eveneens zijn opwachting maken bij de Nederlandse Reisopera Enschede, deze keer als Kezal in Bruid te koop ! in de hertaling van de Nederlandstalige versie van Bedrich Smetana’s Verkochte bruid.

Recente engagementen

bij Operazuid Maastricht zong Huub Claessens in recente jaren in drie nieuwe producties : Verdi's Un ballo in maschera als Horn, in Bernsteins A quiet place als Sam (een door de pers gelauwerde productie uit 2018, die ook door de lezers van Place de l'Opéra tot "beste Nederlandse operaproductie van het jaar" werd gekroond), in Jacques Offenbachs Fantasio als Le roi de Bavière en als Sarastro in Die Zauberflöte (2019). De rol van Sam behoort ondertussen tot Huub Claessens' glansrollen, hij zong hem eveneens toen de productie van OZM aan het Grand Théâtre du Luxembourg hernomen werd en in een nieuwe productie aan de opera van Lübeck. Zijn absolute glansrol is Nick Shadow uit Stravinsky's The Rake’s Progress.

Allround zanger

Huub Claessens heeft een veelzijdig repertoire. Zo werkte hij mee aan de wereldcreatie van Der Turm (Der Zauberer) van ircam-componist Claude Lenners en aan de creatie van de Franse versie van Marius-Felix Langes opera Blanche-Neige (in de rol van Le Miroir). Een opdracht door Opéra national du Rhin te Straatsburg met herneming aan het Parijse l'Athénée-Théâtre Louis Jouvet. Beide opera's (Der Turm en Blanche-Neige) in regie van Waut Koeken. Andere hedendaagse werken waaraan de artiest meewerkte zijn : Legende en Andreas weent van Jan-Peter Wagemans (in het Concertgebouw Amsterdam), Hier (titelrol) van G. Jansen/F. Haverkamp, Spiel von Liebe und Zufall van Helge Joerns en de wereldcreatie van Le Guru (hoofdrol) van Laurent Petitgirard. Voorts was hij te horen in Broken Strings en Snatched by the gods van Param Vir (in regie van Pierre Audi) en vertolkte hij Lucifer in Adam in ballingschap van Rob Zuidam.

Even goed thuis in de "oude muziek", zong Hubert Claessens herhaaldelijk onder de muzikale leiding van dirigenten als Nicholas Mcgegan, Roy Goodman en Jean-Claude Malgoire. Hij is een graag gezien gast bij de gezaghebbende Händel-Festspiele en werkte er onder meer mee aan Admeto, Jephta, Iménée en Samson.

Onder de leiding van zijn muzikale zielsgenoot Sigiswald Kuijken nam Huub Claessens deel aan talloze producties en CD-opnames van La petite Bande waaronder Mozarts Da Ponte cyclus Così fan tutte, Don Giovanni, Le Nozze di Figaro en I Disingannati (Antonio Caldara).

Tot zijn rijk concertrepertoire behoren een tachtigtal oratoria, waaronder Die Schöpfung (Haydn), The Messiah (Händel), diverse Missen en Passies van J.S. Bach, Ein deutsches Requiem (Brahms) alsook de Requiems van Mozart, Fauré en Verdi. Met dezelfde gedrevenheid vertolkt Huub Claessens Alban Schönbergs A survivor from Warsaw of b.v. Frank Martins Et in terra pax.

cv update seizoen 2021-2022 (september 2021)


Gelieve ons te contacteren om de meest recente versie van Hubert (Huub) Claessens' biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -