Ariën Artists - Arnaud RICHARD, Bas-Baryton - Nederlandse levensloop

nothing

 

 
ARNAUD RICHARD, BAS-BARITON
CV ENGLISH CV FRANCAIS OPERA REPERTOIRE CONCERT REPERTOIRE ARTIST'S WEBSITE

De Franse bas-bariton Arnaud RICHARD studeerde met grootste onderscheiding af aan het conservatorium van Caen. Internationale doorbraak in 2010 met zijn vertolking van Aeneas (Purcell) met het Ensemble Musicaeterna onder de leiding van Teodor Currentzis, met wie hij ook het Requiem van Mozart op cd opnam (label alpha productions).

ACTUALITEIT & RECENTE ENGAGEMENTEN

Om te beginnen zijn noemenswaardige deelname aan de zijde van Raphaël Pichon en diens orkest Pygmalion in een scenische productie van Hippolyte et Aricie (Neptune en Pluton) van J. Ph. Rameau aan de Opéra comique gevolgd door zijn debuut bij het vooraanstaande Orchestre de Paris als Messager in Penthesilea van Pascal Dusapin aan de Philharmonie te Parijs (November 2020). Het coronavirus stak in meerdere producties stokken in de wielen, zo sneuvelde onder meer de nieuwe productie Phaéton van J.B. Lully waarin Arnaud Richard Protée en Jupiter had moeten zingen aan de Opera van Nice. Dit seizoen zal Arnaud RIchard terugkeren naar de Opéra du Rhin te Straatsburg, waar hij Melisso in Alcina zal zingen (mei 2021).

Afgelopen seizoen (2019/2020) nam hij onder meer deel aan Nozze di Figaro (Antonio) aan het Operahuis van Nancy.Met Les Talens lyriques onder de leiding van Christophe Rousset gooide hij hoge ogen met twee verschillende rollen : Claudio in Haendels Agrippina uitgevoerd bij de de Haendelfestspiele te Halle als bij Klangvokal Dortmund en met Saturno in een nieuwe scenische productie van La Divisione del mondo van de Italiaanse barokcomponist Giovanni Legrenzi, die te zien was bij Opéra national du Rhin Straatsburg, het Operahuis van Nancy, de Koninklijke Opera van het Kasteel te Versailles en in concert in de Philharmonie te Keulen. Nog in Keulen was hij te horen zijn in Berlioz' L'Enfance du Christ (Hérodes) op uitnodiging van het Gürzenich Orchester en diens vaste dirigent François-Xavier Roth.

Tijdens de afgelopen seizoenen maakte Arnaud Richard herhaaldelijk zijn opwachting aan de opera van Stuttgart, waar hij deelnam aan Alcina (Melisso), The Fairy Queen (basrollen) en L'Ecume des jours (Nicolas) van Edison Denisov onder de leiding van Sylvain Cambreling (regie : Jossi Wieler). In thuisland Frankrijk zong hij in Wozzeck aan de opera van Dijon en verschillende nieuwe producties bij Opéra national du Rhin Strasbourg : Le Roi Arthus (Ernest Chausson), Pénélope een uiterst zelden uitgevoerde opera van Gabriel Fauré en Nozze di Figaro (Bartolo). En, aan het Théâtre des Champs Elysées maakte hij zijn operadebuut in Pelléas et Mélisande als Médecin en Berger. Vervolgens stond Arnaud Richard voor de eerste keer in de Muntschouwburg, waar hij deelnam aan de spraakmakende productie van Les Dialogues des Carmélites als 2ème Commissaire & L'Officier, in regie van Olivier Py en onder de muzikale leiding van Alain Altinoglu. Een productie die hij aansluitend ook aan het Théâtre des Champs Elysées, de Opera van Caen en het Teatro lirico te Bologna hernam.

ANDERE HIGHLIGHTS

Op uitnodiging Les Arts florissants werkte hij onder de leiding van William Christie mee aan drie markante  producties :  Atys (J.B. Lully) op het Festival d’Aix-en-Provence, Versailles New-York, 2011),  David et Jonathas (M.A. Charpentier) als Guerrier dan als Saül (eveneens in Aix-en-Provence, de Opéra Comique te Parijs en aan de opera van Caen) en aan La Naissance d'Osiris en Daphnis & Eglé  (J.Ph. Rameau) met talloze uitvoeringen. Hij nam eveneens deel aan een concertreis naar China met diverse uitvoeringen van Monsieur de Pourceaugnac.

Naast bovengenoemde dirigenten zong Arnaud Richard eveneens onder de muzikale leiding van Pierre Cao, David Stern, Luciano Acocella, Xavier Ricour, Rani Calderon, Daniele Callegari, Markus Stenz, Patrick Davin, Hervé Niquet, Michel Tabachnik ... Louis Langrée. Hij werkte samen met regisseurs als Olivier Py, Keith Warner, Benjamin Lazar, Andreas Homoki, Calixto Bieito, Sandrine Anglade, James Gray, Jossi Wieler, Eric Ruf en Jetske Mijnssen. Hij trad ook herhaaldelijk op met barokorkesten als Pygmalion (Raphaël Pichon), le Poème Harmonique (Vincent Dumestre), Ausonia (o.l.v. Mira Glodeanu en Frédérick Haas), les Paladins (Jérôme Correas), la Simphonie du Marais (Hugo Reyne), il Seminario Musicale (Gérard Lesne), la Fenice (Jean Tubery) om er maar een paar te noemen.

In concert nodigde Opera Fuoco hem uit om onder de leiding van David Stern, werk van Dauvergne en Gluck in het operahuis van het kasteel van Versailles te vertolken. Met het Symfonisch Koor van Parijs onder dirigent Xavier Ricour nam hij deel aan concerten met Das Paradies und die Peri van Schumann in de Salle Gaveau. Op uitnodiging van het Orchestre "Les Siècles" en diens flamboyante dirigent François-Xavier Roth, zong hij de bas-bariton partij in de La Grande Messe des Morts van François-Joseph Gossec (uitgevoerd in de Sainte-Chapelle van het kasteel van Versailles). Arnaud Richard was tevens te horen in twee producties van het Radio Philharmonisch Orkest Hilversum onder Markus Stenz : L'Enfance du Christ (Hector Berlioz) en Jeanne d'Arc au bûcher (Arthur Honegger) ; in de Matthäus Passion (bas aria's) met het Brussels Philharmonic ; in de uitvoering van de Motetten van Jean-Philippe Rameau opnieuw met "Les Siècles" onder F.X. Roth en in Les Cris de Paris (Georges Kastner) het kader van het Festival de Radio France Montpellier onder Hervé Niquet (2018).

DISCOGRAFIE

Le vœu de Louis XIII met Pages en Chantres du Centre de Musique Baroque de Versailles o.l.v. Olivier Schneebeli (bekroond met de Charles Cros-Prijs) ; Les grands Motets, componist Pierre Robert ; Le Bourgeois Gentilhomme naar Molière en Lully (o.l.v. Vincent Dumestre) ; Soleils Baroques met Les Paladins (o.l.v. Jérôme Correas) ; Cadmus et Hermione van Lully met Le Poème harmonique ; een cd-opname met aria's uit Zoroastre en Zaïs van Rameau met het Ensemble Ausonia (o.l.v. Frédérik Haas en Mira Glodeanu) en het bovengenoemde Requiem van Mozart.

 

Cv-update: seizoen 2020/2021. Gelieve het Impresariaat te contacteren om de meest recente versie van Arnaud Richards biografie te onvangen.

 

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -