overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing

Raimund NOLTE, bass-baritone

 
CV, FRANCAIS CV, DEUTSCH CV, ENGLISH MEDIA ARTIST'S WEBSITE

 

Na het beëindigen van zijn studies wiskunde, muziekpedagogie en altviool te Keulen, volgt Raimund Nolte, parallel aan zijn verplichtingen bij Musica Antiqua Köln waar hij de ondertussen de altviool-pupiter versterkt, een opleiding zang bij Prof. Josef Metternich en Prof. Irmgard Hartmann en behaalt  zijn einddiploma zang aan de Musikhochschule te Mainz. Vandaag wordt hij door Gundula Hintz gecoacht. Als lid van de operastudio van de  “Oper am Rhein”,  wordt hij opgemerkt door Harry Kupfer die hem uitnodigt het ensemble van de Komische Oper in Berlin te vervoegen. Hij verblijft er enige tijd om vervolgens aan diverse Duitse operahuizen ervaring op te doen en tenslotte voor een een periode van jaar tot het ensemble van de opera van Halle toe te treden. Naast talloze Haendel-partijen zong hij er onder meer de titelpartij Eugen Onegin, Don Giovanni, Il Prigioniero (Dallapiccola),naast Faninal (Rosenkavalier), Enrico (Lucia di Lammermoor) en de rol van de Vader in Hänsel und Gretel ...

Als gevolg van zijn debuut bij Opéra national du Rhin te Straatsburg eerst in de rol van de Sprecher in Zauberflöte en vervolgens als Biterolf  in Tannhäuser en Kurwenal in Tristan Isolde, wordt Raimund Nolte uitgenodigd om ook aan de Parijse Opéra Bastille zijn debuut te maken in Tristan und Isolde, deze keer als Melot, onder Philippe Jordan (2014). Het bleek dé voorzet naar zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele, waar hij eerst als Kothner in Der Meistersinger (productie voor de jeugd) en aansluitend Melot daar o.l.v. Christian Thielemann zijn opwachting maakt.  Sedertdien is hij er te horen geweest als Meister Hermann Ortel in Meistersinger en als 3de Edle in Lohengrin. Ook in de toekomstige edities van het Festival te Bayreuth zal hij mee op de affiche prijken. Andere engagementen leidden Raimund Nolte dan weer naar de operahuizen van Hamburg, Berlijn-deutsche Oper en Dresden-Semperoper, waar hij onder meer te horen was in Zauberflöte (Der Sprecher) en in Tosca (Sagrestano).

Verleden jaar was hij voor het eerste te horen bij Opera Vlaanderen en in deSingel, dit in het kader van de wereldpremière van « Menuet » - rol van de vader - van de Belgische componist Daan Janssens. Een opera, naar de roman van Louis Paul Boon, waarvoor het muziektheatergezelschap LOD de opdracht gaf. De première in regie van Fabrice Murgia, kende een immens succes en werd ondertussen hernomen aan het Théâtre national te Brussel. Gepland zijn hernemingen in onder meer Frankijk.

Tijdens het huidige seizoen 2018/2019 zal Raimund Nolte zijn medewerking verlenen de productie van « Das Rheingold », als Donner, aan het Teatro Real te Madrid (huisdebuut).

In concert soleerde hij onder de leiding van dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, René Jacobs, Howard Arman en Reinhard Goebel, ter gelegenheid van producties aan belangrijke Europese muziekfestivals waaronder : Graz (Styriarte), Innsbruck, Ansbach, Praag, Ludwigsburg, Dresden, maar ook te Londen en Parijs, doorheen de Benelux, de Canarische eilanden en op de “Haendel-Festivals” van Karlsruhe, Halle en Göttingen. In het kader van « BACH-2000 », zong hij onder Trevor Pinnock, de Christus partij in de Matthäus Passion, bij de Salzburger Festspiele en op tournee in Europa en naar Japan. Nog in concert zong hij reeds regelmatig onder de leiding van David Stern, Martin Haselböck, Alan Curtis, Gustav Kuhn, Enoch zu Guttenberg, Hans-Martin Schneidt, Bruno Weil, Reinhard Goebel en Andreas Spering (met deze laatsten onder meer bij het HR-Sinfonieorchester).

DISCOGRAFIE :  
NAXOS : JS Bach, Matthäus Passion (Christus-partij), onder de leiding van Helmut Müller-Brühl ;
CAPRICCIO : Bernstein, "Candide", met « Loriot » als verteller ;
CARUS : JS Bach, Mis in H-Moll, onder Frieder Bernius (bekroond met een Editor’s Choice) ;
OEHMS CLASSICS : M. Haydn, "Andromeda e Perseo" onder Reinhard Goebel ;
HARMONIA MUNDI : Haendel, Messiah, (uitgevoerd in de «Herder» versie) onder Wolfgang Katschner ;
ACCENT : Haendel, integrale van de Italiaans Cantates voor Bass ;
DGG (DVD) : Wagner, Tristan und Isolde (Melot). Bayreuther Festspiele. Regie: Catharina Wagner. Muzikale leiding : Christian Thielemann ;


Biography, Update : Season 2018/2019

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -