Ariën Artists - Raimund NOLTE, Bass-baritone - English biography

nothing

 

 
RAIMUND NOLTE, BAS-BARITON
CV, FRANCAIS CV, DEUTSCH CV, ENGLISH ARTIST'S WEBSITE

 

Na het beëindigen van zijn studies wiskunde, muziekpedagogie en altviool te Keulen, volgt Raimund Nolte, parallel aan zijn verplichtingen bij Musica Antiqua Köln waar hij de ondertussen de altviool-pupiter versterkt, een opleiding zang bij Prof. Josef Metternich en Prof. Irmgard Hartmann en behaalt  zijn einddiploma zang aan de Musikhochschule te Mainz. Vandaag wordt hij door Gundula Hintz gecoacht.

Als lid van de operastudio van de  “Oper am Rhein”,  wordt hij opgemerkt door Harry Kupfer die hem uitnodigt het ensemble van de Komische Oper in Berlin te vervoegen. Hij verblijft er enige tijd om vervolgens aan diverse Duitse operahuizen ervaring op te doen en om tenslotte het ensemble van de opera van Halle toe te treden. Naast talloze Haendel-partijen zong hij er onder meer de titelpartij Eugen Onegin, Don Giovanni, Il Prigioniero (Dallapiccola),naast Faninal (Rosenkavalier), Enrico (Lucia di Lammermoor) en de rol van de Vader in Hänsel und Gretel ...

DE SNELLE OPMARS NAAR BAYREUTH

Als gevolg van zijn debuut bij Opéra national du Rhin te Straatsburg eerst in de rol van de Sprecher in Zauberflöte en vervolgens als Biterolf  in Tannhäuser en Kurwenal in Tristan Isolde, wordt Raimund Nolte uitgenodigd om ook aan de Parijse Opéra Bastille zijn debuut te maken in Tristan und Isolde, deze keer als Melot, onder Philippe Jordan (2014). Het bleek dé voorzet naar zijn debuut bij de Bayreuther Festspiele, waar hij eerst als Kothner in Der Meistersinger (productie voor de jeugd) en aansluitend Melot daar o.l.v. Christian Thielemann zijn opwachting maakt. Sedertdien is hij er te horen geweest als Meister Hermann Ortel in Meistersinger en als 3de Edle in Lohengrin. Ook binnen het kader van de toekomstige edities van het Festival te Bayreuth zal Raimund Nolte onder meer als Donner in de Ring aantreden.

RECENT

In aanloop naar het Festival te Bayreuth, zomer 2022, maakte Raimund Nolte nog zijn debuut bij het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Stockholm voor de concertante uitvoering van Tristan und Isolde (Melot) onder de muzikale leiding van Karina Canellakis. Noemenswaardig waren eveneens zijn deelname aan Haendels Messiah in de koninklijke kapel van het kasteel te Versailles, dit op uitnodiging van het vocaal en instrumentaal ensemble La Chapelle harmonique en diens vaste dirigent Valentin Tournet en Raimund Noltes debuut bij het Nederlands Kamerorkest en het Vlaams Radiokoor voor twee uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion onder de leiding van dirigent Jonathan Cohen in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. Onlangs, maakte hij onder de leiding van dirigent Pablo Heras-Casado, zijn debuut als Gurnemanz in Wagners "Parsifal".

De afgelopen jaren stond Raimund Nolte regelmatig aan de Hamburgse Opera, de deutsche Oper Berlijn en de Semperoper Dresden, waar hij onder meer te horen was in Zauberflöte (Der Sprecher) en in Tosca (Sagrestano). In de rol van Donner (Das Rheingold) maakte Raimund Nolte dan weer zijn huisdebuut aan het Teatro Real te Madrid (seizoen 2018/19). Hetzelfde seizoen was hij te gast bij Opera Vlaanderen en in deSingel, in het kader van de wereldpremière van « Menuet » van de Belgische componist Daan Janssens. Een opera, naar de roman van Louis Paul Boon, waarvoor muziek LOD de opdracht gaf. De première kende een immens succes en het werk in regie van Fabrice Murgia werd ondertussen o.m. aan het Théâtre national te Brussel en het Concertgebouw Brugge hernomen.

EEN ALL ROUND ZANGER IN BESTE TRADITIE

Raimund Nolte bouwde al die jaren ook steevast zijn concertrepertoire uit. Dat beslaat zowat alle belangrijke oratororia, passies en missen uit de barok en de eerste Weense school. Maar even goed belangrijke werken voor stem en orkest van de romantiek tot nu. Op uitnodiging van dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, René Jacobs, Howard Arman en Reinhard Goebel, werkte hij mee aan producties aan belangrijke Europese muziekfestivals waaronder : Graz (Styriarte), Innsbruck, Ansbach, Praag, Ludwigsburg, Dresden, maar ook te Londen en Parijs, doorheen de Benelux, de Canarische eilanden en op de “Haendel-Festivals” van Karlsruhe, Halle en Göttingen. In het kader van « BACH-2000 », zong hij onder Trevor Pinnock, de Christus partij in de Matthäus Passion, bij de Salzburger Festspiele en op tournee in Europa en naar Japan. Meer recent was hij hier te horen in de baspartij van Verdi's Requiem in het PSK te Brussel en in Beethovens 9de symfonie bij het Koninklijk Philharmonisch Orkest te Luik onder Christian Arming. Raimund Nolte vertolkte eveneens de baspartij in de wereldcreatie van de verloren gewaande mis van Karol Kurpinski (een tijdgenoot van Frédéric Chopin) aan het Wielki Theater te Warschau.

Naast de bovengenoemde dirigenten zong de artiest onder de leiding van David Stern, Martin Haselböck, Alan Curtis, Gustav Kuhn, Enoch zu Guttenberg, Hans-Martin Schneidt, Bruno Weil, Andreas Spering (de laatste onder meer bij het HR-Sinfonieorchester), Giuliano Carella, Paolo Arrivabeni, Stefano Ranzani u.A.

DISCOGRAFIE

NAXOS : JS Bach, Matthäus Passion (Christus-partij), onder de leiding van Helmut Müller-Brühl ;
CAPRICCIO : Bernstein, "Candide", met « Loriot » als verteller ;
CARUS : JS Bach, Mis in H-Moll, onder Frieder Bernius (bekroond met een Editor’s Choice) ;
OEHMS CLASSICS : M. Haydn, "Andromeda e Perseo" onder Reinhard Goebel ;
HARMONIA MUNDI : Haendel, Messiah, (uitgevoerd in de «Herder» versie) onder Wolfgang Katschner ;
ACCENT : Haendel, integrale van de Italiaanse Cantates voor Bass ;
DGG (DVD) : Wagner, Tristan und Isolde (Melot). Bayreuther Festspiele. Regie: Catharina Wagner. Muzikale leiding : Christian Thielemann.


Update 2022/2023 - April '23. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente versie van Raimund Noltes biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -