Ariën Artists - Raphaele - Nederlandse levensloop

nothing

 

 
RAPHAËLE GREEN, MEZZO-SOPRANO

 

BIOGRAPHIE (FR)

BIOGRAPHY (ENG)

REPERTOIRE

MEDIA

ARTIST'S OWN WEBSITE

 

Na studies politieke wetenschappen aan de universiteit te Louvain-la-Neuve, vervolgt Raphaële Green haar zangopleiding aan het IMEP te Namen, waar ze in 2014 met hoogste onderscheiding haar diploma behaalt. Vervolgens bekwaamt zich aan het « European Vocal Department » bij Patrick Leterme en Benoît Mernier en geniet een semester lang een opleiding aan de zangstudio van Marilyn Mims in West Palm Beach. Terug in België, wordt ze opgenomen in de MM Academy van de Munt en ontvangt er in 2017 de titel MM-Academy Laureate.

Recent maakte ze debuut bij de Nationale Opera Amsterdam als Mädchen in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Kurt Weill) in regie van Ivo van Hove. Ze werkte eerder met hem, toen ze uitgekozen werd om Zefka in Dagboek van een verdwenene (Janacek/Van Parys) te vertolken.

Binnenkort zal Raphaële terugkeren naar de Munt, waar ze zal aantreden in de wereldcreatie van ALI (april 2024).

Eerder veroverde ze er menig hart – ook dat van de gespecialiseerde pers - met haar ontwapende vertolking van Suor Dolcina in Suor Angelica (Il Trittico/Puccini) waarin ze ook de Seconda sorella conversa voor haar rekening nam. Ook als Edelknaap (Lohengrin) en als 2.de Knappe en 3de Bloemenmeisje (Parsifal) overtuigde ze.

Tijdens het seizen 2019-2020 – dat erg te lijden had onder de pandemie – maakte Raphaële net deel uit van het jonge solisten ensemble bij Opera Vlaanderen. Gered werden haar debuut als Die Mutter (Der Jasager,  Kurt Weill), de Keukenjongen & 3de Woudnimf (Rusalka, Dvorak), Dryade (Ariadne auf Naxos, R. Strauss).

Ondertussen keerde Raphaële meermaals als gast terug bij Opera Vlaanderen (OBV). Onder meer als één van de drie solisten in « Mozart / Concert aria’s ». Onder die titel werd de legendarische dansvoorstelling Un moto di gioia  van Rosas, waarvoor Anne Teresa De Keersmaeker zich door Mozarts concert aria’s had laten inspireren, hernomen in de operahuizen te Gent en Antwerpen, het Concertgebouw Brugge  en het Festspielhaus te St. Pölten. Voorts was Raphaële bij OBV ook te beleven als Mrs Alexander (Satyagraha, Philip Glass) en Mädchen in Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (eveneens in de bovengenoemde productie in regie van Ivo van Hove).

Ze oogt tegelijk ingetogen en dwingend, charismatisch en bescheiden en werd ook daardoor destijds snel opgemerkt door de drie Belgische operahuizen, maar ook over de grens door Operazuid Maastricht waar ze Gertrude in Roméo et Juliette (Gounod) vertolkte en door het Grand théâtre van Luxemburg dat haar uitnodigde voor de rol van de Trommler in Der Kaiser von Atlantis (Ullmann).

 

Raphaële Green is van vele markten thuis en schuwt de uitdagingen niet.  Zo zong ze Antonia in La Mancha naar Man of La Mancha (waarvan icoon Jacques Brel als eerste voor de Franse vertaling tekende). Haar nieuwsgierigheid en bereidheid ook af en toe andere paden te bewandelen, leidden naar de succesvolle CD-opname van Astor Pizazzolla’s zogeheten « operita » Maria de Buenos Aires  waarin ze aan de zijde van het ensemble Zvezdoliki de titelpartij zong. (Ref. label Antarctica, released in oktober 2018).

Ze zong onder meer in Parole de San Paulo (Dallapiccola) en vertolkte Pénélope (Calmel), Carmen (Bizet), Le Prince charmant (Cendrillon/Massenet), Metella (La vie parisienne/Offenbach), Mrs. Baggott (The little Sweep/Britten), Mère Jeanne (Les Dialogues des Carmélites/Poulenc) ... en zong de solo mezzopartij in Mozarts Requiem, Haydns Paukenmesse, Haendels Israël in Egypt en Vivaldi's Gloria. Op uitnodiging van Opera Vlaanderen gaf ze twee liedrecitals met Chaussons “Serres chaudes”. Eerder verdiepte ze het liedrepertoire door haar deelname aan het “Britten–Pears Young Artist Programme” en aan een master class rondom Liederen van Richard Strauss met de bekende zangeres Angelika Kirchschlager.

Raphaële Green maakte haar debuut bij het Choeur de Chambre de Namur in Paradis Perdu van Théodore Dubois, o.l.v. Jean-Claude Malgoire met La Grande Ecurie en La Chambre du Roy en het Atelier Lyrique van Tourcoing.

Raphaële Greens huidige coach is de sopraan Christine Schweitzer. Eerder volgde ze ook master classes bij Anna Caterina Antonacci, Nora Gubisch, Alain Altinoglu en Georg Nigl...

AWARDS

Naast de Prijzen die Raphaele Green eerder in de USA behaalde, mocht ze n.a.v. « Les Nouveaux Talents de l’Art Lyrique » te Ans de 3de Prijs ; het« Concours Jacques Dôme » te  Verviers de 1ste Prijs en de Publieksprijs ; het « Concours international de chant Bell’Arte, Eté Mosan » de 1ste Prijs, de Publieksprijs en de Speciale Prijs  en   « Triomphe de l’Art » te Brussel de 1ste Prijs in ontvangst nemen Ze kreeg eveneens de Internationale Prijs van het Festival van Anniviers (CH).

CV-Update, seizoen 2023-2024: Januari 2024. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente biografie van de artieste te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -