Ariën Artists - Wiard WITHOLT, Bas-Bariton - Nederlandse CV

nothing

 

 
WIARD WITHOLT, BARITON

 

 

CV, DEUTSCH

CV, ENGLISH

CV, FRANCAIS

REPERTOIRE

MEDIA

ARTIST'S OWN WEBSITE

 

Wiard Witholt studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij de bariton David Wilson-Johnson. Zijn Masters diploma behaalde hij in juni 2005 aan het Amsterdams Conservatorium. Als ensemblelid was hij verbonden aan Opera Studio Nederland en aan het Atelier Lyrique van de Opéra National de Paris. Masterclasses volgde hij bij o.a.: Jard van Nes, Brigitte Fassbaender, Robert Holl en François le Roux.

Wiard Witholt is prijswinnaar van het Cristina Deutekom Concours 2006 en in 2007 vertegenwoordigde hij Nederland bij de BBC Cardiff Singer of the World.

Twee jaar later tradhij toe tot het vaste ensemble van het Anhaltisches Theater Dessau, waar hij te horen was in rollen als Maximilian (Candide, Bernstein), Papageno (Die Zauberflöte), Pietro (La Muette de Portici, Auber), Silvano (Un ballo in Maschera), Schaunard (La Bohème) en Eisenstein (Fledermaus). Tussendoor vierde hij zijn debuut aan de Koninklijke Muntschouwburg als Berger in Pelléas en Mélisande, aan Opéra royal de Wallonie als Conte Almaviva (Le Nozze di Figaro), aan de Opéra national du Rhin Straatsburg als Falke (Fledermaus) en aan het Teatro Real de Madrid als Frère Léon in St. François d’Assise van Olivier Messiaen.

ACTUALITEIT EN RECENTE ENGAGEMENTEN

Sedert het seizoen 2017/2018 maakt Wiard Witholt deel uit van het solisten-ensemble van de opera van Augsburg. Geplande Rollen tijdens de seizoenen 2019//2020/2021 : Officer (In the penal Colony/Glass), Albert (Werther), Valentin (Faust), John Sorel (The Consul/Menotti), Papageno (Zauberflöte), Dr Malatesta (Don Pasquale), Harlekin (Ariadne auf Naxos) ...

Engagementen als gast, leidden onder meer naar de nationale opera Amsterdam : aldaar voor Alvaro in Reimsreisje naar Il Viaggio a Reims van Rossini), het Compagnietheater (NL) waar hij de titelrol in Der Kaiser von Atlantis voor zijn rekening nam en naar de Koninklijke Muntschouwburg waar hij te horen was als Melot in Tristan und Isolde, in Il commisario & L’ufficiale in Madama Butterfly en in de rol van Messager/Bote in de wereldcreatie van Penthesilea van Pascal Dusapin. Naar aannleiding van zijn deelname aan deze spraakmakende productie in regie van Pierre Audi en decor van Berlinde De Bruyckere, leidde ertoe dat Wiard Witholt op voordracht van Pascal Dusapin, uitgenodigd werd de mannelijke hoofdrol in diens Passion in het kader van het Sydney Festival 2016 te vertolken. Een prestatie waarvoor hij door de Helpmann Awards voor de "Best male performer"-award genomineerd werd.

Nog noemenswaardig is zijn vertolking aan de Opera van Luik van Marquis d'Hérigny (roldebuut) in de uiterst zelden uitgevoerde opera Manon van de Franse componist D.F.E. Auber. Bij het Compagnietheater (NL) zong hij dan weer de titelrol in Der Kaiser von Atlantis.

 

ANDERE WAPENFEITEN

Tijdens de zomer van 2014 zong Wiard Witholt "Schemariah", de hoofdrol in Hiob, de onvoltooide opera naar de roman van Joseph Roth van componist Erich Zeisl. Jan Duzynski voltooide het werk dat in wereldpremiière ging in het kader van de

"Festspiele Plus" (als deel van het Operafestival van de Bayerische Staatsoper Munchen). Eerder was Wiard Witholt er te horen als Smirnov in The Bear von William Walton, in een filmische evocatie van Axel Ranisch. Andere rollen op zijn repertoire zijn : Gugliemo in (Cosi fan tutte), Moralès en Le Dancaïre in Carmen, Bobinet in Offenbachs La vie Parisienne, Melisso in Alcina, Maestro in Donizetti's le convenienze ed inconvenienze teatrali, Demetrius in Brittens A Midsummer night’s dream, Junius in Brittens The Rape of Lucretia en Sorceress en Aeneas (Dido and Aeneas, Purcell). Aan het Anhaltische Theater Dessau, zong hij naast de bovengenoemde producties ook in L'elisir d´amore (Belcore), Les pêcheurs de perles (Zurga), Die Zirkusprinzessin (Mister X), The Beggar´s Opera en Tosca (Angelotti).

Wiard Witholt vertolkte bas/bariton partijen in Bach’s Matthäus- en Johannes Passion en diens Weihnachtsoratorium, de baritonsolo in Brahms' Ein Deutsches Requiem (in de opera van Rijsel en het PSK Brussel) alsook de titelpartijen in Mendelssohns Paulus en Elias. Op uitnodiging van het Concertgebouw Kamerorkest zong hij in 2017 de bas-aria's in de Matthäus-Passion.Tot zijn repertoire  behoren verder Händels Messiah, Alexander’s Feast en Belshazzar, Mahlers Kindertotenlieder en Lieder eines fahrenden Gesellen (met Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik), Rossini's Petite Messe Solennelle, en Tippetts A child of our time. Recent nam hij deel aan een gastoptreden met het Gulbenkan Orkest onder de leiding van de beroemde Frans dirigent Alain Altinoglu in de Parijse Opéra Comique, programma : "La naissance de David de Sassoun" van de Armeense componist Garbis Aprikia.

Naast bovengenoemde dirigenten, zong Wiard Witholt onder de leiding van Franck Ollu, Antony Hermus, Mark Wigglesworth, Sylvain Cambreling, Roberto Rizzi Brignoli, Christian Zacharias om maar een paar namen te noemen.

Sinds 2003 vormt Wiard Witholt een vast duo met de pianiste Laura de Lange met wie hij in september 2007 een CD met liederen van Samuel en Daniël de Lange heeft opgenomen voor de Stichting Muzikale Nalatenschap van Daniël de Lange en Samuel de Lange jr.


CV-UPDATE : GELIEVE HET IMPRESARIAAT TE CONTACTEREN OM DE RECENTSTE BIOGRAFIE VAN WIARD WITHOLT TE ONTVANGEN.

FOTO'S : © Jacob Voges - Photography. Amsterdam & Berlin (>>> http://voges-design.com)

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -