Marc Grauwels is ongetwijfeld één van de meest vooraanstaande Belgische fluitisten van zijn generatie. Dit heeft hij voorzeker te danken aan zijn talent, zijn charisma, zijn dynamische en gulle persoonlijkheid maar eveneens aan zijn aangeboren gave voor communicatie.
Zijn eclectische instelling als solist op de internationale scène heeft talrijke componisten uit heel de wereld geïnspireerd om speciaal voor hem te schrijven of om hem aan te spreken voor de creatie van hun nieuwe stukken. Zo zorgde hij in 1985 voor de eerste uitvoering van de beroemde ‘Geschiedenis van de Tango’ van Astor Piazzolla en voor de allereerste opname ervan. Hij heeft ook deelgenomen aan de creatie van de ‘Cantate voor Europa’ van Ennio Morricone. Meer recentelijk schreef de Griekse componist Yannis Markopoulos voor hem zijn nieuwe concerto voor fluit, dat gespeeld werd op de opening van de Olympische Spelen van Athene in 2004.
Reeds voor het voltooien van zijn muziekstudies in zijn land debuteert Marc Grauwels op negentienjarige leeftijd in het Orkest van de opera van Vlaanderen.
In 1976 wordt hij solist piccolo in de Muntschouwburg te Brussel (de Nationale Opera van België). Hij verlaat deze betrekking in 1978 om eerste fluitist solo te worden in het Symfonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie. Hij zal er tien jaar blijven terwijl hij bovendien in 1986 voor dezelfde opdracht gekozen wordt bij de oprichting van het beroemde “World Orchestra” onder leiding van Carlo-Maria Giulini. Zijn carrière als solist verloopt nu indrukwekkend snel en hij neemt definitief afscheid van het orkest in 1987. In die tijd is hij gedurende 15 jaar docent aan het Conservatorium van Brussel. Tegenwoordig is hij professor-titularis aan het Koninklijk Conservatorium van Mons.
In februari 2001, na een tournee in Azië besluiten de verantwoordelijken van Naxos op wereldniveau in Hong Kong in februari 2001 in hun cataloog een speciale verzameling aan hem toe te vertrouwen : “The Flute Collection”. In de daarop volgende drie jaren worden in deze collectie dertig cd’s uitgebracht, gewijd aan de fluitist Marc Grauwels. (een twintigtal Naxos cd’s zijn reeds beschikbaar op de wereldmarkt.)
Sinds enkele jaren is Marc Grauwels eveneens ‘Endorser’ voor de beroemde Japanse fluitbouwer Miyazawa.
Van nature spontaan en enthousiast, schrikt hij niet terug voor de meest verschillende muzikale genres en wisselt hij graag Piazzolla af met Mozart en Bach met Ravi Shankar. Dit belet hem overigens niet zijn programma samen te stellen met even veel ernst als verbeeldingskracht. Zijn laatste opname in wereldpremière (eveneens een Naxos uitgave) is trouwens een uitstekend voorbeeld hiervan.
Zij bevat onuitgegeven werken voor fluit en slagwerk – de meeste aan hem opgedragen.
Marc Grauwels werkt ook mee aan de verwezenlijking van de geluidsband voor de film Amadeus van Milos Forman, begeleid door Thomas Bloch en de “Brussels Virtuosi” in het sublieme Adagio voor glasharmonica, fluit, hobo, alt en cello KV 617.
Hij vertolkt ook de jeugdsonates, de kwartetten en het concerto voor fluit en harp in de integrale uitvoering van Mozarts werk, uitgebracht in een verzameldoos van 170 cd’s. Deze doos, de Gouden Plaat, verschenen ter gelegenheid van de 250ste verjaardag van Mozarts geboorte, kent een commercieel succes zonder weerga bij Brillant Classics (met nu al meer dan 100.000 verkochte exemplaren).
Met een minimum van honderd concerten per jaar over heel de wereld, een discografie van meer dan 60 opnames waarin hij als solist optreedt en meer dan 15.000 pagina’s op Internet, aan hem gewijd, toont Marc Grauwels aan dat een goede artistieke aanpak een fluitist heden ten dage kan brengen tot de hoogste publieke erkenning.
In zijn loopbaan én in zijn interpretaties blijft hij trouw aan zichzelf - niet de minste van zijn kwaliteiten.
Vert. Mitte De Troyer-Gilles
cv-updates : gelieve het impresariaat te contacteren om de meest recente biografische gegevens van Marc Grauwels te ontvangen. |