Ariën Artists - Dekeyser Charles

nothing

 

 
CHARLES DEKEYSER, BAS

 

BIOGRAPHY (GB)

LEBENSLAUF

BIOGRAPHIE (FR)

MEDIA / ARTIST'S OWN WEBSITE

 

Ana-Camelia 1 Ana-Camelia 2 Ana-Camelia 3 Ana-Camelia 4 Ana-Camelia 5 Ana-Camelia 6 Opleiding

De bas Charles Dekeyser (°Gent, 1986), studeert zang aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en aan de Operastudio Vlaanderen (vandaag "International Opera Academy") waar hij in 2010 als laureaat afstudeert. Nadien perfectioneert hij zich gedurende 4 jaar aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij José van Dam en neemt hij in 2014 deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang waar hij halvefinalist wordt. Momenteel geniet hij het statuut van "associated artist" bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth.

Gedurende zijn opleiding volgt Charles Dekeyser master classes bij Graham Johnson, Helmut Deutsch, Christoph Pregardien en Malcolm Martineau. Daarnaast verleent hij zijn medewerking aan tal van scenische producties van de International Opera Academy en tekent aansluitend voor één seizoen (2015/2016) bij de Operastudio van het Opernhaus Zürich.

Een uniek stemgeluid

De jonge "basse-noble" wekt grote interesse. Vrij snel krijgt hij de kans zich in De Munt, de Vlaamse Opera, de opera's van Rouen, Luik, Luxemburg en Zürich te profileren met rollen als : Sarastro in Die Zauberflöte (Mozart), Ombra di Nino in Semiramide (Rossini), Pietro in Simon Boccanegra (Verdi), Le Médecin in Pelléas et Mélisande (Debussy) en Pietro in Simon Boccanegra (Verdi). Op het Festival van Verbier zong hij Don Fernando in Fidelio (Beethoven) en Brander in La Damnation de Faust (Berlioz) ...

Binnenkort te horen

het is uitkijken naar Charles Dekeysers comeback bij Opéra royal de Wallonie te Luik. Vele jaren nadat hij er zijn eerste Sarastro zong, zal hij opnieuw in de huid van deze legendarische basrol kruipen. Het wordt een double bill, want hij zal er eveneens de rol van Der Sprecher in deze Zauberflöte vertolken (December 2023. Meer info via volgende link > https://www.operaliege.be/spectacle/die-zauberflote-2023/).

Leergierig door het repertoire

Naast zijn activiteiten in de opera, bekwaamt Charles Dekeyser zich verder in de vertolking van oratoria. Dit leidde tot optredens bij het Belgian national Orchestra, het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Luik, het Brussels Philharmonic, het Collegium vocale Ghent en het Nationaal Orkest van Spanje, in Haendels Messiah en Dixit Dominus, in J.S. Bachs Matthäus-Passion (Christus), diens Cantatas en h-mol-Mis, naast de baspartij in Haydns Schöpfung, Donizetti's Messa di Gloria, Rossini's Petite Messe Solennelle en in Mendelssohns Paulus. Aan de zijde van Les Musiciens du Louvre onder hun geroemde dirigent Marc Minkowski soleerde hij onder meer in Mozarts C-mol-Mis en diens Requiem. Dit bij de Mozartwoche te Salzburg naast een hele rist belangrijke festivals in Frankrijk en Duitsland. Ook recent maakte Charles Dekeyser zijn opwachting in twee grootse geestelijke werken. Bij Opera Vlaanderen opnieuw in Mozarts C-mol-Mis en bij de Philharmonie te Luxemburg in Verdi's Requiem.

Met dezelfde gedrevenheid verleent hij zijn medewerking aan het 20ste-eeuws repertoire waaronder Pulcinella van Stravinsky. Of maakt hij tijd voor rollen in uiterst zelden uitgevoerde werken. Zo vertolkte hij de Geest der duisternis in Peter Benoits Magnum Opus De Oorlog aan de zijde van het Antwerp Symphony Orchestra onder de leiding van Jac van Steen te Vredenburg utrecht en in de Queen Elisabeth Hall te Antwerpen (seizoen 2022/23).

In het juiste gezelschap

We haalden reeds Marc Minkowski aan. Maar Charles De keyser koestert evengoed de bijzondere samenwerking die hij met wijlen M° Alberto Zedda en de dirigenten Charles Dutoit, Sir Christopher Warren Green, Giovanni Antonini, Christian Arming, Hervé Niquet, Ludovic Morlot, Laurence Cummings en Alain Altinoglu, aanging.

All-round

Charles Dekeyser benadert zang met open vizier en schuwt het niet uiteenlopende paden te exploreren. Een prima gevoerde "geschoolde" stem leent zich immers voor vele genres. Zo verleent hij met dezelfde gedrevenheid, passie en professionaliteit zijn medewerking aan het recital "Lieder von Mahler" in hommage aan Gerard Mortier bij de Vlaamse Opera, verzorgt hij tijdens OdeGand by Night het recital "Nacht und Träume", treedt hij met het Collegium Vocale Gent in de tournee "Einstein on the Beach" van Philip Glass aan en staat hij in de multimediale Muziektheaterproject "Napoleon Ongehoord’" naar de boeken van en met Johan Op De Beeck.

Charles Dekeyser vormt één der vaste waarden van het in 2020 opgerichte vocaal sextet Air4Six.

Af en toe durft hij ook heel verrassend uit de hoek komen in het lichtere genre, met chansons van Jacques Brel, Charles Aznavour, Michel Sardou... en songs van Nat King Cole, Elvis Presley ... e.a.

cv-update : 2023. Gelieve u tot het impresariaat te wenden om de meest recente versie van Charles Dekeysers biografie te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -