Ariën Artists - Paolo GIACOMETTI - Nederlandse CV

nothing

 

 
PAOLO GIACOMETTI, PIANO

 

CV FRANCAIS CV ENGLISH DISCOGRAPHY REPERTOIRE

CHAMBER MUSIC/MARATHONS

 

Paolo Giacometti werd geboren in Milaan in 1970, maar woont sedert zijn eerste levensjaar in Nederland waar hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Veelvuldig Prijswinnaar  soleerde hij in geen tijd met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordon Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen en Bart Schneemann. Hij behoort ook tot de vaste begeleiders van de bariton Thomas Oliemans.

Meer recent richtte hij samen met violiste Candida Thompson en celliste Xenia Jankovic het Hamlet Pianotrio op. Na een eerste succesvolle aan Felix Mendelssohn-Bartholdy gewijde CD, bracht het Hamlet Pianotrio ondertussen een CD uit met werken van Ludwig van Beethoven, met onder meer diens Geistertrio. En onlangs, 2019, verscheen de eerste van twee opnames met werk van Franz Schubert, waarop het Hamlet pianotrio te horen is in het Pianotrio Nr 2 en het Notturno. De drie CD's werden op het label Channel Classics uitgebracht.

Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Concertgebouw (Brugge), Flagey Brussel, Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. Ook recent gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro, Saõ Paulo. In kamermuziekverband was hij te gast bij de Stadspodia Leiden, Flagey Brussel, LMMC Montreal  e.a.

Onder de leiding van Jurjen Hempel vertolkte Paolo Giacometti meer recent het 3de pianoconcerto van Sergeï Rachmaninov met het Jersey Symphony Orchestra en het was ook uitkijken naar zijn vertolking van Liszts pianoconcerto "La malédiction" waarmee hij met het Nederlandse Ciconia Consort in 2019 op tournee ging.

DISCOGRAFIE

Ook als solist neemt hij exclusief voor het label Channel Classics op. Zijn indrukwekkende discografie is toegejuicht door de internationale pers. Zijn opnames behelzen onder meer het complete piano oeuvre van Rossini, een opmerkelijk project dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid met de achtste cd. Voor de derde opname van deze serie is Paolo Giacometti onderscheiden met de Edison Klassiek 2001.

Zijn opname van Schumanns Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. Die met de pianoconcertos van Schumann en Dvorak werden door Gramophone geprezen als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. Ook zijn solo CD met Schumann’s Davidbundlertänze werd wereldwijd met lof ontvangen. Ten slotte genoot zijn cd waarbij hij dezelfde werken van Maurice Ravel zowel op historische (Erard) als op moderne vleugel (Steinway) grote internationale belangstelling.

 

PREIS DER BRAHMS-GESELLSCHAFT 2019

De Schubert CD-opname die Paolo Giacometti met Pieter Wispelwey opnam werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD-opname met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd dan weer onderscheiden met een Diapason d’Or.

Het duo Wispelwey-Giacometti voltooide een serie van 6 cd's met ijzersterk en verrassend repertoire rondom de duo's van Schubert en Brahms, voor het label  Evil Penguin op. Het duo werd hiermee met de prestigieuze Brahms- Gesellschaft-Prijs 2019 bekroond.

Paolo Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.

>> Uitgebreide discografie op de website van het label : Channel Classics.

>> Recente opnames met Pieter Wispelwey op de website van het label : EPR.

 

CV-update seizoen 2019/2020

Gelieve met het impresariaat contact op te nemen om de meest actuele biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -