Ariën Artists - Markus SCHAEFER, tenor - Nederlandse CV

nothing

 

 
MARKUS SCHÄFER, Tenor
Markus Schaefer main B
>> DEUTSCHER LEBENSLAUF >> ENGLISH BIOGRAPHY >> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> REPERTOIRE >> DISCOGRAPHY

De Duitse tenor Markus Schäfer studeerde zang in Karlsruhe en aan de Robert-Schumann-Hochschule in Düsseldorf bij Armand McLane. Hij kreeg zijn eerste vast opera engagement aan de Opera Studio van Zürich en was vervolgens lid van de Duitse Oper am Rhein in Düsseldorf waar hij tot in 1993 verbleef. Als free-lancer zong hij aansluitend in Hamburg, Berlijn (in de drie operahuizen), Munchen, Dresden, Venetië (aan de Fenice), Barcelona (Liceu), Madrid, Lyon, Wenen (Theater an der Wien), maar ook bij de Salzburger Festspielen en onder meer het Rossini Festival te Pesaro. Tot zijn opera repertoire behoren werken van Monteverdi, Scarlatti, Hasse, Händel, Haydn, Mozart, Rossini, Donizetti, Weber, Nicolaï, J. Strauss en Jacques Offenbach (van deze laatste zong hij onder Nikolaus Harnoncourt in "Barbe-Bleue” bij Styriarte). Zijn allereerste Loge in Wagners Rheingold zong hij onder de leiding van dirigent Andreas Spering, op het Kulturwaldfestival (D) 2016.

Gestaag bouwde hij ook aan een breed concert repertoire, dat vandaag naast talloze geestelijke als wereldlijke kantates, missen en oratoria ook allerhande andere werken behelst, gaande van de vroege barok tot onze hedendaagse componisten als Wolfgang Rihm of Wilhelm Killmayer. Hij maakte niet alleen naam als concert-, opera en liedvertolker maar is ondertussen ook "incontournable" als Evangelist in b.v. Bachs Matthäus en Johannes Passion en wordt hier dan ook wereldwijd voor gevraagd.

Markus Schäfer maakte zijn opwachting met de Wiener Philharmoniker onder Charles Mackerras, Consentus Wien onder Nikolaus Harnoncourt, Het Orkest van de 18de Eeuw, onder Frans Brüggen, The Orchestra of the Age of Enlightenment onder Gustav Leonhardt, Anima Eterna onder Jos Van Immerseel, Choeur Accentus en Insula Orchestra onder Laurence Equilbey, Liedertafel Berlijn, Linos Ensemble, het Philharmonisch Orkest van Poznan onder Jérémie Rhorer, het Brussels Philharmonic onder Leo Hussain, het Nationaal Orkest van Belgïe onder Kwamé Ryan, het RSB (Berlijn) onder Robert King, het Noord-Nederlands Orkest onder Michael Hofstetter e.a. Hij ondernam ook concertreizen naar Australië (Townsville Festival), Moskou (2de Symfonie de Mendelssohn), Dresden (The Dream of Gerontius), tourde met Elias (Mendelssohn) naar Israël en door Duitsland en vergezelde Anima Eterna naar Mexico voor de tenor solo in de 9de van Beethoven.

Naast de bovengenoemden dirigenten was Markus Schäfer eveneens te horen aan de zijde van : Vladimir Jurowski, Alexander Liebreich, Pavel Kogan, Jun Märkl, Howard Arman, René Jacobs, Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Paolo Carignani, Sigiswald Kuijken, Paul Mc Creesh, Michael Gielen, Pierre Cao, Stephan Soltesz, Kent Nagano, Christopher Hogwood en Lars Ulrik Mortensen.

Begenadigd en geinspireerd liedvertolker, grasduint hij regelmatige door het Duitse liedrepertoire. Een passie die hij deelt met vooraanstaande pianisten met wie hij regelmatig op de affiches prijkt van onder meer het Lincoln Center New York, Konzerthaus Wien, Amsbacher Festwochen, Hugo Wolf Akademie Stuttgart, Kammermusikfestival Baden-Baden, Bozar, Concertgebouw Brugge, Schubertiade Feldkirch & Schwarzenberg, de Doelen, deSingel, Théâtre des Champs Elysées en Salle Pleyel te Parijs of nog : Wigmore Hall London.

Nog wat operaweetjes. Markus zong o.a. Fritz (La Grande Duchesse de Geroldstein) onder Nicolas Harnoncourt ; Ferrando (Cosi fan tutte) Aalto Theater Essen  ; Tamino (Zauberflöte) en Andres (Wozzeck) bij de komische Oper in Berlijn; Belmonte in Bremen, Don Ottavio (Don Giovanni) ; Oronte (Alcina) ; Alfred (Fledermaus) ; Ernesto (Don Pasquale) ; Orlando (Orlando Palladino) van Haydn onder Nikolaus Harnoncourt aan het Theater an der Wien.

Discografie

Markus Schäfer werkte mee aan een hele rist CD-producties en radio opnames : zo zijn er de op lof onthaalde opnames van : Cosi fan tutte met La Petite Bande onder Sigiswald Kuijken ; zijn diverse opnames onder Nikolaus Harnoncourt waaronder de Matthäus Passion (tenor aria's) die met een Grammy werd bekroond, Il Re Pastore (Mozart), Armida en Orlando Paladino (Haydn) ; het Weihnachtsoratorium (J.S. Bach) met het Winsbacher Knabenchor ; "Giob" van von Dittersdorf met Schäfer in de titelrol, een opname die de Prijs van de Duitse kritiek ontving ; en Wereldlijke Cantates van J.S. Bach, begeleid door Gustov Leonhardt.

Met de pianisten Christian de Bruyn, Hartmut Höll en Ulrich Eisenlohr speelde heel wat liederen van Beethoven, Mendelssohn en Schubert in. Het melden waard zijn ook het liedprogramma dat hij samen met Christine Schornsheim op Hammerflügel rond laat 18de eeuwse komponisten voor Deutschlandradio Kultur uitwerkte ; de CD-opname met „Der Messias" van Andreas Romberg ism Hermann Max en diens Rheinische Kantorei (opname door WDR/DLF) ; Beethoven 9 met Anima Eterna en een opname met twee verschillende versies van Die schöne Müllerin (de ene van Ludwig Berger de andere van Schubert) samen met de bekende Duitse pianist Tobias Koch.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -