Ariën Artists - Pieter WISPELWEY, Cello - Nederlandse levensloop

nothing

 

 
PIETER WISPELWEY, CELLO

 

 
>> CV FRANCAIS >> CV ENGLISH >> DUO WISPELWEY-GIACOMETTI >> DISCOGRAFIE >> WEBSITE P. WISPELWEY
 

Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester zijn. Zijn repertoire reikt van Bach tot Schnittke, Elliot Carter en voor hem geschreven composities. Bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid werd hij begeleid door verschillende grootheden: als Dicky Boeke en Anner Bijlsma (Amsterdam). Later door Paul Katz (USA) en William Pleeth in (UK).

Hoogtepunten vormen een project rondom de aan Rostropovitch gewijde celloconcerten met verschillende Australische symfonieorkesten, een tournee met het São Paulo Symphony Orchestra en uitvoeringen van de complete celllowerken van Beethoven met fortepianist Kristian Bezuidenhout, in het Konzerthaus Wenen, Wigmore Hall Londen en het Concertgebouw Brugge. Nog in kamermuziek verband (solo of met pianisten als Paolo Giacometti of Cedric Tiberghien) speelde hij in Parijs (Louvre), Londen (LSO St. Lukes, Wigmore Hall), Boston (Celebrity Series), Tokyo (Topan Hall), Beijing (National Performing Arts Centre), Athene (Megaron Hall) en dit jaar (2019) opnieuw in het Arts Center van Seoul, daar samen met Paolo Giacometti.

Door zijn terugkerende optredens in Londen (Wigmore), Parijs (Châtelet, Louvre), Amsterdam (Concertgebouw, Muziekgebouw), Berlijn (Konzerthaus), Milaan (Societta del Quartetto), Buenos Aires (Teatro Colon), Sydney (The Utzon Room), Los Angeles (Walt Disney Hall) en New York (Lincoln Center) heeft Pieter Wispelwey een reputatie opgebouwd als een van de meest charismatische musici van zijn generatie.

Pieter Wispelwey wordt bijzonder gewaardeerd in België waar hij geregeld soleert met orkest of in kamermuziekverband in deSingel, Flagey, Bozar Brussel, Concertgebouw Brugge, de Bijloke Gent, Amuz …  Zo trad hij onder meer op met het Vlaams Radio Koor onder Hervé Niquet ; met het  Agartha Duo in een project rondom Sofia Goebaïdoelina (Festival Novecento Leuven en Amuz) en met het Symfonieorkest Vlaanderen naast Lorenzo Gatto in Brahms’ dubbel concerto voor viool en cello. In een recente cd-opname vertolkt Pieter Wispelwey aan de zijde van het Belgisch orkest Les Métamorphoses onder de leiding van Raphael Feye zowel de Fantasie voor cello en orkest en het Concertino voor cello van Mieczyslaw Weinberg (1919-1996). Uitgekomen bij het label Evil Penguin in 2022. Ook tijdens het huidige seizoen 2023/2024 was hij samen met het kamerorkest Bryggen hie in diverse zalen met Sir John Taveners meesterwerk "The potecting veil" te beleven.

Van het onlangs gecreëerde dubbelconcerto voor viool en cello van componist Michel van der Aa, viel Pieter Wispelwey de eer te beurt, de eerste uitvoering van dit werk in Noord-Amerika aan de zijde van het Vancouver Symphony Orchestra, te mogen uitvoeren.

Lang is de lijst van de orkesten waarbij hij zijn opwachting maakte : Boston Symphony Orchestra, Dallas Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, Tokyo Philharmonic, Sydney Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, Gewandhaus Orchester Leipzig, Danish National Radio Symphony, Budapest Festival Orchestra, Camerata Academica Salzburg, Rotterdams Philharmo-nisch etc...  dit onder drigenten als Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Yannick Nézet-Séguin, Jeffrey Tate, Kent Nagano, Sir Neville Marriner, Philippe Herreweghe, Vassily Sinaisky, Vladimir Jurowski, Kristiina Poska, Paavo Berglund, Louis Langrée, Marc Minkowski, Ton Koopman en Sir Roger Norrington. 

Zijn discografie behelst tientallen cd-inspelingen bij de labels Onyx, Channel Classics en Evil Penguin, waarvan een zestal met Internationale prijzen bekroondwerden. In 2012 het jaar van Pieter Wispelwey's 50e verjaardag met het uitbrengen van zijn derde opname van de cellosuites van Bach, bij het label ‘Evil Penguin Classics’, waar hij ondertussen met pianist Paolo Giacometti een zesdelige CD-serie met originele en bewerkte kamermuziekwerken van Brahms en Schubert - die hij daarbij met andere componisten (ook hedendaagse) confronteert - opgenomen heeft. Dit project leverde hen alvast de prestigieuze Brahmsgesellschaft-Prijs 2019 op.

Pieter Wispelwey bespeelt een 1760 Giovanni Battista Guadagnini cello en een 1710 Rombouts barokcello.  

CV-Update : juni 2024. Gelieve u tot het agentschap te richten voor de recentste versie van Pieter Wiselwey's biografie te bekomen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -