overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
 
WERNER VAN MECHELEN, BAS-BARITON
 
 

CV FRANCAIS

CV ENGLISH

CV DEUTSCH

REPERTOIRES

ARTIST'S OWN WEBSITE

 

De veelzijdige Belgische Bas-Bariton Werner Van Mechelen behoort zowel in de operawereld, als ook in concert- en liedbereik internationaal tot één van de belangrijkste zangers in zijn vak

Zijn debuut in 2017 in de rol van Klingsor in de Parsifal-productie van de Bayreuther Festspiele vormt een absoluut hoogtepunt uit zijn recente loopbaan. Dat het Festival hem ondertussen opnieuw vastlegde is tekenend voor het algemene ontzag dat Werner Van Mechelen in het Wagner-vak geniet. Zo trad hij recent ook aan als Alberich in Der Ring des Nibelungen bij de deutsche Oper Berlin en de Staatsoper Hamburg en in Siegfried bij de Tiroler Festspiele Erl, als Wolfram in Tannhäuser aan de Saarländische Staatstheater Saarbrücken en als Heerrufer in Lohengrin in de Muntschouwburg ...

Andere recente engagementen leidden hem naar de Komische Oper Berlin als Pandolphe in Cendrillon (Massenet) en de Hamburgische Staatsoper als Don Pizarro in Fidelio (van Beethoven).

In 2019 is Werner Van Mechelen dan weer door de NDR Hamburg uitgenodigd om er onder leiding van Alan Gilbert in de Elb-Philharmonie Hamburg in de hoofdrol in Ligeti’s Le grand macabre zijn opwachting te maken. In het Théâtre du Capitole de Toulouse neemt hij de rol op van Muziekleraar in een nieuwe productie van Ariadne auf Naxos. Daarnaast zal hij op uitnodiging van het Freiburger Bachchor in Bach's Weihnachtsoratorium soleren.

Voor de viering van de 100ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog creëerde Werner Van Mechelen een kamermuziekprogramma In Flanders fields, onder de slogan Nooit meer oorlog !

Het opera-repertoire van Werner Van Mechelen gaat van barokpartijen, via Mozart-rollen zoals Conte Almaviva, Figaro, Don Alfonso, Don Giovanni, Leporello en Papageno, langs Duits en Italiaans repertoire, zoals Puccini’s Marcello, Scarpia, Michele en Gianni Schicchi en Verdi's Ford en Amonasro, tot het moderne repertoire met onder meer Wozzeck naast talloze wereldcreaties.

Het zwaartepunt ligt vooral bij het Duitse repertoire, voornamelijk in het Wagner- en Strauss-vak. Zijn Wagner-repertoire telt ondertussen de rollen van Wolfram, Kothner, Klingsor, Amfortas en KurwenalAlberich heeft hij naast de bovengenoemde huizen eveneens met succes aan de Opéra Royal de Wallonie (met TV-opnames), de Nederlandse (nu Nationale) Opera Amsterdam, de Vlaamse Opera (nu Opera Vlaanderen) Antwerpen en Gent, aan het Teatro La Fenice Venetië, gezongen. In het Sopot Wagner-Festival vertolkte hij zijn eerste Rheingold Wotan en als Kurwenal in Tristan und Isolde was hij in de Staatsoper Hamburg en in Bogota te beleven. In het Strauss-repertoire was hij te beleven als Faninal, Musiklehrer (Opéra national du Rhin), Jochanaan (Opéra de Monte-Carlo) en Mandryka (Göteborgs Operan en Opéra Royal de Wallonie).

Werner Van Mechelen heeft een intensieve samenwerking met de Belgische en Nederlandse operahuizen: in de Koninklijke Muntschouwburg vertolkte hij Wozzeck, Nekrotzar, Sancho Pansa, Chambellan (Boesmanns/Yvonne) en le Fils âiné (Boesmans/Au monde), in de Vlaamse Opera onder andere Besenbinder, Ford, Amonasro, Geisterbote en Amfortas, en in de Nederlandse Opera Varlaam, Tierbändiger/Athlet en Alberich. Voorts, werd de bas-bariton ook uitgenodigd als Pizarro in de Opera van Avignon, als Nekrotzar in het Gran teatro del Liceu, als Scarpia in Tosca in de Oper Augsburg naast vele rollen in operahuizen in Paris, Zürich, Köln

Werner Van Mechelen zong onder de leiding van grote dirigenten zoals:  Hartmut Haenchen, Sigiswald Kuijken, Ton Koopman,  Antonio Pappano, Marc Minkowski, Bernhard Kontarsky, Patrick Davin, Jeffrey Tate, Silvio Varviso, Franck Ollu, Stefan Soltesz, Gustav Kuhn, Alexander Joel, Donald Runnicles, Eliahu Inbal, Kent Nagano, Alain Altinoglu en Jaap van Zweden en met vele gerenommeerde regisseurs, zoals:  Laurent Pelly, Oliver Py, Jean-Louis Grinda, Damiano Michieletto, Georges Delnon , Guy Joosten,Mariame Clément, Ivo van Hove, Uwe Eric Laufenberg, Robert Carsen, Tatjana Gürbaca, Pierre Audi, Götz Friedrich, Lorenzo Fioroni, David Freeman en Joël Pommerat.

In de loop der jaren ontwikkelde een immense affiniteit met het Lied- en concertrepertoire. Tot zijn vast concert-repertoire behoren de complete Passies van J. S. Bach, beduidende missen en oratorio van Haydn, Mozart, Beethoven en Schubert, grote romantische werken als Elias of Brahms' Ein deutsches Requiem naast het Requiem van Verdi, naast orkestliederen van Gustav Mahler en werken uit het moderne en hedendaags repertoire.

Zijn Lied-repertoire bevat de belangrijke Liedcycli van Schubert, Schumann en Brahms naast vele werken buiten het gangbare repertoire. Werner Van Mechelen werkte reeds samen met pianisten zoals Jozef de Beenhouwer, Lucas Blondeel en Eric Schneider.

DISCOGRAFIE

De discografie getuigt van zijn grote verscheidenheid. Zo speelde Werner Van Mechelen CD's in met liederen van Franz Schubert, Richard Strauss, Claude Debussy en Francis Poulenc, naast opnames van Elias (Mendelssohn), Don Giovanni en Le nozze di Figaro (Mozart), Livietta e Tracollo (Pergolesi), Die Meistersinger von Nürnberg en Das Rheingold (Wagner).  Op DVD kunnen we de artiest bewonderen in Le Roi d’Ys van (Lalo), Don Quichotte (Massenet), Le grand Macabre (Ligeti) en Stradella van César Franck. Verder zijn er Cd’s met opnames van Vlaamse componisten zoals Lodewijk Mortelmans en Peter Benoit, die de zanger nauw aan het hart liggen.

 

Werner Van Mechelen studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven bij Roland Bufkens en volgde meester-cursussen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schwarzkopf, Robert Holl, Mitsuko Shirai, Hartmut Höll en Malcolm King. Hij bekwam meerdere internationale prijzen waaronder Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel, de Internationale Zangwedstrijd in 's-Hertogenbosch en Toulouse, het Concurso Internacional de Canto Francisco Viñas in Barcelona en de Cardiff Singer of the World Competition.

cv update : Seizoen 2018/2019

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -