Ariën Artists - Mikhail RUDY, piano - Nederlandse CV

nothing

 

>> piano roster

Mikhail RUDY, piano

rudy
>> ENGLISH BIOGRAPHY >> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> REPERTOIRE >> THE NOVEL / LE ROMAN

Met wapenfeiten als een eerste prijs op de Marguerite Long Wedstrijd in Parijs (1975), de Prix de l'Academie du Disque Française voor zijn opname van Rachmaninov- en Tsjaikofski-concerto's, de Grand Prix du Disque voor het solowerk van Szymanowski, de Grand Prix Academie Charles Cros voor zijn Skrjabin-cyclus en de Grote Prijs Franz Liszt in Boedapest voor zijn opname van de solostukken van deze componist, heeft Mikhaïl Rudy meer dan eens bewezen tot de opmerkelijkste pianisten van zijn generatie te behoren. Zijn concertdebuut in het Westen destijds, met een uitvoering was van Beethovens Triple Concerto met aan zijn zijde niemand minder dan Mstislav Rostropovitsj en Isaac Stern, illustreert dit ten volle. Georganiseerd ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Marc Chagall was dit concert meteen ook kenmerkend Mikhaïl Rudy's artistieke ingesteldheid. Reeds jong was hij gefascineerd door, en vond hij inspiratie bij, kunstenaars, componisten en uitvoerders die een synthese tussen Oost en West brachten. Zo bleef hij in diens laatste levensjaren nauw contact hebben met Chagall.

Naast zijn diverse activiteiten als concertpianist is hij ook artistiek directeur en bezieler van het Festival de Saint-Riquier. Daarnaast werkte hij mee aan documentaires (o.m. over het leven van Tsjaikofski bij de BBC), en aan radio-uitzendingen voor France-Musique over Skrjabin, Brahms, Szymanowski en Janácek. Zijn andere stokpaardjes zijn literatuur en experimentele videokunst.

Vandaag is zijn hoofdverblijfplaats Parijs. Reeds in 1977 verliet hij Rusland. Sedert de val van het communisme reist hij regelmatig terug naar zijn geboorteland, waar hij door alle grote Russische orkesten uitgenodigd wordt, o.a. het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg en in Moskou.

Vanaf de jaren 1980 werd hij uitgenodigd door gerenommeerde instellingen: zijn Amerikaans debuut met het Cleveland Orchestra en Lorin Maazel, een optreden op de Salzburger Festspiele met Herbert von Karajan, zijn Londens debuut met het London Symphony Orchestra en Michael Tilson Thomas en een uitvoering van de Wanderer Fantasie met de Berliner Philharmoniker onder leiding van Maris Jansons. Met deze orkesten blijft Rudy nog jaarlijks samenwerken, evenals met de Pittsburgh Symphony en het Filharmonisch Orkest van Oslo. Ook op de grote festivals is hij regelmatig te gast: Berlijn, Wenen, Tanglewood, Edinburgh, Schleswig-Holstein, Robeco Amsterdam en Blossom.

Zijn exclusieve contract met EMI resulteerde in een interessante cataloog met als een van de uitschieters de opname van Rachmaninovs integrale oeuvre voor piano en orkest met het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg en Maris Jansons.

"Double Dream" het duo dat Mikhaïl Rudy samen met jazzpianist Misha Alperin heeft opgericht brengt programma's met composities uit het klassieke repertoire die deels partituur-getrouw en deels geïmpoviseerd uitgevoerd worden. De concerten kenden ondertussen een laaiend succes in Noorwegen, Frankrijk en Duitsland. Sedert 2004 is het progamma ook te beluisteren op CD (bij EMI).

Ook de voorstelling "Le Pianiste" naar het bekende boek van W. Szpilman en uitgevoerd door Mikhaïl Rudy et Robin Renucci werd op lof onthaald.

 
- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -