overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
>> mezzo roster

Virpi RÄISÄNEN, mezzo-soprano

virpi_gr

 
>>ENGLISH BIOGRAPHY >> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> DEUTSCHER LEBENSLAUF >> REPERTOIRE >> MEDIA

Virpi Räisänen, mezzosopraan, studeerde met de hoogste onderscheiding af aan het Utrechts Conservatorium bij Eugenie Ditewig en aan het Amsterdams Conservatorium bij Udo Reinemann.

Virpi Räisänen maakte haar debuut bij de Salzburger Festspiele in 2009. Ze zong een van de vier hoofdrollen in Luigi Nono's opera Al gran sole carico d'amore, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker olv. Ingo Metzmacher in regie van Katie Mitchell. Voor 2010 was ze opnieuw uitgenodigd door de Salzburger Festspiele, voor een rol in de nieuwe opera van Wolfgang Rihm, Dionysos, in regie van Pierre Audi, die in Salzburg in première ging in 2010 en daarna herhaald werd in Amsterdam (DNO) in het kader van het Holland Festival en in de Berliner Staatoper. Daar vertolkte zij in 2013 ook de rol van Iseut aux Blanches Mains in de opera Le vin herbé van Frank Martin, eveneens geregisseerd door Katie Mitchell. In 2015 zong zij bij De Nationale Opera in een productie van Alban Bergs Lulu en in de herneming van de succesvolle productie van Dialogues des Carmélites (regie: Robert Carsen).

Ook hoofdrollen in operarepertoire als Händels Floridante en Glucks Orfeo ed Euridice zong zij veelvuldig.

Als concertzangeres soleerde zij onder meer bij het Orchestre Philharmonique et le Choeur du Radio France (Esa-Pekka Salonen), Radio Philharmonic Finland (Sakari Oramo en Hannu Lintu), Helsinki Philharmonic (John Storgårds), Tapiola Sinfonietta, Staatskapelle Berlin, European Union Chamber Orchestra en Camerata Nordica. Daarnaast concerteerde zij vaak als liedvertolker in haar geboorteland Finland, andere Scandinavische landen, Nederland, Letland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Japan.

Virpi heeft een opnamecontract met ONDINE. Haar debuut-cd Legacy of Mahler (2012) is met grote enthousiasme verwelkomd door de internationale pers.

Hoogtepunten in seizoen 2015-2016 zijn onder meer de monoloogopera The Rave van Hosokawa tijdens het Fins Nationaal Opera Festival, de speciaal voor haar geschreven opera Lusia van componist Juha T. Koskinen op het Helsinki Festival en Haydnprogramma bij Tapiola Sinfonietta.

Ook componist Kalevi Aho schrijft zijn Zestiende symfonie speciaal voor Virpi, die het stuk met het Fins Radio Symfonieorkest onder Hannu Lintu in première zal brengen.

Sinds 2012 is zij ook artistiek leider van het Oulunsalo Soi Kamermuziek Festival in Finland.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -