Ariën Artists - Camilla NYLUND, soprano - Nederlandse CV

nothing

 

Camilla NYLUND, soprano

>> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> DEUTSCHER LEBENSLAUF >> ENGLISH BIOGRAPHY

De Finse sopraan Camilla Nylund, die vandaag door haar uitzonderlijke vertolkingen van o.a. Wagner- en R. Strauss rollen, ongetwijfeld tot de wereldtop mag gerekend worden, studeerde aanvankelijk bij professor Eva Illes, vervolgens perfectioneerde zij zich in de opera- en liedklas aan het Mozarteum te Salzburg. In 1995 werd zij door de International Foundation van het Mozarteum bekroond met de 'Lilli Lehmann Medal'.

Datzelfde jaar zong Camilla Nylund met groot succes de rol van Micaela/"Carmen" aan de Niedersächsische Staatsoper te Hannover, waarna zij aangenomen werd als vaste zangeres van het ensemble. Zij vertolkte voorts rollen als Antonia/"Les Contes d’Hoffmann", Rosalinde/Die Fledermaus, Fiordiligi/Così fan tutte, Pamina/Die Zauberflöte, Agathe/Der Freischütz en Eva/Die Meistersinger von Nürnberg. Camilla Nylund maakte haar debuut aan de Finse Opera in '96 met de vertolking van gravin Almaviva/Le Nozze di Figaro. In deze rol werd zij uitgenodigd aan de Semperoper te Dresden, de Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf) en de Deutsche Oper te Berlijn. Op het Savonlinna Opera Festival in 1997 zong Camilla Nylund de rol van Pamina/Die Zauberflöte. Hiermee bereikte zij een triomf zowel bij het publiek als bij de pers. In 1999 vervoegde Camilla Nylund het solisten ensemble van de Semperoper in Dresden, wat haar niet weerliet ondertussen met gastoptredens aan de Scala, de Bayerische Staatsoper (BSO), de Parijse opera Châtelet, de Vlaamse Opera, de Opera van Keulen, het Nationaal Theater van Tokyo, de Opera van Zurich e.a. aan haar internationale loopbaan te timmeren.

Ondertussen heeft ze door haar ongeëvenaarde vertolkingen van onder meer het grote Duitse romantische repertoire de wereldtop bereikt. En hoe ! Ze wordt alom geliefd niet alleen omwille van haar uitmuntende artistieke prestaties, maar ook voor de credibiliteit en de uitstraling waarmee ze aan de legendarische heldinnen uit de Wagners en Strauss' opera's vorm weet te geven. Ze is zowel een fantastische Arabella, Daphne, Chrysotemis (Elektra), Ariadne, Salome, Kaiserin (Frau ohne Schatten), Marschallin (Rosenkavalier) en Gräfin (Capriccio) als een weergaloze Elisabeth, Eva, Venus, Sieglinde, Elsa, Senta en prijkt met deze R. Strauss en Wagnerpartijen aan de affiche van de Staatsoper unter den Linden en de Deutsche Oper Berlin, de Opera van Hamburg, de Wiener Staatsoper, de Scala, het Teatro Real de Madrid, de Nationale Opera Amsterdam, de Parijse Opera Bastille, de bayerische Staatsoper in Munchen en in het kader van de Bayreuther Festspiele. Daarnaast maakte ze furore met haar vertolking van Leonore (Fidelio) een werk dat ze ook opnam onder de leiding van Nikolaus Harnoncourt, en de titelrol in Rusalka (Dvorak). Met deze rol vierde ze haar debuut bij de Salzburger Festspiele (2008) en aan het ROH Covent Garden. Aan de Finse opera zette ze dan weer een fenomenale Marietta uit Korngolds Die tote Stadt neer.

Actualiteit

Camilla Nylund wacht een fenomenaal seizoen 2016/2017 met optredens aan de Staatsoper unter den Linden Berlin (Leonore in Fidelio onder Daniel Barenboim en Die Kaiserin in Frau ohne Schatten onder Zubin Mehta) ; aan de Staatsoper te Wenen (Marietta in Die tote Stadt onder Mikko Franck, Sieglinde in Walküre onder Peter Schneider alsook Leonore in Fidelio onder Cornelius Meister) ; aan de opera van Helsinki (Senta in Fliegende Holländer onder John Fiore) aan de Semperoper te Dresden (Rosalinde in Fledermaus), aan de Deutsche Oper Berlin (Venus in Tannhäuser onder Donald Runnicles) et bij de Bayreuther Festspiele in de rol van Sieglinde, Die Walküre onder de leiding van Marek Janowski

 

Naast haar optredens in operaproducties werkt Camilla Nylund regelmatig samen met Europese toporkesten waaronder de Berliner Philharmoniker o.l.v. Sir  Simon Rattle en het Orchestra Santa Cecilia (Rome) maar ook met de voornaamste Amerikaanse orkesten. Haar concert repertoire bevat de belangrijke werken voor sopraan dat ze onder eminente dirigenten als Nicholas Harnoncourt, Adam Fischer, Gary Bertini, Leif Segerstam, Esa-Pekka Salonen, Helmuth Rilling, Nicholas McGegan, Roger Norrington, Osmo Vänskä, Philippe Herreweghe, Daniel Barenboim, Christian Thielemann, Jukka-Pekka Saraste, om er maar een paar te noemen gezonge heeft. In haar geboorteland, werkte ze mee aan meerdere radio- en televisieopnames met het Finse Radio Orkest. Sinds haar medewerking aan de wereldpremière van Schuberts Lazarus is blijven zingen onder de leiding van Helmut Rilling aan de International Bach Academy. In dat repertoire speelde ze ook cd's in onder Philippe Herreweghes muzikale leiding. In 2000 oogstte Camilla Nylund een overweldigend succes met Richard Strauss' Vier letzte Lieder in het Concertgebouw te Amsterdam.

Tijdens haar rijkgevulde loopbaan zong Camilla Nylund onder meer Freia/Rheingold, Emma/Khovantchina, Fiordiligi/Cosi fan tutte, Contessa/Nozze di Figaro en Eva/Meistersinger allen bij de Bayerische Staatsoper München, Rosalinde/Fledermaus en Marschalin/Rosenkvalier (in de Semperoper, Dresden), Leonore/Fidelio (Zürich) en Salome (Mannheim),

cv-update seizoen 2016/2017, oktober. Voor een update van Camilla NYLUNDS levensloop, gelieve het agentschap te contacteren.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -