overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
>> bass-baritone roster

Klaus MERTENS, Bass

mertens_main
>> BIOGRAPHIE FRANCAISE

Klaus Mertens, afkomstig uit Kleef (BRD), ontving op school al zijn eerste zanglessen. Hij studeerde muziek en pedagogie en volgde aanvankelijk een loopbaan in het onderwijs.

Zijn zangopleiding, die hij met onderscheiding afsloot, voltooide hij bij de professoren Else Bischof-Bornes en Jacob Stämpfli (lied, concert, oratorium) en Peter Massmann (opera).

Meteen daarna begon een drukke concertcarrière, zowel in Duitsland als daarbuiten. Klaus Mertens werkt niet alleen samen met vele vooraanstaande specialisten in de z.g. ‘oude muziek’ zoals Ton Koopman, Frans Brüggen, Nicholas McGegan, René Jacobs, Philippe Herreweghe, Sigiswald Kuijken, Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt maar ook met gerenommeerde dirigenten van het klassieke repertoire zoals Gary Bertini, Peter Schreier, Gerard Schwarz, Hans Vonk, Ivan Fischer, Kent Nagano, Edo de Waart, Herbert Blomstedt, Enoch zu Guttenberg, Sir Roger Norrington, Kenneth Montgomery, Christian Zacharias en vele anderen.

Een en ander resulteerde in een zeer succesvolle samenwerking met prominente orkesten als het Amsterdam Baroque Orchestra, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamerorkest, Rotterdams Philharmonisch, Jeruzalem Symphonie Orkest, de grote orkesten van Berlijn, Gewandhaus-Orchester, Dresdner Philharmonie, Saint Louis Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra e.v.a.

Ook is Klaus Mertens regelmatig te gast op internationale festivals als het Mozart Festival Lille, Bach-Tage Berlin, Festival van Vlaanderen, Praagse Lente, Handel Festival Oxford, Festival Liturgica Jeruzalem, Bologna Festival, Maggio Musicale Florence, Festival d’Aix-en Provence, Bach Festival Los Angeles, Festival Oude Muziek Utrecht, Europäisches Musikfest Stuttgart, Festival ‘Klangbogen’ Wenen, Sleeswijk-Holstein Festival, Salzburger Festspiele, Festival d’Ambronay, Festival de Beaune, Mostly Mozart Festival New York, Luzern Festival, BBC Proms, etc.

Hij staat bekend als een vooraanstaand en veelgevraagd vertolker van de oratoriumliteratuur uit de barok en maakte met verschillende dirigenten herhaaldelijk opnamen van de grote vocale werken van Bach. In oktober 2003 voltooide hij de CD opnamen van de voltallige cantates van Bach met Ton Koopman en The Amsterdam Baroque Orchestra. Tilman Michael schreef hierover in “fono forum” van april 1996: “...ich kenne keinen anderen Bassisten, der Bach so hervorragend interpretiert wie Klaus Mertens.”  Dit project, dat zich uitstrekte over een periode van 10 jaar en waaraan grote tournees door Europa, Amerika en Japan verbonden waren, markeert een wel zeer bijzonder hoogtepunt in Klaus Mertens’ carrière, aangezien hier voor het eerst een zanger Bachs complete vocale oeuvre zowel op CD als in de concertzaal ten gehore heeft gebracht. Inmiddels werkt hij met Ton Koopman en het ABO aan een nieuw cd project gewijd aan het werk van Bachs leermeester Dietrich Buxtehude.

Tegelijkertijd beoefent Klaus Mertens met veel succes de liedkunst vanaf haar eerste begin tot en met de modernen. Partners daarin zijn o.a. het Leipziger Streichquartett (Schoeck) en Tiny Mathot (Schubert / Wiinterreise). In het genre zang en orkest omvat zijn repertoire een wijde boog van Monteverdi tot eigentijdse componisten, waarvan sommigen zelfs werken aan hem hebben opgedragen.

Zijn discografie van momenteel  ca. 120 CD s en zijn talrijke optredens voor radio en televisie bevestigen de reputatie van Klaus Mertens als een veelzijdig zanger.


 

 
- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -