Ariën Artists - Petra Lang - Levensloop - Nederlands

nothing

 

 
PETRA LANG, SOPRAAN - LEVENSLOOP

 

LEBENSLAUF (DEU) BIOGRAPHY BIOGRAPHIE (FR) REPERTOIRES C & O MEDIA ARTIST'S OWN WEBSITE
 
Sterke vrouwen als handelsmerk

Petra Lang wordt als één der belangrijkste Wagner-vertolkster van onze tijd aanzien. Zo gooide ze hoge ogen als Isolde in Bayreuth, Munchen en Wenen, Brünnhilde in de Ring-cyclus aan de Semperoper Dresden onder Christian Thielemann, aan de Staatsoper Wenen onder Peter Schneider en aan het Grand Théâtre van Genève onder Ingo Metzmacher. Verder maakte ze, eveneens als  Brünnhilde, haar opwachting in Bamberg, Berlin, Budapest, Bukarest, Dortmund, Luzern, Munchen, Parijs, Stuttgart en Tokyo.

Haar prestatie in "Götterdämmerung" aan de Semperoper Dresden ontlokte de volgende quote : Petra Lang als Brünnhilde wird hier zur Sensation. […] keine Kollegin singt die Brünnhilde derzeit in allen Registern derart kultiviert, textverständlich und glutvoll in der Mittellage.“
(concerti, Kirsten Liese, 22. Januar 2018)

Ook haar vertolking van Ortrud (Lohengrin), wordt wereldwijd als legendair omschreven. Vanuit het mezzo-sopraan-vak bouwde Petra Lang zorgvuldig haar repertoire uit, waarbij ze gestadig erkenning genoot voor haar vertolking van Judith (Hertog Blauwbaards burcht), Cassandre (Les Troyens), Ariadne (Ariadne auf Naxos), Marie (Wozzeck) naast Wagner-partijen als Brangäne, Sieglinde, Venus, Kundry, Waltraute en Fricka.

Ondertussen kan ze terugblikken op een intercontinentale carrière. Hoogtepunten vormen daarbij haar optredens bij de Salzburger Festspiele, de festivals van Bregenz, Edinburgh en uiteraard Bayreuth, waar ze als Brangäne, Ortrud en Isolde haar opwachting maakte.

Haar vertolking van Cassandre tijdens een live-opname van „Les Troyens“ met London Symphony Orchestra onder Sir Colin Davis, leverde haar maar liefst twee Grammy Awards, de BRIT Award, de Prijs van de Duitse platenkritiek én de Gouden Prijs prix van de zogeheten l’ “Académie du disque”. Met het oeuvre van Gustav Mahler heeft Petra Lang in de loop der jaren een bijzondere affiniteit ontwikkeld. Ze nam ze deel aan de opnamen voor DECCA van diens 2de en 3de Symphonie met het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam onder Riccardo Chailly.

 

Recente engagementen

Meer recent trad Petra Lang als Isolde bij de Bayreuther Festspiele aan. Aansluitend vertolkte ze Brünnhilde in de Ring van regisseur Dieter Dorns aan het Grand Théâtre de Genève (muzikale leiding Georg Fritzsch) en vervolgens in die van Achim Freyer te Seoul. Noemenswaardig is het concert dat ze op uitnodiging van het Symfonish Orkest van de Oostenrijkse radio en televisie bracht, waarbij ze de liedcyclus van Alexander Zemlinsky naar gedichten van Maurice Maeterlinck ten beste gaf. Heel wat engagementen van de afgelopen maanden, waaronder dat bij de Bayreuther Festspiele om er Brünnhilde te vertolken werden omwille van de beschermende maatregelen tegen covid-19 geannuleerd.

Nieuwsjes

Tijdens het aankomende seizoen (2020/2021) zal Petra Lang onder de muzikale leiding van Christian Thielemann in Siegfried en Götterdämmerung in de Semperoper te Dresden te horen zijn. In concert is het alvast uitkijken naar haar interpretatie van Gustav Mahlers Rückertlieder, die ze op uitnodiging van het Philharmonisch Orkest van Straatsburg onder Klaus Peter Flor zal brengen. Op middellange termijn zal ze haar operarepertoire met rollen als Kostelnicka (Jenufa), Klytämnestra (Elektra) en Heriodas (Salome) uitbreiden.

Grootse toewijding

Ondanks haar vele opera-engagementen, blijft Petra Lang zich verdiepen in andere repertoires. Alles samen beslaat haar repertoire meerdere eeuwen muziek. In concert soleert ze net zo goed in cantates, passies en oratoria van onder meer Bach als in werken van hedendaagse componisten. En dan, is er die immense toewijding voor de symfonische werken en orkestliederen van onder meer Mahler et Wagner in dewelke haar stem uitzonderlijk tot haar recht komt.

Gevraagd in divers repertoire, zong Petra Lang in de loop der jaren dan ook herhaaldelijk onder de leiding van vermaarde dirigenten als Gerd Albrecht, Claudio Abbado, Pierre Boulez, Semyon Bychkov, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Andrew Davis, Colin Davis, Ivan Fischer, Bernard Haitink, Armin Jordan, Fabio Luisi, Marek Janowski, Riccardo Muti, Wolfgang Sawallisch, Simon Rattle, Donald Runnicles, Jeffrey Tate, Christian Thielemann en Franz Welser-Möst.

Een palet aan emoties

Slechts een handvol operazangers slagen erin, ook in het Lied-repertoire uit te munten, hun stem te plooien de naar de hoge eisen die het genre stelt. Petra Lang echter, heeft zich als een uitzonderlijk fijngevoelige en genuanceerde liedvertolkster ontpopt. Haar vertolkingen getuigen van uitzonderlijke diepgang en leggen een hemels palet aan kleuren bloot. Zo gaf ze recitals  met  pianisten als Adrian Baianu, Malcolm Martineau, Carmen Piazzini, Maurizio Pollini, Wolfram Rieger, Charles Spencer of nog Einar Steen-Noekleberg in Amsterdam (Concertgebouw), Brussel (De Munt), Dresden (Semperoper), Edinburgh, Genève (Victoria-Hall, Grand Théâtre), Gent, London (Wigmore-Hall, St. Lukes), Milaan (Scala), Munchen (Gasteig), New-York (Carnegie-Weill-Hall, Danny Kaye Hall, Rockefeller University), Tokyo en Parijs (Châtelet, Louvre, Salle Pleyel).

 

Zoveel meer dan een coach

Geboren te Frankfurt am Main, vervolgde Petra Lang na het afsluiten van haar volledige opleiding als violiste, haar muzikale studies met een zangopleiding bij Gertie Charlent en Ingrid Bjoner. Ze verdiepte zich in het Wagnervak aan de zijde van Astrid Varnay en studeerde eveneens met de Italiaanse tenor Angelo Loforese. Daarnaast volgde ze Master Classes bij onder meer Judith Beckmann,  Brigitte Fassbaender, Hans Hotter, Dietrich Fischer-Diskau en Peter Schreier.

Vrij snel ondekte ze haar passie voor het lesgeven. Zo was ze meteen na het afsluiten van haar vioolstudies, van 1982 tot 1989 als docente viool, altviool werkzaam, en onderwees algemene muzikale opvoeding en basisopleidingen aan de muziekacademie van Gross-Gerau en aan de stedelijke muziekschool te Rüsselsheim.

Ze gaf master classes “zang” aan de Mahler Society London (2006), aan de Keulse “Musikhochschule” (2007), in Munster (2007/2008), in London (2009, 2012) en in het kader van de Bayreuther Festspiele 2013 waar het accent op Wagner lag, aan de  muziekacademie van St. Goar (2014/15). Ze werd eveneens uitgenodigd om een master class te geven aan de opleidingsstudio van de opera  van Keulen (2015) en aan de  “Musikhochschule” van de Johannes Gutenberg Universiteit, Mainz (2018).

Geruggesteund door haar rijke pedagogische en professionele ervaring, wil Petra Lang haar  jonge collega’s zangers, niet alleen wegwijs maken, maar hen ook met tips en ondersteuning stimuleren de leren de juiste professionele beslissingen te nemen. De nadruk ligt daarbij op  stemvorming,  stemvak-advies, rol-instudering en -beheersing, vertolking naast het uitstippelen van een "individuele doch aan de realiteit getoetste georiënteerde professionele loopbaanplanning". Zo ontwikkelde ze het concept PetraLangKlang© waarbij ze elementen uit de “Peter-Hess®-Klangmethodes” in haar master classes overneemt.

cv-update : Seizoen 2020/2021

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -