overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
>> piano roster

Roberto GIORDANO, Piano

giordi
>> BIOGRAPHIE FRANCAISE >> ENGLISH BIOGRAPHY >> PERSONAL WEBSITE

Roberto Giordano werd in 1981 in Tropea (Italië) geboren. Hij begon zijn pianostudies onder leiding van Angela Masneri. Op zijn veertiende was hij de jongste leerling aan het Parijse “Ecole Normale de Musique Alfred Cortot”. Hij kreeg er les van Marcella Crudeli en behaalde er volgende diploma’s: “Brevet”, “Diplôme” en “Diplôme Supérieur” telkens met unanimiteit en felicitaties van de jury. Terzefdertijd (1999) op 18-jarige leeftijd, verlaat hij het conservatorium “G.Rossini” van Pesaro met grootste onderscheiding en een eervolle vermelding. Hij vervolgt zijn studies aan de beroemde ”Accademia Pianistica Internazionale Incontri col Maestro” onder begeleiding van Leonid Margarius en Piero Rattalino. Daar behaalt hij tenslotte zijn diploma met de eervolle titel van MASTER.In Imola nam hij o.a. deel aan de Masterclass van Leslie Howard, die toegespitst was op de twee pianoconcerto’s van Liszt. Voorts werd Roberto Giordano’s vertolking van de integrale Chopin-études werd door niemand minder dan Vladimir Ashkenazy op lof onthaald.

Van kleins af aan nam hij met succes deel aan een aantal internationale wedstrijden binnen en buiten Italië. In 2003 werd hij 4de op de Koningin Elisabeth Wedstrijd, waardoor hij grote internationale media-aandacht kreeg en naar befaamde podia uitgenodigd werd. Onder meer: Teatro alla Scala/Milaan, Paleis van schone kunsten/Brussel, Hermitage Theater/Sint Petersburg, Konzerthaus/Berlijn, Mozarteum/Salzburg, maar ook in het theater van de verboden stad in Peking, het Minato Mirai/Yokohama, Theater an der Wien, Filharmonie van Wroclaw, Alte Oper/Frankfurt, Imperial Mint/Istanbul, Auditorio de Leòn, Teatro Olimpico/Vicenza, Salle Cortot/Parijs, Paleis van schone kunsten/Charleroi, Teatro dal Verme/Milaan, Teatro Franschini/Pavia, Flagey/Brussel, Salle Philharmonique de Liège, Muntschouwburg/Brussel, Teatro Manzoni/Milaan, Accademia Filarmonica Romana.etc.

Roberto Giordano maakte ook zijn opwachting op de festivals van: Verbier, Musical Olympus International Festival/Sint Petersburg, Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen, Istanbul Music Festival, Asia Performing Arts in Zuid-Korea, Settimane Musicali de Stresa, Europalia Italië, Semaines Musicales de Chamonix, “Genova 2004”, Festival MiTo de Turin, Pomeriggi Musicali de Milano, Festival de Ravello, BFCM te New York etc.

Als solist trad hij op met orkesten als het Nationaal Orkest van België, l’Orchestre de Liège, de Camerata van Sint Petersburg, het Staatsorkest van Roemenië, Filarmonica Marchigiana, het Orkest van Padova en Venetië, het Symfonisch orkest van Gwangjiu (Zuid-Korea), het Filharmonisch orkest van Bucarest, het Symfonisch orkest van Aachen, Orchestra dei Pomeriggi Musicali di Milano e.a. In 2009 speelde Roberto Giordano nog met het Nationaal Orkest van Lille, het Vlaams Radio Orkest en tourde hij met het Sichuan Symphony Orchestra in Zuid-Korea en China. Omwille van zijn grote affiniteit met het kamermuziek repertoire greep hij de kansen om samen te werken met eminente musici zoals de bariton Leo Nucci en de violiste Feng Ning (1ste Prix Paganini 2006) alsook door te spelen o.l.v. dirigenten als Gilbert Varga, Pavel Kogan, Christian Brancusi, Anton Nanut, Jean Pierre Haeck, Marcus Bosch en Hansjöerg Schellenberger. Sedert enkele jaren is hij ook een van de vaste pianisten van de beroemde Belgische bas-bariton José Van Dam.

Regisseur Gérard Corbiau (die een Oscar en een Golden Globe ontving voor de films “Farinelli” en “Le Maître de Musique”) wijdde in 2004 een biografisch-portret aan hem: “Roberto Giordano, d’un monde à l’autre”. De film werd uitgezonden door de VRT, KANVAS, RTBF en ARTE in België en door de belangrijkste zenders van Frankrijk, Engeland, Rusland, Australië en Canada. In november 2004 werd Roberto Giordano nog “Pianist of the week“ op de Japanse tv-zender Tv Classica Japan. Een jaar later bracht “La Deux” een Live-DVD uit van een recital in Flagey, (die op meerdere TVkanalen werd uitgezonden). In 2006 werd de DVD “Mozart’s ways” uitgebracht en vervolgens uitgezonden door SKY Classica.

Ondertussen bracht hij reeds 5 CD’s uit bij diverse labels o.a. Cyprès en La Bottega Discantica.Zijn concerten worden ook regelmatig opgenomen en uitgezonden door de RTBF, Klara, RAI Radio uno et Radio tre, CCTV (in China), Radio Vaticana, Radio Classica, Class Life. Voor de RTBF (Radio) en La Deux (TV), gaf hij als ‘piano-expert’ commentaar bij de Live-uitzendingen van de finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd (2007).

Hij was gastspreker aan het Institut Supérieur de Musique et Pédagogie de Namur, waar hij een Mastercyclus gaf in de “Filologie van het repertoire voor piano” en een cyclus over de interpretatieproblematiek. Sinds september 2008 is hij hoofddocent voor piano aan l’Institut Supérieur de Musique et Pédagogie de Namur.In 2007 publiceerde hij samen met de Italiaanse componist Vincenzo Pasceri het “Trattato di tecnica pianistica intégrale” (traktaat van de integrale pianistieke techniek”).

Binnenkort zal Roberto GIORDANO een aantal concerten geven met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik in werk van de Falla (30/9 en 1/10, 2011 in Luik en St. Vith). Voorts zal hij naar aanleiding van het traditionele "Paleisconcert" ter afsluiting van de Festival-periode FdW/FvV), een recital geven met de Belgische violist Lorenzo Gatto (26/10/2011, Koninklijk Paleis Brussel co-productie RTBF Festival de Wallonie).

Sinds 2007 is hij artistiek directeur van de culturele vereniging Ars Vera.


Update cv : seizoen 2011/2012

 
- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -