Ariën Artists - Korneel Bernolet - conductor - harpsichordist NL levensloop

nothing

 

Korneel BERNOLET, dirigent - klavecinist - opnameleider

bernolet
>> English biography >> Artist's website

Dirigent-klavecinist Korneel Bernolet, door de Vereniging van de Belgische Muziekpers uitgeroepen tot ‘Jonge muzikant van het jaar 2014’, wordt door de internationale pers omschreven als “een ongelofelijk getalenteerde uitvoerder”, “met een feilloze beheersing van het klavier”, “een virtuoos musicus pur sang” en “één van Europa's top-klavecimbelspecialisten”. Zijn muzikaliteit wordt gekenmerkt door het samengaan van een verfijnde en expressieve techniek (zowel aan het klavecimbel als bij het dirigeren) met de continue zoektocht naar een ideale balans tussen historische informatie en hedendaagse concertpraktijk.

Na het wereldwijde succes van zijn eerste solo-CD met klavecimbelwerk van Balbastre (Aliud, 2013),  door Klara opgelijst als één van de drie beste opnames van het jaar, verschenen begin 2016 bij Et’cetera Rameau’s ‘Pièces de clavecin en concerts’ met zijn ensemble Apotheosis. Dit gezelschap op historische instrumenten, dat stilaan een begrip aan het worden is in Vlaanderen en daarbuiten, varieert tussen kamermuziek en het repertoire voor volwaardig symfonisch orkest, van barok tot over de romantiek. De formatie was te gast op diverse kamermuziek- en orgelfestivals, speelde zowel op ‘Klara in de Singel’ (2014) als op Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ (2015) in Concertgebouw Brugge, was als orkest te gast in onder meer de Bijloke Gent en het Lemmensinstituut Leuven en bracht opmerkelijke meerkoren-producties van Haydns ‘die Schöpfung’ (2013) en Mozarts ‘Messiah’ (2015), steeds onder leiding van artistiek directeur Korneel Bernolet.

Hij is assistent-dirigent van Jos van Immerseel bij Anima Eterna Brugge, waar hij in 2015 de Beethoven-symfonieën voorbereidde in Mexico en dit jaar onder meer werk van Ravel, Enescu, de Falla, Martinu en Dvorak 9 repeteert in België, Frankrijk en Tsjechië. Daarnaast werkt hij als klavecinist, chef-de-chant en assistent-dirigent bij de internationale operaproducties van Les Talens Lyriques (Christophe Rousset), waaronder Händels Tamerlano en Alcina in De Munt (2014-15), Lully’s Armide aan de Opéra National de Lorraine (2015) en binnenkort Rameau’s Pygmalion voor de Musikfestspiele Potsdam.

Als ensemblespeler debuteerde hij op 19-jarige leeftijd bij La Petite Bande (Sigiswald Kuijken) en speelt sindsdien regelmatig bij onder meer Scherzi Musicali (Nicolas Achten), BachPlus (Bart Naessens), cantoLX (Frank Agsteribbe), Transports Publics (Thomas Baeté), Mannheimer Hofkapelle (Florian Heyerick), Il Gardellino (Marcel Ponseele)... Hij maakte talloze radio-, TV- en CD-opnames met de meest vooraanstaande oude-muziek-ensembles in België en daarbuiten, voor onder meer de labels Accent, Ricercar, Musique en Wallonie, Alpha, Et'cetera, Deutsche Harmonia Mundi, Musica Ficta...

Korneel studeerde klavierinstrumenten bij o.m. Paul Clement (piano), Ewald Demeyere (Masterdiploma met de grootste onderscheiding op het originele Dulcken-klavecimbel uit 1747), Jesper Bøje Christensen, Gustav Leonhardt en met name Christophe Rousset, en houdt een tweede Masterdiploma directie na studies bij Geert Hendrix, Luc Anthonis, Daan Admiraal en Georg Grün. Hij treedt op als solist, continuïst en steeds vaker als dirigent in de Benelux, gans West-Europa, Macedonië, Mexico en Zuid-Korea. Hij doceert klavecimbel, basso continuo, praktische harmonie, barokcoaching en onderzoek aan de Internation Opera Academy Ghent (de vroegere Operastudio), het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en de academie van Aalst. Momenteel bereidt hij aan de Universiteit van Antwerpen een doctoraat voor over het gebruik van arpeggio op barokke en vroeg-klassieke klavierinstrumenten. Naast zijn activiteiten als uitvoerend musicus, is Korneel freelance opname-ingenieur en opname-editor voor CD-labels zoals Et'cetera en Ramée.

[www.korneel.bernolet.com]

cv-update : season 2015/2016

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -