Ariën Artists - Sara Jo Benoot Nederlandse levensloop

nothing

 

 
SARA JO BENOOT, MEZZOSOPRANO
Benoot

>> CV, DEUTSCH

>> CV, ENGLISH

>> CV, FRANCAIS

>> ARTIST'S OWN WEBSITE

 

De Belgische mezzosopraan Sara Jo Benoot (°1990) ontwikkelde reeds op zeer jonge leeftijd een passie voor opera. In 2013 behaalde ze met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury haar Master in Klassieke Zang Master Optie Podium aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Lubov Stuchevskaya en Sabrina Avantario. Aansluitend volgde ze diverse master classes bij Sabrina Avantario, Christoph Prégardien ... Ze genoot ook het onderricht van Pretty Yende, Helen Donath en werd uitgekozen om één academiejaar lang, een hogere opleiding aan het Brussels Conservatorium bij de bekende Belgische bariton Lionel Lhote te volgen. Haar actuele coach is Jon Thorsteinsson. Sara Jo is prijswinnares van de Pustina International Vocal Competition 2015 in het Tsjechische Žďár nad Sázavou.

Actualiteit

Tijdens het seizoen 2021/2022 verleent Sara Jo Benoot haar medewerking aan een nieuwe Zauberflöte (3. Dame) productie aan het operahuis te St-Gallen (huis- en roldebuut) en keert ze terug naar Opera Ballet Vlaanderen waar ze onder de muzikale leiding van Philippe Herreweghe de rollen van Mangel, Mater Gloriosa en Mulier Samaritana in de szenische productie van Schumann's Szenen nach Goethes Faust, zingt. Recenter werkte ze mee aan de wereldcreatie van de jongste opera van de Pools-Nederlandse componiste Katarzyna Głowicka. Een werk voor meerdere vrouwenstemmen, strijkkwartet en geïntegreerde live-elektronische middelen. Krystian Lada, eerder werkzaam in de Munt, tekende voor de regie. In een heel ander repertoire was Sara Jo dan weer te horen in de opera van Keulen waar ze deelnam aan Offenbachs La Grande Duchesse de Gérolstein in de rol van Amélie.

Professioneel parcours

In 2016 wordt Sara Jo Benoot voor twee seizoenen in de Operastudio van Keulen aangenomen, waardoor ze ook gecast werd in producties van de Keulse Opera zelf. In deze context zong ze Un Pâtrel'Écureuil en La Chatte in L’Enfant et les Sortilèges (Ravel), het Bruidsmeisje in Le Nozze di Figaro (Mozart), beide producties onder de muzikale leiding van François-Xavier Roth, Alisa in Lucia di Lammermoor (Donizetti) onder de leiding van Leo Hussain, Mrs. Páskova dans Het sluwe vosje (Janáček), Amenofi in Mosè in Egitto (Rossini) en Roccolina in Gli Uccellatori (Gassmann) gedirigeerd door Gianluca Capuano. Producties die ze alterneert met die van de Keulse operastudio waarin ze haar opwachting maakte als Wellgunde in Das Rheingold ; Matilda in King Arthur (Purcell), La Muse in Les Contes d'Hoffmann (Offenbach) en in een combinatie van meerdere rolletjes in Die Heinzelmännchen zu Köln van Ingfried Hoffmann.

Eerder vierde Sara Jo haar debuut bij Opera Vlaanderen te Antwerpen en Gent als één van de dochters Neferneferuaten in de opera Akhnaten van Philip Glass onder leiding van dirigent Titus Engel en regisseur Nigel Lowery (feb 2015). Op dit eerste engagement volgde een heruitnodiging om er onder de muzikale leiding van Alexander Joel en in regie van Michael Thalheimer, Emilia (roldebuut) in Verdi’s Otello te vertolken.

Verdere opleidingen

In de voorbije jaren werd Sara Jo geselecteerd voor diverse master classes met gerenommeerde namen uit de operawereld. Naast de bovengenoemde namen, genoot ze daarbij het onderricht van Sarah Walker in Den Haag, Bruno de Simone bij Opéra Royal de Wallonie Luik, Anna Tomowa-Sintow aan het Mozarteum in Salzburg, met Montserrat Caballé in Zaragoza en met Mechthild Georg en Thomas Heyer aan het Palazzo Ricci in het kader van de "Europäische Akademie für Musik und darstellende Kunst" te Montepulciano.

Ze volgde specifieke cursussen met focus op het acteren, waaronder de "Integrated Viewpoint Training for Opera Singers" - geleid door Ludger Engels, Jan van Opstal en Gemma Visser - aan de toneelacademie van Maastricht. Ze nam deel aan de master class en slotconcert van de "Gstaad vocal Academy" geleid door Silvana Bazzoni Bartoli en werd toegelaten tot de zomeracademie van het Salzburgse Mozarteum waar ze aan een master class met Wolfgang Brendel deelnam en uitgenodigd werd om aan een concert binnen de « Preisträgerauswahl-Akademie » in het Mozarteum deel te nemen. Sara Jo viel de eer te beurt voor de IVC Summer School - die in samenwerking met De Nationale Opera Amsterdam en het “European Network of Opera Academies” - in September 2015 plaatsvond, uitgekozen te worden. De workshop spitste zich toe op het Russische repertoire en werd onderricht door de bekende zangers mezzosopraan Larissa Diadkova, bariton Sergei Leiferkus, pianiste/opera coach Liuba Orfenova en dirigent Alexander Humala.

Voorts, volgde ze lessen of werkte ze samen met erkende namen zoals Guy Joosten, Koen Kessels, Susanne Resmark, Fiorenza Cossotto, Giovanna Canetti, Geert Callaert, Lucienne Van Deyck, Carol Yahr en Dmitri Jurowski

Dankzij de steun van de SIAA-Foundation, S.W.U.K. Vlaanderen, SPES, de Stichting Robus en Inspiratum heeft Sara Jo Benoot de kans gekregen zich als all round opera zangeres te kunnen vervolmaken.

Cv-update: seizoen 2021-2022

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -