Ariën Artists - Sergio Alapont, conductor - levensloop

nothing

 

 
SERGIO ALAPONT, DIRIGENT
 
>> CV, English >> CV, français >> Repertoires, Opera & Concert

 

 

Naar aanleiding van de Opera Awards GBOPERA (2016) werd de jonge Sergio Alapont uitgeroepen tot de beste dirigent in Italië, hij werd ook de winnaar van de 2de editie van de door het Orkest van Granada uitgeschreven Dirigenten-Wedstrijd. In 2008 maakt hij zijn opwachting in de grote zaal van het Musikverein te Wenen.

Sedertdien dirigeerde hij het Orchestre National d’Île de France te Parijs, Danish National Symphony Orchestra, Orchestra of The Norwegian National Opera, The Orchestra of the Scottish Opera, Orchestra Sinfonica della RAI of Turin, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra del Teatro San Carlo di Napoli, Orchestra dei Pomeriggi Musicali of Milan, Orchestra del Teatro Massimo Bellini di Catania, Orchestra di Padova e del Veneto, Bach-Collegium Stuttgart, Spanish Radio Television Symphony Orchestra (ORTVE), Orquesta de la Comunidad Valenciana (Palau de Les Arts), Orquesta Sinfónica de Galicia, Real Filharmonia de Galicia, Filarmónica de Gran Canaria, Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orquesta Sinfónica de Navarra, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Orquesta Ciudad de Granada, Monterrey Symphony Orchestra, Orquesta de Cámara de Bellas Artes in Mexico en het Orquesta Filarmónica van Bogotá ... en meer recent het Janacek Philharmonic Ostrava (2018).

Hij leidde producties bij het Orchestra Giuseppe Verdi di Milano, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra della Toscana, Suzhou Symphony Orchestra (China) ; daarnaast dirigeerde hij de seizoensopener van het Haïfa Symphony Orchestra (Israel), en galaconcerten aan het Gran Teatro del Liceu van Barcelona, aan het Teatro Real de Madrid met het Orquesta Sinfónica de Madrid en aan het Palau de Les Arts, Valencia voor het event : "Nit a Les Arts".

OPMARS VAN EEN BELOFTEVOLLE OPERADIRIGENT

zijn adelbrieven liegen er niet om. Recenter maakte hij zijn US-debuut met La Rondine (Puccini). Noemenswaardig waren ook de nieuwe productie van Idomeneo bij de Opéra national du Rhin te Straatsburg, Le nozze di Figaro op uitnodiging van het Haifa Symphony Orchestra, Il Barbiere di Siviglia bij de Noorse Opera in Oslo, Otello aan het Teatro Calderon te Valladolid, Roméo et Juliette, l Barbiere di Siviglia, Norma en Aïda in Sassari, Don Pasquale aan de Opera van Las Palmas, Attila bij Teatro Massimo Bellini te Catania, Don Bucefalo in het kader van het Wexford Opera Festival, Il cappello di paglia di Firenze bij Teatro del Maggio Musicale Fiorentino en het Wexford Opera Festival, Poliuto bij Teatro Nacional de Sao Carlos te Lissabon, Gianni Schicchi, Cavalleria Rusticana, Pierrot Lunaire en La Traviata bij het Orizzonti Festival, Don Giovanni aa, de Opera van Tenerife, Cenerentola in Treviso en Ferrara, Una cosa rara aan het Palau de Les Arts te Valencia en het Teatro Calderón te Valladolid, Le nozze di Figaro bij Teatro Massimo Bellini te Catania, Tosca in Skopje, Don Pasquale aan het Teatro Comunale te Treviso, Teatro Comunale te Ferrara en het Festival van Pollença, Don Pasquale, Don Giovanni en La Traviata bij het Festival van Santanyí en ten slotte opnieuw La Traviata in Poznan. Sergio Alapont dirigeerde meerdere voorstellingen van Norma aan het Teatro Comunale di Ferrara, The Medium en Madama Butterfly, bij het Orizzonti Festival 2017, Lucia di Lammermoor aan het Teatro Comunale di Treviso aan het Teatro Comunale di Ferrara, La forza del destino aan het operahuis van Las Palmas, Don Giovanni aan het Teatro Leon, Mexico, Tosca aan het operahuis van Sassari en Die lustige Witwe bij de Fondazione Arena di Verona.

HOOGTEPUNTEN

tijdens het seizoen 2018/2019 keerde Sergio Alapont onder meer terug naar de opera van Ferrara om er Le nozze di Figaro en naar het Haifa Symphony Orchestra om er Don Giovanni, te dirigeren. Hij onder een tournee met het Janacek Philharmonic Ostrava (heruitnodiging) en leidde producties bij het orkest van de Pomeriggi Musicali en het Symfonisch Orkest van de Balearen. In België, zmaakte hij zijn debuut bij het "Orchestre de Royal de Chambre de Wallonie" (februari 2019), en in het Teatro principal van Palma de Mallorca dirigeerde hij een galaconcert met de bekende tenor Gregory Kunde. Hij maakte zijn opwachting in L'heure espagnole (Ravel) en Gianni Schicchi (Puccini) aan de operahuizen van Brescia, Como, Cremona en Pavia en met Mozarts Don Giovanni stond hij aan de opera's van Treviso en Ferrara.

DISCOGRAFIE

Sergio Alapont speelde diverse werken in voor de labels EGT en UNIVERSAL. Daarnaast leidde hij diverse radio-opnames zowel voor de Spaanse nationale Radio en Televisie, als voor de RAI, RTÉ Ireland en Euroradio. 

OPLEIDING

Sergio Alapont studeerde orkestdirectie in New York bij Maestro Marco Armiliato en in Pescara met Maestro Donato Renzetti. Hij sloot zijn opleiding “Cum Laude” af.  De studiejaren bij Maestro Armiliato waren bepalend voor Alapontes grondige opleiding en inzichten in het brede opera repertoire. Aanvullend studeerde hij nog bij Jorma Panula (Royal College of Music of Stockholm), Helmuth Rilling (Bachakademie of Stuttgart), Masaaki Suzuki (Bach Collegium of Japan) en bij Semyon Bychkov. Daarnaast dook hij regelmatig op aan de zijde van Marco Armiliato in diverse producties aan de Metropolitan Opera, onder meer in Madame Butterfly, La bohème en Sly

Ondertussen heeft Sergio Alapont zich geliefd gemaakt bij enkele grote namen, waaronder Dimitra Theodossiou, Isabel Rey, Fabio Armiliato, Lorenzo Regazzo, Roberto de Candia, Bruno Praticò, Yolanda Auyanet, Ofelia Sala, Juan Jesús Rodríguez, Carlos Chausson, Jorge de León, Tomas Mohr, Plácido Domingo, María José Montiel, Juan Francisco Gatell, Erika Miklosa, Maximilian Schmitt, Judith Van Wanrojj of nog Juan Pons. Voorts werkte hij samen met Nemanja Radulovic, Pavel Berman, Boris Berman, Pablo Sainz Villegas, Sunao Goko, Anna Tifu, Detlef Roth, Paula Murrihy en Measha Brueggergosman. Hij dirigeerde een Opera Gala met de bekende sopraan Ainhoa Arteta in het Palau de la Música te Valencia. De dirigent is al lang geen onbekende meer op de festivals van Glyndebourne, Wexford, Shanghai Opera Week, Quincena Musical Donostiarra, Euro Arts te Leipzig, Carintischer Sommer, Mahler Festival te Dobbiaco, Ravello Festival, MITO Festival of Varna Summer International Music Festival.

cv update, : gelieve het imresariaat te willen contacteren om de laatste versie van Sergio ALAPONTS biografie te ontvangen.

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -