overview of al our artists contact info visit us on facebook !
nothing
nothing
>> conductor's roster

Sergio Alapont, Dirigent

>> CV, English

>> CV, français

>> Repertoires, Opera & Concert

Naar aanleiding van de Opera Awards GBOPERA (2016) werd de jonge Sergio Alapont uitgeroepen tot de beste dirigent in Italië, hij werd ook de winnaar van de 2de editie van de door het Orkest van Granada uitgeschreven Dirigenten-Wedstrijd. Men beschouwt hem als één van de uitmuntendste dirigenten van zijn generatie.

Alhoewel reeds viervoudig actief als “Conductor in residence” van het Symfonisch Orkest van Suzhou (China), "Muziekdirecteur" van het Orizzonti Festival (Italië), “Principal Conductor” van het Manuel de Falla Orkest maar ook als als Artistiek Directeur van de Opera van Benicàssim (Spanje), treedt Sergio Alapont geregeld als gastdirigenten bij volgende orkesten aan : Orchestre National d’Île de France te Parijs, Danish National Symphony Orchestra, Orchestra of The Norwegian National Opera, The Orchestra of the Scottish Opera, Orchestra Sinfonica della RAI of Turin, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra del Teatro San Carlo di Napoli, Orchestra dei Pomeriggi Musicali of Milan, Orchestra del Teatro Massimo Bellini di Catania, Orchestra di Padova e del Veneto, Bach-Collegium Stuttgart, Spanish Radio Television Symphony Orchestra (ORTVE), Orquesta de la Comunidad Valenciana (Palau de Les Arts), Orquesta Sinfónica de Galicia, Real Filharmonia de Galicia, Filarmónica de Gran Canaria, Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orquesta Sinfónica de Navarra, Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias, Orquesta Ciudad de Granada, Monterrey Symphony Orchestra, Orquesta de Cámara de Bellas Artes in Mexico en het Orquesta Filarmónica van Bogotá ...

Recente en toekomstige engagementen :

Uitnodigingen behelsten producties bij het Orchestra Giuseppe Verdi di Milano, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra della Toscana, Suzhou Symphony Orchestra (China) ; daarnaast dirigeerde hij het galaconcert ttz de seizoensopener van het Haifa Symphony Orchestra (Israel), en galaconcerten aan het Gran Teatro del Liceu van Barcelona, aan het Teatro Real de Madrid met het Orquesta Sinfónica de Madrid en aan het Palau de Les Arts, Valencia voor het event : "Nit a Les Arts".

Operaproducties in 2017 : Sergio Alapont dirigeerde meerdere voorstellingen van Norma aan het Teatro Comunale di Ferrara, The Medium en Madama Butterfly, bij het Orizzonti Festival 2017, Lucia di Lammermoor aan het Teatro Comunale di Treviso aan het Teatro Comunale di Ferrara, La forza del destino aan het operahuis van Las Palmas, Don Giovanni aan het Teatro Leon, Mexico, Tosca aan het operahuis van Sassari en Die lustige Witwe bij de Fondazione Arena di Verona.

Tijdens het seizoen 2018/2019 zal Sergio Alapont onder meer zijn opwachting maken aan het hoofd van het philharmonisch orkest van Oviedo "Filarmonia Oviedo" en het Janacek Philharmonic Orchestra Ostrava. Tussendoor zal hij Don Pasquale aan in Haifa (Auditorium) en Le nozze di Figaro aan het Teatro Comunale di Treviso : 15-28 okt. 2018, Teatro Pergolesi di Jesi: 5-11 nov. 2018 (en verder nog aan het Teatro Comunale di Ferrara: april-mei 2019) dirigeren.

Sergio Alapont, de opmars van een jonge, beloftevolle operadirigent :

zijn adelbrieven liegen er niet om. Recenter dirigeerde hij een nieuwe productie van Idomeneo bij ONR te Straatsburg, assisteerde hij Poliuto bij het het Glyndebourne Opera Festival (London Philharmonic Orchestra), Le nozze di Figaro met het Hayfa Symphony Orchestra, Il Barbiere di Siviglia bij de Noorse Opera in Oslo, Otello aan het Teatro Calderon te Valladolid, Roméo et Juliette, l Barbiere di Siviglia, Norma en Aida in Sassari, Don Pasquale aan de Opera van Las Palmas, Attila bij Teatro Massimo Bellini te Catania, Don Bucefalo in het kader van het Wexford Opera Festival, Il cappello di paglia di Firenze bij Teatro del Maggio Musicale Fiorentino en het Wexford Opera Festival, Poliuto bij Teatro Nacional de Sao Carlos te Lissabon, Gianni Schicchi, Cavalleria Rusticana, Pierrot Lunaire en La Traviata bij het Orizzonti Festival, Don Giovanni bijde Opera van Tenerife, Cenerentola in Treviso en Ferrara, Una cosa rara aan het Palau de Les Arts te Valencia en het Teatro Calderón te Valladolid, Le nozze di Figaro bij Teatro Massimo Bellini te Catania, Tosca in Skopje, Don Pasquale aan het Teatro Comunale te Treviso, Teatro Comunale te Ferrara en het Festival van Pollença, Don Pasquale, Don Giovanni en La Traviata bij het Festival van Santanyí en ten slotte opnieuw La Traviata in Poznan.

Daarnaast dook hij regelmatig op aan de zijde van Marco Armiliato in diverse producties aan de Metropolitan Opera, onder meer in Madame Butterfly, La bohème en Sly.  Sergio Alapont dirigeerde de Opera Gala met de bekende sopraan Ainhoa Arteta bij het Palau de la Música te Valencia. Na zijn spraakmakend debuut in 2008 in de grote zaal van het Musikverein te Wenen volgden een hele rist uitnodigingen en was hij te gast op Festivals als : Shanghai Opera Week, Quincena Musical Donostiarra, Euro Arts te Leipzig, Carintischer Sommer, Mahler Festival te Dobbiaco, Ravello Festival, MITO Festival of Varna Summer International Music Festival.

Overigens dirigeerde Sergio Alapont solisten als Dimitra Theodossiou, Isabel Rey, Fabio Armiliato, Lorenzo Regazzo, Roberto de Candia, Bruno Praticò, Yolanda Auyanet, Ofelia Sala, Juan Jesús Rodríguez, Carlos Chausson, Jorge de León, Tomas Mohr, Plácido Domingo, María José Montiel, Juan Francisco Gatell, Erika Miklosa, Maximilian Schmitt, Judith Van Wanrojj of nog Juan Pons. Onder de andere solisten waarmee hij samenwerkte : Nemanja Radulovic, Pavel Berman, Boris Berman, Pablo Sainz Villegas, Sunao Goko, Anna Tifu, Detlef Roth, Paula Murrihy en Measha Brueggergosman.  

Sergio Alapont studeerde orkestdirectie in New York bij Maestro Marco Armiliato en in Pescara met Maestro Donato Renzetti. Hij sloot zijn opleiding “Cum Laude” af.  De studiejaren bij Maestro Armiliato waren bepalend voor Alapontes grondige opleiding en inzichten in het brede opera repertoire. Aanvullend studeerde hij nog bij Jorma Panula (Royal College of Music of Stockholm), Helmuth Rilling (Bachakademie of Stuttgart), Masaaki Suzuki (Bach Collegium of Japan) en bij Semyon Bychkov. 

Discografie :

Sergio Alapont speelde diverse werken in voor de labels EGT en UNIVERSAL. Daarnaast leidde hij diverse radio-opnames zowel voor de Spaanse nationale Radio en Televisie, als voor de RAI, RTÉ Ireland en Euroradio. 

cv update, januari 2018

- All Rights reserved - Ariën Arts & Music Mgt (bvba) - Company, founded in 1928 by Gaston Ariën -